Öttel az elmúlt nyolc év után

2015. május 15. 08:11

A 2010-es kormányváltás óta hatodik alkalommal készül olyan költségvetés, amely mind a kiadásokat és bevételeket, mind a várható hiányt, államadósságot, gazdasági növekedést tekintve nagy fegyelemről és visszafogottan biztató kilátásokról tanúskodik.

2015. május 15. 08:11
Bodacz Péter
Magyar Nemzet

Utólag be merem vallani, hogy az unortodox gazdaságpolitika sikerességével kapcsolatos reményeimet sokszor csak az táplálta, hogy a balliberális kormányok gazdasági zsenijei és szakértőik minden fronton támadták. Nehéz volna feledni: előbbiek a válság 2008-as kitörésére – tehát alig hat év alatt – elérték, hogy az államcsőd elől csak az IMF mentőövével sikerült megmenekülni, a gazdasági összeomlás pedig a 2010-es kormányváltásig reális veszély volt, hiába az időközben csúcsra járatott privatizáció és az egekbe szökő államadósság. Utóbbiak pedig megpróbálták meggyőzni a közvéleményt, hogy ez így teljesen rendben van. Sikertelenségüket talán az magyarázta, hogy a közvélemény igazi embereket takar, akik alkalmasint a bőrükön érzik, ha nem mennek jól a dolgok: elveszítik állásukat, csökken fizetésük, a hitel törlesztőrészlete egyik pillanatról a másikra megugrik, a szociális szférában, egészségügyben, oktatásban egyre tragikusabb viszonyokat tapasztalnak.

Örömteli, hogy az említett krízistünetek jó részére azóta sikerült gyógyírt találni. Problémák azonban ma is bőven akadnak, s ahogy korábban, úgy most sem feltétlenül orvosolják őket a híradókban mutogatott, a jövő évi nemzeti össztermékkel, inflációval, hiánnyal kapcsolatos grafikonok. A hiányról – nem a költségvetésiről, hanem a hétköznapiról – ugyanis családok százezreinek, millióinak vannak most is napi tapasztalatai. Elég csak azokra az ápolókra gondolni, akik keddi demonstrációjukat a világhálón folytatva olyan önarcképeket tettek közzé, amelyeken papírlapra írva havi jövedelmeiket is közlik: szolgálati vezető, 27 év munkaviszony, két diploma, 104 ezer forint; szociális segítő, 56 éves, 81 750 forint; 35 évnyi technikai munka, 75 ezer forint.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. május 15. 19:26
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=zgfumag&pid=50571 dübörög az ellenség (botox) höbörög böszme csak sündörög a ballib meg lödörög
Fer70
2015. május 15. 11:58
Dübörög a Simicska-média... - bravó! Kb. annyira "objektív", mint az RTL-klub.
Agricola
2015. május 15. 10:58
"demonstrációjukat a világhálón folytatva olyan önarcképeket tettek közzé, amelyeken papírlapra írva havi jövedelmeiket is közlik: szolgálati vezető, 27 év munkaviszony, két diploma, 104 ezer forint;" Extrém eseteket nem kellene átlagosnak tekinteni. Mit szól az átlagról a hivatalos statisztika?
marko11
2015. május 15. 10:05
Tárgyilagosan szól az unortodox gazdaságpolitika sikeréről, majd (Simicska kedvéért?) marhaságokat ír. Ugyanis egy két évtizedes (rendszárváltástól számított) téves és súlyosan káros gazdaságpolitikát kellett felváltani egy teljesen új (szokatlan, járatlan, bátor) gazd.politikával 2010-ben. Húsz év károkozásait kellett korrigálni egy nem különösebben barátságos (inkább válságos) világgazdasági, világpolitikai helyzetben. Sikerrel! Hogy nem érzi ezeket az eredményeket még a lakosság, a dolgozók minden része? Igaz. De kivételesen (és huszonöt év óta először!) van eredmény és remény!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!