A köztársaság, mint akarat és képzet

2013. december 17. 16:58

Határozott félénkséget lehet látni, amikor a szélbalpártok a köztársasághoz nyúlnak, mintha egyszerre akarnák eszközként használni, és vennék észre, hogy ez senkit sem érdekel.

2013. december 17. 16:58
Uhel Péter Ágoston
Regnum! portál

Mostanság, mióta az ország neve (és csak a neve) megváltozott, vannak ezek a csoportok, akik minden áron »köztársaságot« akarnak. Köztársaságot akarnak, ad absurdum: »helyreállítani a harmadik magyar köztársaságot« vagy létrehozni a »negyediket«. Nos, természetesen ehhez a harmadik magyar köztársaságnak meg kellett volna szűnnie, mi pedig tudjuk, hogy létre sem jött. Ami van, az pedig az, ami volt, az ország névváltozása igazából még muníciót sem adott a szélbalnak, viszont ők azt hiszik, hogy igen, és még így sem tudnak élni vele.


Egyfajta határozott félénkséget lehet látni, amikor a szélbalpártok a köztársasághoz nyúlnak, mintha egyszerre akarnák eszközként használni, és vennék észre, hogy ez senkit sem érdekel. Ott van a beszédeikben, ám vagy csupán elköszönésképpen, persze jó szinkretistaként Széchenyi nevével együtt éljenezve, vagy csupán egyszer-egyszer megemlített célként, természetesen szorosan összefűzve a demokrácia eszméjével. Még a posztereiken is meg-meg jelenik, egy-egy személy talán még meg is jegyzi, hogy ő republikánus, de a republikanizmus a programokban helyet mintegy csupán a demokrácia megtámogatójaként, mintegy sidekick-ként kap.

Nos, ennek az oka lehet az, hogy szívük mélyén talán ők is tudják, hogy hülyeség az egészet centrális helyre tenni, hiszen Magyarország államformája – sajnos – köztársaság. Emellett persze érzik, hogy hülyeség lenne nem kihasználni a helyzetet is, hiszen egy teljes egészében látszatproblémára rá lehet ereszteni az embereket.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ritter
2014. január 30. 22:52
Ez esetben az a legfontosabb kérdés, hogyan fordulhat elő, hogy egy ilyen mínusz színvonalú írás bárhol is megjelenjen? Tartalom semmi, mondanivaló nulla, lerobbant forma, szellemiséget nélkülöző szerző.
korona
2013. december 17. 20:24
Magyarország jelenleg királyság. Mert, legalább egy népszavazással, sem lett megszűntetve. De nem is lehet a Magyar Szent Korona-tan szerint. Most interregnum van. Valakik önkéntesen ennek az országnak az államformáját, zsidó nyomásra, köztársaságra változtatták. Akik ezt tették SENKIK voltak. NEM SZÁMÍTANAK! Komoly emberek ezt a bűntényt, bűnténynek könyvelik el, és - hazaárulásnak. Éljen az Apostoli Magyar Királyság !!!
=nessuno=
2013. december 17. 20:12
Akkor királyságot? Király nélkül? Nekem nincs kedvem Habsburg Györgyhöz.
feketemacska
2013. december 17. 18:57
A pártok egy idő óta nagyon szeretik a Reformkort, és annak alakjait idézni,mintegy nosztalgiát kelteni azokban a halandókban,akik hajdanán nem restellték megtanulni a Himnuszt,a Szózatot,és a Tizenkét pontot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!