Az ügynökvád margójára: így akarták beszervezni a Heti Válasz munkatársát

2015. március 12. 16:27

1988-ban előfelvételis sorkatonaként „fontos operatív érdek” miatt kiszemeltek: az egyetem alatt legyek besúgó.

2015. március 12. 16:27
Szőnyi Szilárd
Válasz.hu

„Történt tehát, hogy újságíróként 2002-ben átestem a minden tollforgató számára elrendelt állambiztonsági ellenőrzésen. Mivel nem volt mitől tartanom, teljes léleknyugalommal vártam az eredményt – mígnem levelet kaptam az átvilágítóbíráktól, benne a következő szöveggel: »Adat merült fel önnel kapcsolatban«, ezért ekkor és ekkor fáradjak be a hivatalba. A levél kézhez vétele és a megjelölt dátum közti két hetet senkinek nem kívánom: folyamatosan azon tépelődtem, miről lehet szó. Tévedés? Amikor a nyolcvanas évek végén a nemzetközi telefonközpontban dolgoztam, a munkaszerződés aláírásakor tudtom nélkül aláírtam valami állambiztonsági papírt? Vagy netán tényleg ügynök voltam, csak emlékeimből öntudatlanul kitöröltem a kínos epizódot?

Aztán a meghallgatáson fény derült a történtekre. A bírák ugyanis egy Figyelő-kartont tettek elém 1988-1989-ből. Mint mondták, ilyen adatlapot azokról töltöttek ki, akiket be akartak szervezni ügynöknek. A karton a III/III-2-a. ügyosztályon, az egyetemistákkal foglalkozó részlegnél készült. Bő évtized múlva kellett tehát megtudnom, hogy 1988-ban előfelvételis sorkatonaként »fontos operatív érdek« miatt kiszemeltek: az egyetem alatt legyek besúgó. Egy ilyen ocsmány feladatot persze az ember kapásból elutasít, és csak akkor gondolkozik el rajta, ha van mivel zsarolni. Engem éppenséggel lett volna mivel, hiszen – remekül tudtam utánozni Pesty hadnagy aláírását az eltávkönyvben – hétvégére vagy fél tucatszor hazaszöktem a laktanyából. Szerencsémre sosem buktam le. Akkor legalábbis így gondoltam. Utóbb aztán viszont megrettentett a lehetőség: talán mégis tudták, és már szőtték a hálót?

A beszervezésből nem lett semmi. Isteni szerencse, hogy 1989-et írtunk, a rendszer végnapjait – egy bakonyi hadgyakorlaton egy tankban gubbasztva rádión hallgattam a Nagy Imre-újratemetés közvetítését, benne egy gyorsbeszédű ifjú nagy hatású szavaival –, így anélkül holt hamvába a kezdeményezés, hogy akár csak tudtam volna róla. Sosem kellett hát szembesülnöm a megkísértettséggel, a lelkiismeret eme hatalmas próbájával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2015. március 13. 09:57
Ki a belügyminiszter, ki a rendészeti államtitkár? http://hu.wikipedia.org/wiki/Tasn%C3%A1di_L%C3%A1szl%C3%B3_%28%C3%A1llamtitk%C3%A1r%29 Miről beszélünk?
pollip
2015. március 13. 07:11
A Lajost sikerült beszerveznie az mszp-nek, de a Lajos ezt még nem vette észre:-)))))
Mindjárt
2015. március 13. 06:18
Szőnyi Szilárd Nem csak be akartak szervezni. Beszerveztek. Nem tudom mit ugatsz.
kérdés
2015. március 13. 01:14
A megfigyelők csak egyet felejtenek el. Hogy a megfigyelt is megfigyeli őket. Mást nem tehet, hiszen lebénítják teljesen. No, érdemes feleleveníteni Dürenmattot. Jó éjszakát Mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!