Tapolca után: a Fidesz és a felhajtóerő elvesztése

2015. április 15. 12:38

A Fidesz legfontosabb célközönsége folyamatosan a mérsékelt és a radikális jobboldal üzeneteit, szavahihetőségét, hitelességét, vonzóságát mérlegeli − és lehet, hogy az elmúlt évben átszakadt a gát.

2015. április 15. 12:38
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Még mindig Tapolcából kiindulva, de már nem Tapolcára koncentrálva: ez az időközi választás újabb jele annak, hogy a Fidesz elveszítette a felhajtóerejét. És lehet, hogy a párt ebben a formájában, ebben a felállásában már vissza se tudja szerezni. Más utakat keresve, magát megrázva és újra összerakva talán még igen. Persze jöhet még egy hosszú arany alkony is, egy ideig kitartó dominanciával; de előfordulhat, hogy a Fidesz középtávon úgy köszön le a politika színpadáról, ahogy egyszer berobbant: generációs pártként.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert amíg az elmúlt negyed évszázad első felében sokak számára logikusan megmagyarázható ideológiai, eszmei és szervezeti utat járt be, az utóbbi évtized a Fidesz arcélének, karakterének szisztematikus felszámolásáról, feladásáról, elszíntelenítéséről szólt − mindent feláldozva a mindenkori aktuális szavazatmaximalizálás oltárán.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert az eredeti liberális, majd konzervatív és/vagy szabadelvű, később egyre inkább szimplán (magyar)jobboldali értelmiségi hátországát fokozatosan elhanyagolta, zárójelbe tette, marginalizálta, majd végül levegőnek nézte. A csúcsra járatott, khm, pragmatikusság viszont előbb vagy utóbb megbosszulja magát, mert a szellemiség kiüresítése után nem marad semmi, csak a materiális zsákmány védelme, azt meg csinálja az, akinek erre van gusztusa. Végül már a tíz-húsz évvel ezelőtti Fidesz szinte egyetlen megmaradt üzenetét, a „polgári Magyarország” ideáját is naivak által elhitt politikai terméknek minősítették. De lehet, hogy a Fidesz alábecsülte a táborát összekötő régi eszmék erejét és tartását, és az ún. jobboldali értelmiség és a szavazótábor helyett maga a Fidesz tévesztette el valahol az utat − az elkötelezett jobboldaliak egyre hevesebb fejvakargatása közepette. Maradnak Orbán Viktor körül a büszkén ideológia- és értéksemleges, ellenben egyre gyorsabban és furcsábban gyarapodó újfideszesek, akik egyre inkább irritálják a plebejus talpasok tömegeit.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert már 2010-re, de legkésőbb 2014-re véget ért Orbán Viktor negyed évszázados harca a „kommunisták”, a posztkommunista establishment ellen − teljes győzelemmel. A Nagy Ellenség maradványai egymást gyakják körbe-körbe, miközben a Fidesz ural mindent a magyar államiság minden szintjén és hatalmi ágazatában, nem beszélve a politikum gazdasági hátországáról és kapcsolatairól. Ha az ellenség tartósan legyőzetett, fontos felhajtóerő veszik oda. Ezt csak mesterségesen kitalált, egyre bornírtabb és egyre gyorsabban lecserélt újabb és újabb ellenségképekkel lehet úgy-ahogy pótolni − csakhogy a választók egyre inkább ráunnak erre a virtuális csatározásra. A Fidesz addig harcolt mindenkivel, aki szembejött vele, amíg elfelejtett békében létezni a saját országában − és lassan saját magával.