Moratórium vagy megoldás?

2014. május 13. 11:24

Haladék. Az új parlament első döntése. Több szempontból is tökéletesen jellemzi a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

2014. május 13. 11:24
Tevan Imre
Népszava

A moratórium természetesen nem oldja meg a problémát. Ahogy a második Orbán-kormánynak egy teljes ciklus nem volt elég a devizahitelesek ügyének rendezésére, hiába ígérte. Tegyük hozzá, rég nem csak a devizahitelesekről van szó, a forinthitelesek némely mutatója rosszabb.

Az átstrukturált (tehát elvileg megsegített) forinthitelek 53 százaléka dől be újra, a devizahiteleknél ez a mutató »csak« 45 százalék. Nagy tehát a baj, az összes (forint- és deviza-) lakáshitel körülbelül ötödénél van 90 napos csúszás a törlesztéssel, elvileg ezeknél jöhet szóba az ingatlan elárverezése. Persze a határidő nélküli moratórium, az évek óta tartó ígérgetés a megoldásról meg a »devizahitel kivezetéséről« csak rontja a fizetési hajlandóságot. Vagyis a Fidesz valójában ront a helyzeten, miközben úgy csinál, mintha segítene, a bankokra, az összes magyar és európai bíróságra mutogatva. És ez a kommunikáció is sikeresnek látszik.

Talán Orbánék is tudják, a lakáshitelekre nincs »megoldás«. Nincs egyszer és mindenkorra, mindenkinél működő megoldás. Pláne úgy, hogy a forint árfolyamát mélybe lökték, a gazdaság nem pörög, sokak anyagi helyzete romlott. Egy csomóan ugyanis úgy vették föl frankban a hitelt, hogy forintban nem vettek volna föl ugyanannyit, egyszerűen nem költöztek volna új lakásba, vagy csak kisebbe. Rajtuk tehát az sem segítene, ha egy jó tündér visszamenőleg »forintosítaná« a kölcsönt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. május 13. 14:58
Miután minden feltétele adott a megoldásnak meg is fogják oldani. (A vicc az egészben az, hogy most a bankoknak lett forró a krumpli és a Népszaga rögtön védelmükre kel). Ennyit a megváltozott baloldaliságról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!