Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Európa lohol Putyin döntéseinek nyomában

2015. május 06. 13:04

A fenti okok miatt úgy vélem, Európa jelenlegi biztonságpolitikája a putyini külpolitika szélárnyékában fogalmazódik meg.

2015. május 06. 13:04
Hámori Viktor
DiploMaci

A fentiek fényében tehát úgy vélem, hogy napjainkban elsősorban Oroszország lépései határozzák meg, hogy hogyan is alakul majd az európai biztonságpolitika (ami ugyebár a mai napig nem közös biztonságpolitika).

Ennek persze van egy pozitív vetülete, nevezetesen az, hogy az oroszok jelentette kihívás ösztönzi az uniós tagállamokat arra, hogy próbáljanak meg közös biztonságpolitikát csinálni. Másrészt azonban tény, hogy a tagállamok eltérő érdekeiből fakadó széthúzás gátolja ezt a folyamatot, és ha Európa tető alá is hoz egy közös kompromisszumot (ami sokszor egy végtelenül leegyszerűsített megoldás), annak megvalósítása a többi nagyhatalom (USA, Kína) jóváhagyásának is függvénye.

A fenti okok miatt úgy vélem, Európa jelenlegi biztonságpolitikája a putyini külpolitika szélárnyékában fogalmazódik meg. Miközben a többségi Európa aggódva figyeli az újabb manővereket (akár Ukrajna, akár a Baltikum, akár a Kaukázus vonatkozásában), továbbra sem látjuk azokat a heroikus erőfeszítéseket, amelyek révén ez a helyzet rövidtávon megváltozhatna. Ráadásul tetézi a gondokat, hogy Oroszország csak egy a potenciális veszélyforrások közül. És ha Európa ezzel a direkt kihívással sem tud mit kezdeni, akkor előre borítékolható, hogy hasonlóan sikertelen lesz az európai biztonságpolitika más relációkban is, gondoljunk például az Iszlám Államra vagy a menekültkérdésre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. május 06. 17:11
A szerző semmit sem ért a világban zajló folyamatokból. Az ukrajnai válságért egyértelműen a kijevi puccsot kirobbantó USA a felelős, Putyin lépései Washington egyértelmű agressziójára adott válaszok. Ráadásul egyedül Putyin merész politikájának köszönhető, hogy Európában még nem robbant ki az a háború, aminek létrehozásán a neokon héjják mesterkednek. Európa csak fut az események után, az USA vazallusaként nem sok beleszólása van az eseményekbe. (Bár Merkel mutti próbál lavírozgatni...)
Sikulin
2015. május 06. 14:36
Szar lehet az usákoknak, hogy van aki rátarthet az örökké rúgásra lendülő lábukra. Nem ehhez szoktak az elmúlt negyed században...
Mich
2015. május 06. 13:50
"Európa lohol Putyin döntéseinek nyomában"... ...de a putyini politika az amerikai/EU-s nyomulásra adott válasz... Elszámították magukat: azt hitték az oroszok mindent lenyelnek, hogy nekik nincsenek (egyrészt etnikai[!], másrészt amerikai értelemben[!] vett) "nemzeti érdekeik"... pedig vannak...
wartog
2015. május 06. 13:12
Mégis hová vezettek a szankciók?Az USA többet exportál Putyin felé, az UNIO kevesebbet.Putyin máshonnan kezdte beszerezni a dolgokat, az UNIO meg lassan elveszíti a piacát teljesen az Oroszoknál. Na faxa!Ennyit sikerült elérni, azaz az óriási veszteséget.Nem baj, lesz még rosszabb is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!