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert amíg nagyjából másfél évtizedig a mindenkori fiatal − politizáló − nemzedékek természetes pártja volt, akikből személyzeti utánpótlást, szellemi frissülést nyert; addig az elmúlt évtizedben fokozatosan elhanyagolta a fiatalokat − mintha természetesnek vették volna, hogy már örökké a fiatalok pártja maradnak. Nos, nem. 2006-tól kezdve nagyobb részben a Jobbik és kisebb részben az LMP kezdte el felszívni az aktívan politizáló ifjúságot. Mára az LMP meglehetősen kiesett ebből a versenyből, a Jobbik viszont a legutóbbi ismert felmérések szerint az aktív szavazó fiatalok körében a Fideszt megelőzve az első számú párttá vált. És megjelentek a Fidesszel, a fideszességgel mélyen kritikus, sőt, ellenséges radikális baloldali és/vagy liberális fiatal mozgalmacskák. Ezek ugyan egyelőre − sőt, igen régóta − nem képesek széles mozgalommá fejlődni, de látva egyes perem-európai, akut válsággal sújtott országok politikájának átalakulását, nem zárható ki, hogy egyszer eljön egy ilyen újbaloldali áttörés. Nem látszik, hogy a Fidesz a jelenlegi állapotában és imázsával most és a közeljövőben hogyan tudná visszanyerni a fiatalok legszélesebb rétegeinek támogatását, hogy ezzel újra a fiatalság felhajtóerejéből építkezzen.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert üzeneteivel egyre inkább a vidéki alsó és leszakadó középosztályra, annak is az idősebb tagjaira koncentrált, akik viszont az elmúlt évtizedben, nos, egy évtizeddel idősebbek lettek. És ez a tábor, ez a kemény mag együtt öregszik a Fidesszel. Helyzetük nem sokat javult, az évek pedig telnek, és a NER hatodik évébe érve már nem használ az elmúltnyolcévre mutogatás. A Fidesz legfontosabb célközönsége pedig immár folyamatosan a mérsékelt és a radikális jobboldal üzeneteit, szavahihetőségét, hitelességét, vonzóságát mérlegeli − és lehet, hogy az elmúlt évben átszakadt az a gát, ami a Jobbiktól még vékonyan elválasztotta őket. Ebben persze az is közrejátszott, hogy a Fidesz sok területen szinte ugyanazt mondta, mint a Jobbik, csak visszafogottabban − egyesek szerint csak egyszerűen haloványabban, hiteltelenebbül. És akkor már inkább az igazira szavaznak.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert Orbán Viktor fáradni kezdett. Huszonöt év a politika élvonalában, győzelmek és vereségek hullámvasútjában egyrészt elképesztő teljesítmény, másrészt pedig a legkeményebb, legkitartóbb személyiségeket is elkoptató pályafutás. Orbán láthatóan egyre inkább a sajátos unortodox és illiberális világnézetének csiszolásával, no meg a focival szeret foglalatoskodni, miközben a gyakorlati, mindennapos kormányzásból egyre nagyobb szeleteket enged át Lázár Jánosnak. Lázárnak elismerendően elképesztő a munkabírása, ráadásul van tehetsége a politikacsináláshoz, van felkészültsége egyre nagyobb apparátusok irányításához, van ereje a felelősség felvállalásához, és még élvezi is azt, amit csinál. Csak amíg Orbán Viktor több mint két évtized munkájával felépítette a még mindig tömegek által kedvelt, sőt, rajongott személyiségét − sőt, nagyon sokan csak és kizárólag miatta szavaznak még a Fideszre −; addig Lázár Jánosról megannyi ügye és stílusa miatt a széles körű kedveltség, népszerűség nem mondható el, sőt, fideszes talpasok és szavazók sokasága idegenkedik az ő személyiségétől. Bármi is lesz az Orbán-Lázár kapcsolat kifutása, Orbán Viktor, illetve Lázár János pályafutásának újabb fejezete, azt már előre leszögezhetjük: egy lázári Fidesz már nem az a párt lesz, amit ugyan igencsak sok kanyarral, de az elmúlt jó két évtizedben Fidesznek hívtak.

De most már nagyon előreszaladtam a kiszámíthatatlan jövő latolgatásába. A kormány a helyén van, ugyan már nem kétharmados, de még igen vastag parlamenti többséggel; a Fidesz és hálózata biztosan uralja a közigazgatás, s az állam minden szintjét, ágazatát − még ha az Orbán-Simicska konfliktus egyes területeken valóban súlyos zavarokat okoz. De odabent valami eltörni látszik: a fent felsoroltak mind egy-egy összetevőjét alkotják a Fidesz ma látható elbizonytalanodásának, népszerűségvesztésének, útvesztésének, a jobboldalt felhajtó erők elvesztésének.

