A vasárnapi zárvatartás egy evolúciós lépcsőfok

2015. március 14. 15:38

Jó lenne kulturáltan felzárkózni egyes Nyugat-európai országok mellé, és azt mondani, lám egy jóléti állam vagyunk, ahol vasárnap már nem kell dolgozni.

2015. március 14. 15:38
Miért Rigó
Tutiblog

„Csúcspontjára ért a vasárnapi zárvatartás vitája, a másra nem alkalmas Sonda Ipsos ugyanis okos felmérést készített erről a kérdésről. Vannak benne számok, amiket aztán meg lehetett magyarázni a számokból kevéssé értőknek. A felmérés legfontosabb tanulsága ennyi:

 
azok, akik képtelenek meglépni azt az evolúciós lépcsőfokot, hogy hat napra tervezzék meg a bevásárlást, azok március 15-ét követő első vasárnap éhen fognak halni és ki fognak pusztulni, mint a dinoszauruszok.
 
Folyamatosan az jár a fejemben, tulajdonképpen ki is generálja ezt a nagy ellenkezést. Egyrészt nyilván a multik, akik befenyítenek, meghosszabbítanak, elbocsátanak. Márpedig mekkora ordenáré vetítés az a vélelmezett forgalomkiesés, amire hivatkoznak. Mintha bizony Mancika, akik vasárnap tervezte megvásárolni a szoknyáját, vagy Józsi, aki az új sarokcsiszolóját kívánta meg a hét utolsó napján, könnyes szemmel tépné cafatokra a bankjegyeket. Ugyanis nincs olyan bankjegy forgalomban, amit csak és kizárólag vasárnap lehet elkölteni. (...)
 
Jó lenne kulturáltan felzárkózni egyes Nyugat-európai országok mellé, és azt mondani, lám egy jóléti állam vagyunk, ahol vasárnap már nem kell dolgozni. De még akkor is ott vannak azok, akiknek muszáj dolgozni mindig, orvosok, nővérek, rendőrök, tűzoltók. Én inkább őket pátyolgatnám. És ott vannak azok a közszolgák, akiket a jóléti állam eszméje már réges-rég utolért indokolatlanul, hiszen hétvégén nincsenek nyitva a hivatalok, meg napközben sincs különösebb hajtás és idegeskedés.”
 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iratus senex
2015. március 15. 14:58
„Jó lenne kulturáltan felzárkózni egyes Nyugat-európai országok mellé, és azt mondani, lám egy jóléti állam vagyunk, ahol vasárnap már nem kell dolgozni.” Valamint hétköznap is csak annyit, mint boldogabb helyeken, s érte annyi a bér, mint ott! Igen, akkor, – DE CSAK AKKOR! –, lehetne gondolkodni egy ilyen intézkedés meghozatalán! Mert így ez most nem más, mint ÖNGÓL! De hatalmas!
csergolec
2015. március 15. 11:49
" A felmérés legfontosabb tanulsága ennyi: azok, akik képtelenek meglépni azt az evolúciós lépcsőfokot, hogy hat napra tervezzék meg a bevásárlást, azok március 15-ét követő első vasárnap éhen fognak halni és ki fognak pusztulni, mint a dinoszauruszok." Egy szellemes mondat,aminek az egész dologhoz köze nincsen,csak buta hangulatkeltésre jó. Nyugodtan rá lehet bízni a döntést a zemberekre,akarnak é vasárnap vásárolni,avagy nem,hisz ha egy kormány megválasztását rájuk lehet bízni,akkor talán ezt is eldönthetnék saját maguk.
thymian
2015. március 15. 10:29
"azok, akik képtelenek meglépni azt az evolúciós lépcsőfokot, hogy hat napra tervezzék meg a bevásárlást, azok március 15-ét követő első vasárnap éhen fognak halni és ki fognak pusztulni, mint a dinoszauruszok" Ez nagyon jó. :) Gratula.
pacsni
2015. március 15. 08:34
èn olaszba lakom, de ott minden uzlet nyitva van (vasàrnap) coop, esselunga,carefru, bar dohànybolt,maszek kis uzletek, minden kisvàrosba is minden nyitva van. 2 èvvel ezelott uj rendszert hoztak be, aki akar az mind kinyithat, ès akkor zàrnak amikor akarnak. Csak a tanàcsnàl kell bejelenteni, az idopontokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!