Itt diszkrimináció, ott reform

2014. június 26. 09:21

Az unió kettős mércéjének újabb bizonyítéka került elő a héten, amikor fehéren feketén kiderült: amit szabad egy olasz balliberális kabinetnek, tilos egy magyar polgári kormánynak.

2014. június 26. 09:21
Szabó Anna
MNO

Ezúttal nem a támadott, majd lekoppintott bankadóról és a szektorális válságadókról van szó, hanem a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításáról, amit a Matteo Renzi vezette balliberális oldal határozott el Rómában. Eszerint a 70 éves bíráknak szépen szögre kell akasztaniuk a tógát, és elballagniuk nyugdíjba, eddig ugyanis akár 75 évesen is még ott trónolhattak a pulpituson. Sőt, jövőre tovább csökkentenék az állomány felső korhatárát, de hogy ne tapossanak az amúgy is kivételezett bírák lelkébe, a tervezet szerint 2016 végéig csak fokozatosan érhetik el a 66 éves maximumot. Az olasz sajtót végigböngészve hőzöngésnek nyoma sem látni: baloldali és jobboldali lapok hasonló természetességgel vették a privilégium felszámolását, igaz, a futball-világbajnokság viszi a hírek 90 százalékát – még ha már ki is esett az olasz csapat. A mindössze 400-440 főt érintő rendelet nem hozta lázba sem az Európai Uniót, sem a velencei bizottságot, sőt, még Viviane Reding biztos asszonyt sem, szemlátomást mindenki nyugtázta, hogy ahol a közalkalmazottak átlagos nyugdíjkorhatára 57 és 66 év között mozog (a ledolgozott évek szerint), ott nincs mit hőbörögni, ha valakinek 75 évesen visszavonulót kell fújnia. A reform – mert ott így hívják, amit a Magyarországon diszkriminációnak és a demokrácia súlyos megsértésének neveztek korábban – célja ráadásul egybeesik a magyar célokkal: munkalehetőséghez juttatni a fiatal szakmabelieket, és gyorsítani az ügyintézésen. A szakma persze ott is hisztizett, de főleg azért, mert a bírói »szakszervezet« elnöke maga is érintett az ügyben, de ezenkívül néma csend. A tervezet ugyanis beleillik a Renzi-kabinet ezernapos reformprogramjába, amely közös nyugdíjazási normát szeretne elérni a közalkalmazottak táborán belül. Valami ilyesmi történt nálunk is, amikor 2011-ben a 40 évesen már nyugdíjazható rendőrök és tűzoltók, illetve a 70 éves korukig dolgozó bírák szolgálati ideje között feszülő apró ellentmondást szándékozott felszámolni az Orbán-kabinet, de akkor, érdekes módon, ez a törvénymódosítás kötötte le az uniós jogászok minden munkaidejét. Volt itt nagy felháborodás, a demokrácia temetésétől kezdve a brüsszeli feljelentésekig minden – és végül az történt, ami Matteo Renzivel valószínűleg sosem fog.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. június 26. 14:58
Nagy bátorság a jelen magyar állapotokat összehasonlítani az olasz helyzettel,a zsemnyin zsipaónak sikerült...
balbako_
2014. június 26. 12:33
Magyarországon meg is látszik, hogy a pártállami bírókat itt hagyták....
Ald0 Raine hadnagy
2014. június 26. 11:08
Ilyen az, ha egy Fideszes idióta próbál egy, a pártját megtehető cikket írni. Hazudozás, csúsztatás, nyálkás a sajátjainak.
bdi
2014. június 26. 10:38
Ennyire nem lehet kretén a kedves szerző. Az olaszok most hozzák összhangba a bírókra vonatkozó szabályokat a többi nyugdíjaséval, ezért nem diszkrimináció. Nálunk meg pont az ellenkezője történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!