Együtt-PM: Képviselné-e a magyar érdeket az EP-ben a Jobbik?

2014. május 15. 15:37

Az Együtt-PM szerint már a gyanúja is elfogadhatatlan annak, hogy egy Magyarországot képviselő politikus a magyar nemzeti érdek ellenében és egy idegen állam érdekében kémkedik vagy jár el. Szigetvári azt mondta, hogy csütörtökre tervezett sajtótájékoztatójukon Kovács Béla gyanús ügyeivel foglalkoztak volna.

2014. május 15. 15:37

Az Együtt-PM szerint a Jobbiknak tisztáznia kell, hogy képviselné-e a magyar nemzeti érdekeket az Európai Parlamentben – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke. Szigetvári Viktor a Jobbik EP-képviselőjéről, Kovács Béláról úgy nyilatkozott, már az is elfogadhatatlan, hogy egy Magyarországot külföldön képviselő politikussal szemben felmerülhet a gyanú, hogy a magyar nemzeti érdek ellenében és egy idegen állam érdekében kémkedik vagy jár el. A jelenlegi információk alapján a választási szövetség okkal feltételezi, hogy a Kovács Béla elleni gyanúsítás megalapozott – jelentette ki.

Miután a Jobbik megvédte EP-képviselőjét, az Együtt-PM-nek már arra sincs oka, hogy Kovács Béla lemondását vagy visszalépését kérje – folytatta. Hozzátette: innentől a Jobbik feladata tisztázni, hogyan lehet, hogy „orosz érdekeket szolgáló politikusok vannak a soraiban”. Megjegyezte: Vona Gábor pártelnök nemrégiben mentegette azt a krími népszavazást, amelyet „az orosz érdekeket szolgálókon kívül” senki sem mert a védelmébe venni.

Kijelentette: a magyar választóknak tudniuk kell, hogy a Jobbik egy hazaárulás gyanújába keveredett politikust akar újra mandátumhoz juttatni. Hangsúlyozta, hogy a jövő hét pénteki, a listát állító pártok között tervezett vitán Morvai Krisztinának, a Jobbik listavezetőjének lehetősége lesz a nyilvánosság előtt tisztázni, Kovács Béla hogyan tudná képviselni a magyar nemzeti érdeket az EP-ben.

Szigetvári Viktor emlékeztetett arra is, hogy szerdán, még a sajtóhírek megjelenése előtt meghirdettek egy csütörtökre tervezett sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy az EP-választáson befutónak számító listás helyen induló Kovács Béla nem szerepel a Jobbik plakátjain. Fel szerették volna hívni a közvélemény figyelmét, hogy „egy hazaáruló politikusról van szó minden gyanú szerint”, ugyanis már az elmúlt években rengeteg bizonyítéka látszott annak, hogy az EP-képviselő „nem a magyar nemzeti érdeket szolgálja” – mondta.

Gulyás József, az Együtt-PM elnökségi tagja azt mondta „eddig csak közbeszéd tárgya volt a magyar parlamentben, kormánykörökben és az Európai Parlamentben, hogy Kovács Béla (…) nem hazai érdekeket képvisel (…), hanem részben a Gazprom lobbistája és nyilvánvalóan orosz érdekek kijárója”. Azt mondta, nem hiszi, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal megalapozatlanul fordult volna a Legfőbb Ügyészséghez és a legfőbb ügyész megalapozatlanul kezdeményezett volna eljárást. Szerinte a Jobbik EP-képviselője nem lesz képes tisztázni magát ebben az ügyben.

Egy magát a nemzeti érdekek képviselőjének feltüntető párt nem tarthat a soraiban egy ilyen politikus – jelentette ki Gulyás József, feltéve a kérdést: hány ilyen lobbista, kijáróember vagy akár ügynök van még a Jobbikban? Úgy értékelte, a mai napig tisztázatlan a Jobbik finanszírozási hátországa, nem lehet tudni, hogy 2009-ben vagy 2010-ben honnan voltak a Jobbiknak forrásai, hiszen akkor még nem volt parlamenti párt, nem világos, hogy a Jobbiknak mi a válasza azokra a hírekre, amelyek szerint részben iráni, részben orosz eredetű finanszírozási szál áll mögöttük.

Kérdésre Gulyás József kommunikációs játéknak nevezte, hogy Kovács Béla azt kérte, hallgassák meg a nemzetbiztonsági bizottság nyilvános ülésén. Jelezte, hogy egy ilyen nyílt meghallgatáson az Alkotmányvédelmi Hivatal illetékesei nem nyilatkozhatnak.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent cikk szerint Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a lappal azt közölte: Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Bélának, az Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Kovács Béla csütörtökön tagadta, hogy titkosszolgálat tagja lenne.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. május 15. 16:56
Úgy még Werber is szolgálná, mint a PM.
hátakkor
2014. május 15. 16:48
"Az Együtt-PM szerint már a gyanúja is elfogadhatatlan annak, hogy egy Magyarországot képviselő politikus a magyar nemzeti érdek ellenében és egy idegen állam érdekében kémkedik vagy jár el." Mr. Lúdas?
Horst_Tappert
2014. május 15. 16:31
"már a gyanúja is elfogadhatatlan annak, hogy egy Magyarországot képviselő politikus a magyar nemzeti érdek ellenében és egy idegen állam érdekében kémkedik vagy jár el" Bajnait szolgálod, fikaevő...
Akitlosz
2014. május 15. 16:22
Igen. Legalábbis a nemzetietlen, nemzetellenes vörös pártokhoz képest mindenképpen. Mindig van kikhez képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!