Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Ellenakciókat, de ésszel

2014. augusztus 20. 09:16

A putyini Oroszország nem demokratikus állam. Azzal, hogy már nem csak jelkepés határokat lép át, politikája összeurópai problémává vált.

2014. augusztus 20. 09:16
Horbulák Zsolt
Új Szó

„Most az az általánosan elfogadott közvélekedés, hogy a kereskedelmi szankciók üdvösek és célravezetők, az ezeket helytelenítő politikusok pedig demokratikus deficittel küszködnek. Mindezek ellenére mégis helyes lenne megnézni az általuk felvetett ellenérveket. Az valóban tény, hogy a szankciók legalább annyira sújtják az azokat kivető oldalt, mint a szenvedőt. És valóban, miért kellene szlovák, magyar vagy holland bérből és fizetésből élőknek megszenvedniük a kereskedelmi szankciókat? A megtorló intézkedések miért nem irányulhatnának kizárólag a Putyin-közeli oligarchák ellen?

Az EU szankciói ugyanis alapvetően az élelmiszer-szállításokra vonatkoznak, ezt az ágazatot általában a nehezebb értékesítés, az alacsony bérek és a kisméretű vállalatok valamint családi gazdaságok túlsúlya jellemzi. A kereskedelmi szankciókkal csínján kell bánni, mivel az unióból származó orosz behozatal könnyen helyettesíthető. Oroszország már Kínához fordult, de elhúzódó problémák esetén más ázsiai és dél-amerikai államok kapva kapnának az orosz piacra való bejutás lehetőségén.

Ha igazi bizniszről van szó, mint a fegyvergyártás, az EU sem szívbajos. Franciaország még most sem függesztette fel hadihajó-szerződését Oroszországgal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. augusztus 20. 22:07
"Franciaország még most sem függesztette fel hadihajó-szerződését Oroszországgal" Mert Franciaország nem annyira hülye, mint az EU.
Box Hill
2014. augusztus 20. 17:11
Az orosz imperializmus hagyományokra tekint vissza, vannak, akik azt tartják: ez Oroszország fő hagyománya. Gogol lelkesülten írt arról, hogy hazája majd a fél világot uralma alá hajtotta. Dosztojevszkíj pedig Konstantinápoly elfoglalása után vágyakozott. Puskin verssel üdvözölte a lengyelek 1831-es szabadságharcának leverését. Tyucsev még a halálos ágyán is az után érdeklődött, hogyan foglalták el az orosz csapatok a khivai kánátust. de Custine márki, a francia utazó, 1839-ben úgy látta: Az orosz nép ma képtelen bármit is elérni, kivéve a világ elfoglalását. Hasonlóan látta Marx: Az orosz történelem nem más, mint terjeszkedés, amely helyettesíti a belső életképességet. 1849-es viselt dolgaikról minden magyar tud. 1914-ben harmadiknak léptek az Osztrák-Magyar versus Szerbia háborúba, ezzel világháborúvá eszkalálták a balkáni konfliktust. A Bolshevik puccs után meghirdették a világhódító kommunizmust, a Szovjetunióval, mint példával és eszközzel. Így érkeztünk 1939-hez, a Náci-Szovjet paktumhoz. Ennek értelmében elfoglalták Kelet-Lengyelországot. Ekkor lett a történelemben először orosz-magyar közös határ a Kárpátokban. Röviddel ezután a szovjetek megtámadták Finnországot és elfoglalták egy részét. Mondjam még?
Box Hill
2014. augusztus 20. 15:24
Az Oroszországba akkreditált francia nagykövet Paléologue már a trónörökös elleni merénylet előtt, 2014 májusa elején helyesnek érezte, hogy kormányát tájékoztassa egy Ausztria-Magyarország elleni orosz támadás tervéről. Arra a felvetésére, mit tenne Oroszország az idős osztrák császár lemondására válaszul, Krivosein orosz miniszter még a kérdés befejezése előtt közbevágott: „Először is birtokba vennénk Galíciát. Szukhomlinov tábornok, a hadügyminiszterünk, a napokban magyarázta el nekem, hogy Galícia birtoklása határaink védelme szempontjából megkerülhetetlen. Azon kívül, hogy ez alapvetően orosz terület.” Forrás: Sean McMeekin: The Russian Origins of the First World War (Az első világháború orosz eredete), Harvard University Press, 2011, 22.old.
tango47
2014. augusztus 20. 14:14
Hátha az athéni demokrácia az volt a maga rabszolgáival, akkor miért ne lenne damokrácia Putyiné?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!