A múltat elsöpörni

2014. november 19. 12:42

Antall vagy Horn nem tehető ugyanabba a kalapba, ahol Orbán van: egyikük sem kísérelte meg a demokratikus intézményrendszer lebontását, maffiaelven működő tekintélyuralom kiépítését, a választások manipulálását.

2014. november 19. 12:42
N. Kósa Judit
Népszabadság

A nagy eszmékből mára mintha csak annyi maradt volna, hogy ki kit utál, igaz, szívből és szabadon. De hogy ez az »elmúlt huszonöt év« egységesen és maradék nélkül elsöprendő volna – ez jóindulattal nézve butaság, kevésbé jóval önkéntes behódolás az Orbán Viktor-féle, a »rendszerváltás zavaros évtizedeiről« szóló rossz dumának. Kétség sem férhet hozzá, hogy a mai közélet jellemzően cinikus, haszonleső, korrupt, az átlagos magyar politikus meg még csak nem is érti, miért baj, ha a maga és hatalmi köre érdekét mindenkor az állampolgároké elé helyezi.

Az azonban, hogy a palettán ma fellelhető pártok – más okból ugyan, de egyként – alkalmatlanok a munkára és érdemtelenek a bizalomra, nem jelenti azt, hogy a parlamenti demokrácia bukott meg Magyarországon. Antall vagy Horn nem tehető ugyanabba a kalapba, ahol Orbán van: egyikük sem kísérelte meg a demokratikus intézményrendszer lebontását, maffiaelven működő tekintélyuralom kiépítését, a választások manipulálását.

Nyolcvankilencben megtanultuk, hogy valamit elsöpörni könnyebb, mint gondolnánk. Kilencvenben meg azt, hogy újat építeni és azt jól csinálni az igazán nehéz feladat. Nagyon nem mindegy tehát, honnan kezdjük újra, mit folytatunk és mit nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. november 19. 22:09
Ócska lemez, mindig elakad és ugyanazt játssza. Uncsi...
GV0917
2014. november 19. 22:05
Jutka, küldök utánvéttel(fő a bizalom) egy vésőt meg egy kalapácsot, hogy végre kibonthasd a gipsz álarcból, amit azért hordott, mert nem mert együtt mutatkozni lendvai Ildi nénivel.Mivel az ő arca sima volt a botoxtól! Így újra mutatkozhat a kedves mama a drága barátnőjével együtt ! Épületes látvány lesz és egyben figyelmeztetés a feltörekvő Kunhalmi csaj részére! " Sic transit gloria mundi!" A párka az ő húsát is lerágja majd!
Kamcsatka5
2014. november 19. 18:04
Te most menstruálsz, vagy csak rossz napod van?
catalina9
2014. november 19. 17:49
egyikük sem kísérelte meg a demokratikus intézményrendszer lebontását, maffiaelven .." Igazi pisigagyi duma, és ami mögötte van: "...A ballibek többek között arról ismerszenek meg, hogy önös érdekeiket mindig hatalmas erkölcsi ködfelhőbe burkolják. Minél nemesebb a cél: világbéke, atommentes föld, kihaló fajok, állati jogok; gyermekszegénység; pedofília, nőellenesség, rasszizmus, antiszemitizmus elleni harc stb., minél nagyobb ERKÖLCSI FELHAJTÁST rendeznek, annál nyilvánvalóbb, hogy még több PÉNZT, BEFOLYÁST, HATALMAT akarnak..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!