Folyt. köv.

2015. március 24. 19:40

Mind a kormány, mind pedig a jegybank régóta ösztönzi a hitelminősítőket arra, hogy a javuló mutatóink miatt itt lenne az ideje a magyar adósságot visszahelyezni a befektetésre ajánlott kategóriába. Nyugalom, annak is eljön a maga ideje.

2015. március 24. 19:40
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Bár egy minősítést javított a Standard & Poor’s a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásán a múlt hétvégén, a tény továbbra is az, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél Magyarország egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. Ugyanakkor a Standard & Poor’s döntésének lehet örülni: egy hosszú tendencia ugyanis megfordulni látszik. Tudniillik a hitelminősítő pozitív folyamokat »láttat«: nem pusztán előre, hátra is tekintett akkor, amikor rögzítette: a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években. (...)

A lényeg a lényeg: a hitelminősítők döntése azért nagyon fontos, mert az intézményi befektetők általában ehhez kötik, hogy egyáltalán vehetnek-e államkötvényeket az ügyfeleik pénzén. Ugyanakkor a nagyon kedvező külpiaci események miatt sikerült »kibekkelnünk« befektetésre nem ajánlott kategóriában az elmúlt éveket. Olyannyira, hogy a hitelminősítői alapelvárások – a három évre visszatekintő éves átlagos növekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány, és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg – közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta.

Mind a kormány, mind pedig a jegybank régóta ösztönzi a hitelminősítőket arra, hogy a javuló mutatóink miatt itt lenne az ideje a magyar adósságot visszahelyezni a befektetésre ajánlott kategóriába. 

Nyugalom, annak is eljön a maga ideje. Piaci vélekedések alapján ugyanis »folyt. köv.« a hitelminősítők részéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fülig Jimmy
2015. március 24. 20:14
MNB elnöke elismerten szakmája hülyegyereke,nemrég még rubelben akarta tartani a jegybanki tartalékot,brókerei simán buktak 5-600 milliárdot a svájci frankon...Kegyelmi állapot volt idáig a pénzpiacokon,ha kicsit is turbulens lehet elqrják az egész jegybanki tartalékot!
wartog
2015. március 24. 20:10
ha ez az orszäg lenne az a bizonyos gäzeloszto központ, akkor meg lehetne az euro forint 1:1 is.A hitelminösitök meg le vannak szarva.Ha az äzsiai piac beindul amugy sem erdekel senkit miket zagyvälnak.Ez is csak egy trükk, a penzgyärtäs egyik trükkje.
Vadjoe
2015. március 24. 19:51
Mondjuk nem nem ártana lejjebb tornászni az adósságrátát. Megint jön valami nemzetközi válság, aztán megint borulunk a GDP arányos 80% államadósság miatt. Annyi pozitívum van, hogy most már kisebb a deviza aránya, és az MNB devizatartaléka is jóval nagyobb, mint 2008-ban volt, de azért nem árt szárazon tartani a puskaport.
Vitez Rezsi Erik
2015. március 24. 19:45
Rengeteg egzisztencia ment tonkre, tobb ongyilkosag is tortent mar a legujabb fideszes brokerbotrannyal kapcsolatban. El lehet ezt hallgatni, ahogy a Magyar Hirlap is teszi, csak nincs ertelme. Ebred a magyar es ha majd felebred, akkor tobb fideszes patkany talpa alatt forro lesz a talaj ! Elszamoltatast ! Szebb jovot !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!