Pokol Hotel

2015. április 28. 17:55

Amíg a valóságshow-k teljes elutasítása vagy feltétlen elfogadása a két lehetséges opció, addig el sem lehet kezdeni beszélgetni arról, hogy mikor fordul át az erkölcstelen jogellenesbe.

2015. április 28. 17:55
Réz Anna
hvg.hu

Mindazonáltal az egész ügyben a legérdekesebb az a totális zavarodottság, amely a történteket kíséri. »Ezek szerint ezekben a műsorokban meg lehet erőszakolni nőket? A reality-kben akkor gyilkolni is szabad?« – teszi fel a retorikus kérdést az egyszeri kommentelő. De valójában a kérdés egyáltalán nem retorikus. Tekintve, hogy hallgatásunkkal úgy döntöttünk: a reality-kben megjelenő tartalmakat egyáltalán nem illetjük, mert nem illethetjük erkölcsi jelzőkkel, valójában kétséges, hogy mi a jelentősége annak, hogy most nem (csak) az erkölcs, hanem a jog normái sérültek. Miért olyan állati fontos, hogy mit mond a Btk., amikor már évek óta rezignáltan figyeljük, ahogy bizonyos műsorok készítői és a bennük szereplők egyaránt percenként mennek szembe mindazzal, amit humánus vagy erényes emberi viselkedésnek gondolunk? Mit számít mindez addig, amíg megelégszünk az »aki nem akarja, hogy megbasszák« embertelen álbölcsességével, hogy aztán szemlesütve konstatáljuk, hogy ezeket tényleg megbasszák – akár akarják, akár nem. Amíg bennfenteskedő mosollyal azt magyarázzuk, hogy mi hogyan »megrendezett«, meg »instruált«, mintha tényleg tudnánk, és mintha az összes ilyen típusú műsor nem pont azzal manipulálna minket, hogy nem tudjuk. Amíg a műfaj teljes morális elutasítása vagy feltétlen elfogadása a két lehetséges opció, addig el sem lehet kezdeni beszélgetni arról, hogy mikor fordul át az erkölcsileg elfogadható elfogadhatatlanba, az erkölcstelen jogellenesbe – a Való Világban vagy a való világban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. december 10. 14:09
Ez a vizuális és kultúrális környezetszennyezés színvonalú műsor leképezése kicsiben annak, ami az országban történik nagyban...
tango47
2016. január 26. 19:31
Akiket ezek a műsorok szórakoztatnak, azokról meg van a véleményem, ami nem igazán hízelgő (finoman szólva).
atila68
2015. május 14. 13:29
Mindezt igen fura a hvg.hu oldalon olvasni.
Akitlosz
2015. április 30. 00:18
Valamiből meg kell élniük az újságíróknak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!