DEKA

2015. január 19. 07:08

Négy kiváló „magyar ember” megelégelte, hogy ebben a tragikusan szétesett társadalomban igen magas szintet ért el az ellenségeskedés kultúrája (kulturálatlansága), és gyakorlatilag megszűnt az együttműködésé.

2015. január 19. 07:08
Mihancsik Zsófia
Galamus

A kezdeményezés rendkívül fontos és rendkívül kockázatos. A fontossága is, a kockázata is ugyanabból fakad. A reményből, illetve a remény újabb elvesztéséből. Reményt kínálnak a politikából és a közügyekből kiábrándult magyaroknak, hogy az elmúlt évek és az utóbbi hónapok összes egymásra fenekedése ellenére túl lehet lépni az utálkozáson, a presztízs- és hatalmi harcokon, és lehet közös megoldást találni az egy nagy problémára (a »keményedő diktatúra«) meg annak a sok kisebb összetevőjére (a »köztársaság, a demokrácia helyreállítása«»az európai irányultságú értékek megerősítése«»a rendszer társadalmi igazságtalanságainak korrekciója«). És azt kockáztatják, hogy ha a kezdeményezés minden rendű és rangú résztvevői – politikai pártok, civilek, értelmiségiek, egyházak, munkaadói és munkavállalói szervezetek – továbbra is képtelenek lesznek kibújni a rájuk merevedett rossz szerepekből és magatartásokból, és még a »nemzeti (politikai, gazdasági, társadalmi) minimumok« erejéig sem lesznek képesek egymással szót érteni, a belátható jövőben az utolsó remény is elvész.

Fogalmam sincs, a meghívottak hogyan fogadták a felkérést. Azt viszont látom, hogyan fogadta a sajtó a kezdeményezést (legalábbis azok a portálok, amelyeket olvasni szoktam). Az újságcsinálók, vagyis a nyilvánosság, a köz véleményének formálói, akik szentből ördögöt és gonoszból angyalt is tudnak csinálni, ha éppen olyan lábbal keltek fel. Akiknek a szerepfelfogásához jól illik a napi leleplezősdi, amelyhez a Fidesz kormányzása bőségesen kínál nyersanyagot, ám még sohasem fért bele a jóindulat, de legalább a semleges érdeklődés. Akik úgy tudják, hogy csak az a hír szól, amely valakibe nagyot rúg, ezért aztán ha magában a tudósításban nem is, a címben kötelező a nagy adag gúny és cinizmus. Akik ha nincs bírálandó felület, kitalálnak maguknak egyet. Akik arra tanítják a magyar olvasót, hogyan forgassa úgy a dolgokat, hogy végül mindenre rálegyinthessen. Akik tudósítani fognak a nyilvános tárgyalásokról. (…)

A DEKA remélem tudja, hogy nemcsak a Fidesz meg a lefizetett fórumai teremtenek majd köréjük ellenséges környezetet (a DEKA a Facebook-oldalára feltett egy Magyar Nemzet-cikket, amelynek ez a címe: »Vért emlegetnek a balliberális oldalon«, a HírTV tudósításáról pedig – mert a HírTV természetesen ott volt a sajtótájékoztatón – ezzel a címmel számoltak be: Kirekesztenék a megbékélésből Orbán Viktort. A szegény páriát). Nem tudom, mindazok, akik hajlandók leülni egymással a kezdeményezés keretében, elszántak-e valamennyire vagy csak a kíváncsiság hajtja őket. De ha van bennük némi elszánás, sok erőt kívánok nekik, hogy a szükségképpen előkerülő konfliktusokban kellő bölcsességre és önmérsékletre legyenek képesek és hogy függetleníteni tudják magukat a várható sajtóvisszhangtól. A DEKÁ-nak meg azt javaslom, szánjon rá energiát, hogy valóban megteremtse és erőteljesen működtesse a saját »webnyilvánosságát«, hogy az a magyar polgár, aki hozzájuk hasonlóan »ki akar kerülni a bajból« tudja, hol kell keresnie, ha érdemi információkra vágyik arról, hol tart DEKA a »nemzeti minimumok« kidolgozásában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2015. január 19. 11:43
Gyurcsány mszp-szdsz nehéz kormányából ma már CSAK DEKA LETT :)..... HOLNAP MEG MÁR GRAMM :)
Eltünt
2015. január 19. 11:29
Gyurcsány mszp nehéz pártjából ma már CSAK DEKA LETT...:)
korona
2015. január 19. 11:23
Aki zsidónak születik, az zsidóként is fog meghalni. Nincs olyan, hogy magyar zsidó, zsidó magyar. Ezek csak magyarul beszélő zsidó nemzeti kisebbség. Mit akarnak a zsidók a magyarokkal tenni? Tudjuk: kiirtani. Jobbik esetben rabszolgának tenni, hogy nekik dolgozzanak. És most meg még fel is akarják magukat fegyvderezni, hogy ha "kell" le is lőhessék az ellenük morgolódó magyar keresztény kutyát.
Brigadéros
2015. január 19. 11:22
Egy kiváló árokásó méltat 4 másikat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!