Tankönyv-rezsi-csökkentést!

2013. december 18. 08:59

Nincs mit tagadni: majd negyedszázaddal a rendszerváltás után irány a múlt.

2013. december 18. 08:59
Miklósi László
hvg.hu

„Egy állami iskolafenntartó van, egy állami kötelező kerettanterv, egy állami tankönyvkereskedő, s immár egy (netán két) állami tankönyv. Hamarosan állami tanfelügyelő ellenőrzi az állami tanterv, sőt az állami tankönyv betartását is.

A törvény szerint az állami fenntartású iskolákban dolgozó pedagógusok szeptember elsejétől már tagjai a még létre sem jött, fasiszta mintára szerveződő korporatív Nemzeti Pedagógiai Karnak. Ez megalkotja az etikai kódexét, s azt követően a Kar érdekei ellen vétő pedagógus ellen etikai vizsgálat indítható. Vajon ha jövőre azt állítom, elfogadhatatlan a tankönyvpiac felszámolása, elfogadhatatlanul vétek a Kar érdekei ellen?

A következő tanévben ingyenes lesz az általános iskolai tankönyv, olcsóbb a középiskolai. Hamarosan ez lesz a szlogen. Kit érdekel ezek után a tartalma?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. december 18. 17:29
Hát ha egy ilyen fazon, mint a posztoló tanítaná a gyerekem iskolájában a történelmet (függetlenül attól, hogy milyen tankönyvből) én elvinném másik iskolába az biztos.
várúr
2013. december 18. 14:37
Ellenőrzi valaki ezt a Miklósi urat? Vagy szabadon kószál? Családját, ismerőseit nem zavarja?
tuti
2013. december 18. 14:27
Na csengettek, vége az órámnak. Elengedem a gyerekeket, és megyek haza! Jó további vitatkozást!
tuti
2013. december 18. 12:45
Azt hiszem, aki a tankönyvpiac dzsungelében kiismeri magát, az zseni. Hihetetlen, hogy hogy lehet annyi bóvli, a pedagógiai pszichológia és a didaktika szabályait semmibe vevő fércmunkát nagy állami pénzekért piacon tartani. Ráadásul ez a piac is olyasmi, mint a gyógyszereké volt. Aki valamit használtatott a gyerekekkel, jelentős részesedést kapott. Szegény pedagógus a csóró fizetése mellett élt a mellékes lehetőségével, legfeljebb hülyeségeket kellett tanítania az egész évben, vagy mellőzte a könyvet. Minden érvényesült, csak a gyerek érdeke nem. Az, hogy politikailag alapvetően inkorrekt könyvek jelentek meg, esetleg hanyagoltabb, de jómódú szerzők keresztfinanszírozásában, az sokad rangú kérdés. Az, hogy szakmai területeken számos alapvető tévedést tartalmaztak a könyvek, elég ciki, és gyerekellenes. Ráadásul bizonyos könyveket követve, egyes tanulók továbbtanulása teljesen esélytelen volt, az már bűn. És nem sorolom tovább ami ezen a területen történt. Az utolsó utáni perc a beavatkozásra. Kell egy alapvető rendet vágni ahhoz, hogy szabályozott körülmények között, egyszer majd egy korlátozott liberalizációt lehessen itt csinálni. Most mást nem lehet tenni, visszaállamosítani, és majd meglátjuk, hogy a jövőben mit lehet tenni. Tessék elhinni, ez a teljes igazság. Ez a tankönyv piac(?) nem a gyerekekről szól, csak a pénzről! A gyerekekkel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!