Kettős mérce

2014. április 13. 16:15

A bajok mindig onnan származnak, ha egy ország földrajzi értelemben magáénak érez és tekint egy olyan területet, amely se nyelvi, se kulturális értelemben nem tartozik hozzá. Akár hozzátapad geográfiailag, akár nem.

2014. április 13. 16:15
Aczél Endre
Galamus-csoport

„Kezdjük azonban azzal, hogy a Krím félsziget bekebelezése Oroszország által – ami az ott élő emberek túlnyomó többségének az akaratával találkozott – a nemzetek közösségének nagyobbik fele által törvénytelennek minősül, mert Ukrajna alkotmánya nem engedi meg, hogy az ország területi épségének megcsonkításáról NE az egész lakosság, hanem csak a csonkításban érdekelt szegmense döntsön. Ez az okfejtés – noha formailag látszólag rendben van – kicsit sánta. 

A Krím valójában sohasem volt ukrán. (...) Én magam semmi rendkívülit nem találtam abban, hogy a több, de legalábbis két részre szakadt, politikai értelemben lezüllött, gazdasági értelemben a szakadék szélére csúszott Ukrajnából a krími oroszok menekülni akarnak, éspedig Putyin sokkalta nagyobb biztonságot ígérő Orosz Föderációjának ölelésébe, noha a Krímnek szárazföldi határa Oroszországgal nincsen. (...)

Mindebből, ha nem lenne világos, azt akarom kihozni, hogy noha földrajzilag »értelemszerű« volna a Gibraltár fölötti spanyol, az Észak-Írország fölötti ír vagy épp a Falklandok fölötti argentin uralom, az ott élő emberek népszavazáson kinyilvánított akarata a perdöntő, mind a mai napig. Egyszóval: perdöntő az önrendelkezés, az a szent jog, amelyet a világ nekik odaenged, a krími oroszoknak viszont nem. Mi ez, ha nem kettős mérce? Amely csak azért tud érvényesülni, mert a NATO-tag és uniós Nagy-Britannia érdekei, ha úgy tetszik, szövetséges érdeknek minősülnek, egyszóval a»kérdéseket« kebelen belül ítélik meg – miközben Oroszország ellenfél is, ellenség is, az érdekei, a tettei tehát másfajta megítélés alá esnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viktóriaa
2014. április 14. 09:12
Acél????? hogy ki ő?????? egy szemét aljas megveszekedett szarházi féreg . pofázik..és állit olyanokat , amin csak rajta lehet röhögni. még annyi fáradságot sem vett,hogy utánnanézzen Krim történelem- béli státuszainak....
Tündér_Lala
2014. április 14. 08:01
Aczél Et. önvizsgálatot javasolnék, véletlenül igazat beszálsz. Jól vagy ?
1120
2014. április 13. 22:52
Jé! Egy cikk a Galamuson, amelynek a tartalmával teljes mértékben egyetértek! (Naná, hogy külpolitikai... :)
atila68
2014. április 13. 21:32
" egy ország földrajzi értelemben magáénak érez és tekint egy olyan területet, amely se nyelvi, se kulturális értelemben nem tartozik hozzá" Ennyit Romániáról, és Szlovákiáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!