Innen szép kihívás újjászületni, radikális restartot venni − ha még képes rá a Fidesz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. április 16. 00:30
Már Tapolca előtt lehetett azt hallani, hogy helyi szinten a Fidesz erőteljes kampányba kezd a Jobbik ellen. Ez nem csak ígéret maradt, hiszen a kormánypárti politikusok több esetben élesen felszólaltak Rig Lajos ellen, például Lázár János is nyilasnak nevezte. Korábban kormánypárti forrásaink arról beszéltek, hogy a kampány sikeres volt, de úgy tűnik, csak a szavazatkülönbség csökkentésére volt elegendő. Most nem lesz támadás. A kormánypárt országos szinten csak egy-egy ügyben támadta a Jobbikot. Ilyen volt például Kovács Béla EP-képviselő kémügye a 2014-es európai parlamenti választások előtt pár nappal. A választás után az ügy eltűnt a napirendről. Mivel a következő országgyűlési választás még messze van, többen nem látják értelmét, hogy most vegyék össztűz alá a pártot. Úgy vélik, nem szabad idő előtt erős nyomás alá helyezni a Jobbikot, mivel az összezárhatja a radikálisokat, és a támadások hatására akár még növekedhet is a támogatottságuk.
Tatulus
2015. április 15. 19:53
Rajcsányi lassan már Mohácsot emleget! Na, Tapolca még nem Mohács! Nem lepődnék meg egy váratlan forduláson sem, viszont jót kacarásznék a ballibes senkiháziak, meg az ökörvári jobbikos söpredék pofára esésén! Persze a Fidesz rossz passzban van – a balfácán ötletek mellett elsikkadnak az eredmények, Orbán határozatlan a napi témákban, a Lázár vezette érzéketlen adminisztráció egyre jobban teret hódit. De van egy sokkal rosszabb jelenség is – a balliberális oldal (beleértve az LMP-t is), most már a Jobbik tevőleges hozzájárulása mellett, a Fidesz funkcionáriusainak teljes körű lejáratásába kezdett – a lehető legdurvább módon, a lehető legkisebb problémát is többszörösére nagyítva, elképesztően pofátlan és nyílt hazugsággyártásokkal, demagóg és álságos parlamenti felszólalásokkal, bizonyítatlan állításokat tényként előadva bűnözőkként beállítva a Fidesz vezetőit - igyekszik meggyőzni a választókat igazukról. Különös erővel veszik célba a kormányfőt és családját – a legmocskosabb, legaljasabb lejárató kampány folyik ellene szinte minden balliberális, sőt lassan az eddig jobboldalinak tartott médiából is! Ez az undorító és aljas, épeszű és a politikában kissé járatosabb ember számára nyilvánvaló hazugsághalmaz, azonban tápra talál a tájékozatlan, egyszerű választópolgár személyében. S ez a cél, felaprózni, demoralizálni a Fidesz táborát, személyesen Orbánt kiiktatni a hatalomból, lehetőleg erkölcsileg tönkretenni – mert a cél szentesíti az eszközt – ahogyan a ballibes elvtársak szeretik csinálni! Lehet – 2018-ig még nem lesz teljes a siker, de a 2/3 leolvad egy épphogy többségre, esetleg még tovább is! Ballibes gyönyört igazán a Fidesz veresége hozna, de ez egyelőre csak álom nekik. A Jobbikos hozzáállást azért nem értem, mert nyilvánvaló, hogy a következő áldozat ők lesznek – a Fidesz vereségén taktikailag esetleg nyerhetnek, de a bukásuk ballibes uralom alatt tényszerűen bekövetkezik! Vagyis – vége a demokratikus jópofizásnak - a Fidesznek a lehető legkeményebben vissza kell vágnia, finomkodás nélkül visszautasítania minden alaptalan vádaskodást, az eredményeket folyamatosan szembeállítva a ballibes propaganda hazugságaival, tényszerűen lesöpörve azokat. A hazugan vádaskodókat beperelni, a legszélesebb nyilvánosság előtt tényszerűen megcáfolni, folyamatosan jelen lenni a médiában, vitákat generálva megmutatni, hogy semmilyen alapos okuk nincs a vádaskodóknak vádaskodni, csak aljas politikai érdekből teszik! Még azt sem tartanám kizártnak, hogy törvény előtt kelljen felelnie minden közszereplőnek (képviselőnek is) ha hamis vádat alkalmaz másik közszereplő ellen – bizonyíték nélkül kemény büntetés terhe mellet! Ekkor tán befejeződne a határtalan mocskolódások sora. A hozzátartozók személyiségi jogait megsértő újságírók esetén a megfelelő elrettentő nagyságú pénzbüntetés is megszülethetne! (Nem tudom, megérné-e írogatni Orbán Réka magánköltekezéseiről egy - mondjuk 50 milliós büntetés esetén) Ezt a mocsoktengert, ami a magyar médiában lassan mindent elönt, nem lehet másként kiirtani. Másrészt alaposan elemezni kell az elmúlt időszak döntései, eredményeit, kárait, a felelősöket helyre tenni, meggondoltabb, óvatosabb döntéshozói tevékenység mellett. A javuló gazdasági eredmények, a még mindig meglévő – bár megfogyatkozott – erkölcsi tőke és a megfelelő tájékoztatás, a ballibes propaganda hazugságainak leleplezése mellet meghozhatja a biztos választási győzelmet 2018.-ban is. Mert ellenkező esetben végzetes 4 év következne, ami újabb 20 évvel visszavetné az országot, mint ahogyan azt a bajnai-gyurcsány országrontó kormányok tették!
