A bűvös kocka olyan, mint egy csapda

2014. április 25. 12:31

Bárhova mentem a világban, a kocka megelőzött. Interjú.

2014. április 25. 12:31
Rubik Ernő
Index

„A kockától tehát idegenkedett a játékpiac, nem sokan gondolták, hogy egy ilyen rejtvényjátékból nagy tételeket el lehetne adni – hiszen nem hagyományos játék, mint egy baba vagy kisautó. A potenciális vevői korcsoportot sem volt könnyű meghatározni. Ráadásul nehéz volt kirakni a kockát. A kereskedők azt gondolták, egy rejtvényjáték legyen olyan, amit a vásárló megvesz, és meg tudja oldani – viszont ha a kockát a vevő odaadta az eladónak, hogy segítsen, legtöbbször az eladó is csak sajnálkozni tudott, megoldani ő sem tudta a feladványt. A kocka első éveiben elég sok időt töltöttem játékvásárokon, hogy megmutassam, ki lehet rakni a kockát. Tipikusan olyan játék, amit nem elég egy polcra tenni, hogy eladja magát. A vásárló kezébe kell adni. Viszont ha már a kezébe adtam, nem kell használati utasítás. Az illető megpróbálja kirakni, nem megy, leteszi. Aztán nem hagyja nyugodni, megpróbálja megint, és egy óra múlva is azt látom, hogy még mindig a kockával szöszöl. Olyan, mint egy csapda.

De ennek a csapdának a megoldása ma már könnyen elérhető a neten. Erről mi a véleménye?

A megoldási könyvek rendkívül keresettek voltak egy időben, volt olyan, ami 7,5 millió példányban fogyott el – persze ezt ma már nem lehetne megismételni. Nekem az volt a meggyőződésem akkor is, és most is, nem szabad elvenni senkitől a lehetőséget, hogy maga jöjjön rá a megoldásra. Az emberek többsége olyan, hogy ha már ott van a megoldás, használja is. Már sokakban nincs meg az a kitartás és elszántság, ami a kocka kirakásához kell. (...)

Két éve volt szó arról, hogy idén bemutatnak egy amerikai–magyar filmet, ami a bűvös kocka és feltalálójának történetét meséli el. Ezzel mi a helyzet?

Régi terv ez, sok filmes megkeresett már, de sokáig elzárkóztam, mert a film nem az én műfajom. A negyven év alatt az ellenállásom lassan felőrölték annak ellenére – és ehhez mindig tartom magam –, hogy nem én vagyok itt a fontos, hanem a kocka. Sőt, még csak nem is a kocka, hanem a hatása: hogy miként tudott ennyi emberre és ilyen sokáig hatni, hogyan tudott évtizedeken át, miközben a világ óriásit fordult, ugyanúgy népszerű lenni az új generációk számára is. A dokumentumfilmnek el kell menni az Amazonas partjára, meg Indiába, és még sok helyre, és ott beszélni az emberekkel, utánamenni a kockának. Bárhova mentem a világban, a kocka megelőzött.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bro222
2014. április 25. 14:50
No már most nem értek egyet azzal, hogy elvenné a lényegét, ha valaki segítséggel rakja ki. Nem elég megnézni egy videót, vagy elolvasni egy leírást, meg is kell azt érteni. Sokan már itt elvéreznek. Nekem is 2 napba telt mire segítség alapján kiraktam, mivel nem ilyen beállítottságú vagyok. És további napokba telt memorizálni a lépéseket. Zseniálisan egyszerű játék (miután átlátja az ember)...
kulalak
2014. április 25. 13:50
Szobrot neki! Vagy a kockának:)
Kárpáti Zoltán
2014. április 25. 13:01
Szerintem sokakat az is megfoghat, hogy maga a kocka is misztikus számukra. Hogy hogy a fenébe tud elfordulni minden irányba, ezt a legtöbben ma sem értik. Ezért misztikus bizarr jelenség, és birizgálja a fantáziát. Ezért aztán mindenkit izgat és érdekesnek találja legalább annyira hogy kézbe vegye és kipróbálja. Aztán közbe sokan rá is kattannak, mert szellemi kihívás és sikerélmény rájönni a megoldásra és megbirkózni a feladattal.
tango47
2014. április 25. 12:54
Végre egy olyan sikeres magyar ember, akit senki sem utál sikereiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!