A munkaalapú társadalom a kukába való

2015. január 07. 10:04

Egy modern gazdaság alapvetően már nem a munkára épül. A modern gazdaság az értéktermelő-képességre épül.

2015. január 07. 10:04
Mátyás László
Index

„Egy modern gazdaság alapvetően már nem a munkára épül. A modern gazdaság az értéktermelő-képességre épül. Olyan tevékenységre, ami nagy, minél nagyobb értéket, illetve hozzáadott értéket képes termelni. Olyan tevékenységre ami tudásra és ezt a tudást felhasználni képes tőkére épül.

Éppen ezért nevezik, ma már közhely, a modern gazdaságokat tudás (és nem munka) alapú gazdaságoknak, éppen ezért van kiemelt jelentősége a kutatásnak és fejlesztésnek, az oktatásnak, stb.

És igen (talán sajnos) éppen ezért figyelhető meg a modern gazdaságokban a tőke jellegű jövedelmek növekedése és a bér jellegű jövedelmek stagnálása. (...)

Komolyabb gondokat okoz a tőke végletekig leegyszerűsített pénzként való (félre)értelmezése. Egyes, megfelelő kapcsolatokkal rendelkező egyének vagy csoportok »helyzetbehozása« ugyan lehetővé teszi ezek meggazdagodását, azonban valódi tőkét gyakran nem hoz létre, hiszen a pénz sokszor nem oda áramlik ahol ezt valóban eredményesen felhasználni tudó ismeret és tudás rejlik. Ez a pénz a nemzetgazdaság szempontjából nagyobb valószínűséggel kis hatékonysággal kerül felhasználásra, ezzel veszteséget okozva az egész gazdaság számára. A tőke valójában az értékteremtésre képes pénz és tudás összekapcsolódása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. január 08. 11:04
Magic Growth Numbers — Paul Craig Roberts
Brigadéros
2015. január 07. 20:57
Akár igaza is lehetne a szerzőnek...a gond csak az, hogy amíg ő "tudás alapú" társadalomról papol, addig az ő valóságuk ezzel szemben a "segély alapú" társadalomról szól...Akkor már inkább valóban a "munka alapú" társadalom!
Peter8811
2015. január 07. 18:06
Én megfordítom a címet a kukaalapú társadalom munkába való!
Riwen
2015. január 07. 17:46
Nem tudom, hogy a kormánypártiak a nagyobb hülyék, vagy ezek. Szerintem holtversenyben nyernek. A vesztes: Magyarország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!