puszika
2015. április 15. 19:28
Rajcsányikám! Egy kis grafikon,na az nagyon hiányzik! Amúgy ismét öngólt lőttél mint rendesen!!
Tündér_Lala
2015. április 15. 19:11
Azt hiszem nem értek egyet az elemzéssel. Miért nyert a fidesz a Gyurcsány szdsz ámokfutáson túl ? Mert felismerte (amit egyébként az ország józanul gondolkodó lakóinak döntő többsége régen várt), hogy az ország stagnálásának oka, hogy alig termelünk valamit. Vagyis a teljesen és tökéletesen elbaltázott rendszerváltás után végre el kell kezdeni megfontoltan és tervszerűen építeni a magyar gazdaságot. Meg kell teremteni ennek feltételeit társadalmi, oktatási, munkajogi, intézményi és pénzügyi feltételek, stb.,stb. vonatkozásban. Itt jönnek a gondok. Merthogy a szadeszes oktatáspolitika a minőségi oktatást elnyomta a mennyiségi és rontott minőség felé (sőt az elitképzés szitokszónak számított). Naná hogy az "elhanyagolt " egyetemi ifjúságnek nem tetszett, hogy a büfé szakokról az erőfeszítést igénylő (de használható) reál szakok felé próbálták orientálni őket. De ez csak egy példa a sok, sok terület közül. Mindezt úgy csinálták, hogy mindenki kereszbe tett, hiszen a konkurenseknek nem érdekük, hogy mi is termeljünk, mert minden amit mi állítunk elő, tőlük vesz el egy darab kenyeret. (Gondoljunk csak arra, hogy hányan élnek jól abból, hogy például a magyar mezőgazdasági termékeket tömegárúként felvásárolják és feldolgozva eladják.) Lehet itt idologiai, rétegelméleti, hatalomtechnikai és az ördög tudja milyen elméleteket gyártani, de a lényeg ez. Mármost az a kérdés, hogy ehhez az ország és népének jövőjét meghatározó kérdéshez, milyen támogatást nyujtott például a sajtó konzervatívnak mondott része ? (Merthogy a ballibtől csak az itthoni és külföldi támadásözönön kívül más nem tellett.) És mi változott a legutolsó időkben ? Bizony az amerikaiak önmaga karikatúrájává váló ócska rágalomhadjárata alá dolgoztak, és megfertőzték gyanakvással a közéletet. Így az emberek elégedetlensége, türelmetlensége (ami érthető, hiszen mindenkinek egy életet van) útat tört. Mindenki ismeri a kezdődő gazdasági eredményeket, a legfontosabb nemzetstratégiai kérdésekben tett intézkedéseket és azok már mutatkozó eredményeit (szaporulat például), de a keltett tömeg hisztéria megmozdult. Talán ezzel és az ebben vállalt saját szerepével kellene szembenéznie a cikkírónak (társaival) és azzal, hogy ha ez az építkezés megszakad, akkor hova jut az ország és nem utolsó sorban az elégedetlen emberek mire jutnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!