Fossa

2015. április 07. 08:59

A trollkommandó, aki a mandinert vagy a közösségi oldalakat telefossa (na, ez már nem a latin főnév), már nem tud érvelni, csak a gazdáik által kiötlött kontentot nyomják.

2015. április 07. 08:59
Péterfy Gergely
Népszabadság

„Érdekes kísérlet volt ez, furcsa illúzió, hogy majd egy szép napon a vidéki gyerekek, akik szénaboglyáról meg gumicsizmáról szeretnek verset írni, és a lipótvárosi filozófuslányok, akik Lévinast és Derridát reggeliznek, egymás nyakába borulnak. (...)


Hát hogy van ez, azon túl, hogy régen minden jobb volt (tudjuk, a nyolcvanas években fél év alatt több jelentős mű született, mint az azóta eltelt harminc évben)? A szép régi népi-urbánus háborút ma már nem vívja senki, kiveszett, mint a párbajvirtus vagy az autóstáska – nem azért, mert a Fidesszel együtt a népiek győztek volna (mint ahogy a kommunistákkal, pláne Kádárral sem az urbánusok győztek), hanem azért, mert a Fidesz oldalán elfogytak az értelmiségiek. Miközben a látszat az, hogy a ballib értelmiség a totális politikai vereség következményeképp legitimitását vesztve felmorzsolódott és letette a fegyvert, valójában az történt, hogy népi oldal értelmisége tűnt el.

Konzervatív, keresztény, muszlim, akármilyen értelmiségiek természetesen maradtak, de nem valószínű, hogy a Jobbik vagy a Fidesz értelmiségének számítanának a jövőben. A népi oldal, az MMA esztétikája (nincs egyenlőségjel közöttük, sem e kettő és a Fidesz között, csak nagy, közös részhalmaz) lényegében ugyanaz az esztétika, mint az urbánusoké, csak a vezértulkok épp nem a progresszió, hanem a giccs pártján hepciáskodnak. Vannak, akik szeretnek mögé kérdezni a dolgoknak és vannak, akik nem, vannak a héliocentrikusok és vannak a geocentrikusok – nekik a látszat is elég, elvégre a nap tényleg balra nyugszik, jobbra pedig kél. (...)

Ezt a harcot valamikor esszékben és könyvekben vívták, vitaesteken és egyetemi előadókban; ma már a Facebookon vívnák, ha egymás ismerősei lennének (de nem azok). A trollkommandó, aki a mandinert vagy a közösségi oldalakat telefossa (na, ez már nem a latin főnév), már nem tud érvelni, csak a gazdáik által kiötlött kontentot nyomják: a gazdákat »kommunikációs« iskolák tanították, amelyek azt az elvet vallják, hogy nincs gondolkodás, szellemi iskolák, nincs világnézet, önkínzó olvasás és életre-halálra szóló eszmei csaták, csak kommunikáció van, nyúlfarknyi üzenetkék, amelyek az agyhalott célcsoport vegetatív idegrendszerét a kívánt módon stimulálják.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grad
2015. április 07. 23:50
A Mandin, ugye, mindkét oldal cikkei olvashatóak. Hogy többen vannak itt a Fidesz szavazók, csak egy bizonyítéka, hogy a jobbközép oldalon mennyivel nyitottabbak a másik oldal véleményének meghallgatására. Mégha ez egyfajta mazochizmusnak is tűnik sokszor, mert pl. Béndek Pétert olvasni kifejezetten az.
Laurence Szilard
2015. április 07. 22:00
Olyanok vagytok, mint a Vuk rajzfilmben a tyúkok.:D
választópolgár
2015. április 07. 21:28
Mi a különbség az "újságíró" és a troll között? Az úgynevezett "újságíró" a régi idők focija korából ittragadt gondolkodásmódja szerint magasabbrendűen jogosult letéteményese a megmondásnak, bármiről a mindezt lenézően interpretálja nemújságírók tömegének. Nem érti meg az idők szavát, és képzelt,nem létező elefántcsonttornyában görcsösen próbálja markolni a vizet, ami csak nem akar a tenyerében maradni. Emúltak azok az idők, amikor pár ember kiváltsága volt véleményt formálni és azzal zaklatni a nemújságírókat. Az internet korát éljük. Olyan gondolkodásmód ez, mintha ezerkettes ladával 80-nal a belső sávban próbálná feltartani a forgalmat az autópályán. Ön és közveszélyes.
Qsza
2015. április 07. 20:50
Gumicsizmás létemre tágra nyílt szemekkel csodálkozom rá a közbeszéd eldurvulására. Aztán jön ez az ember, fent részletezett felmenőkkel és háttérrel, és ömlik a szájából a fekália, ahogyan számonkéri: miért nem egyetemi katedrákon, rafinált vezércikkekben vívják meg a politika csatáit. Barátom, te is csak egy féltégla vagy a falban, és ez alatt a szellemi színvonalat is értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!