Megújul a tankönyvellátó rendszer

2013. december 18. 13:51

Az intézkedéssel a kormány a családok oldalán áll, nem pedig a profit oldalán: a tőkével és a piaccal szemben a gyerekek és a szülők érdekeit helyezi előtérbe.

2013. december 18. 13:51
Köznevelésért Felelős Államtitkárság
Kormany.hu

Az eddigi rendszer sajátosságai:

  • több mint 4000, nem azonos színvonalú és minőségű tankkönyv;
  • a pedagógus döntötte el, hogy miből tanított, vagyis eddig sem a szülő választott, hanem az iskola a szülők véleményezése után;
  • gyakran a piaci szereplők üzleti céljai határozták meg a tankönyvválasztást;
  • a szülők kiszolgáltatottak voltak az „ahány tanár, annyi tankönyv” szokás miatt;
  • a tankönyvek „szabályozták” a tananyagot, és sok esetben nem a tananyag a tankönyvet.

Az új rendszerben:

  • Ezzel az intézkedéssel a kormány a családok oldalán áll, nem pedig a profit oldalán: a tőkével és a piaccal szemben a gyerekek és a szülők érdekeit helyezi előtérbe;
  • Megmarad a tankönyvjóváhagyás rendszere, megmarad a tankönyvjegyzék; 
  • Megmarad az árkorlátozás intézménye, amely azt a célt szolgálja, hogy a tankönyvárak valóban csökkenjenek;
  • Nagyobb lesz az állami felelősség és szerepvállalás a köznevelési rendszer irányításában, kontrolljában, beleértve az egész tankönyvhelyzetet is;
  • Azonos színvonalú, magas minőségű oktatást segítő tankönyvkiadási rendszer alakul ki;
  • A Kormány a családok mellé állt azzal, hogy a következő 7 évben az általános iskolában ingyenessé tette a tankkönyvet, csökkentette a rájuk nehezedő anyagi terheket, ami független a piactól;
  • Kevesebb, de jó minőségű tankönyv;
  • Megszűnik a szülők kiszolgáltatottsága;
  • Biztosított az átállás lehetősége a tartós tankönyvekre, amelyek további megtakarításokat jelentenek, hiszen ezek többnyire az iskolák tulajdonát fogják képezni, a gyerekek ezeket kikölcsönzik;
  • Az államilag irányított, garantált és kontrollált tankönyvellátás lehetővé teszi, hogy ne legyen olyan nehéz az iskolatáska, amiről évtizedek óta minden szeptemberben joggal panaszkodnak szülők és gyerekek. 

A tankönyvellátást három módon kívánja megvalósítani a kormány az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért felelős szerv működtetésével; a miniszter által kiírt tankönyvfejlesztési pályázat eredményeinek hasznosításával; a miniszter által kezdeményezett kísérleti tankönyvfejlesztés eredményeinek a köznevelésben történő hasznosításával.

Felmenő rendszerben tervezi a kormány az új tankönyveket hozzáigazítani az új Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez. Ez azt jelenti, hogy a felsőbb évfolyamokon a jövő évtől, tehát a 3-4., 7-8. és a 11-12. évfolyamokon a tankönyv-előállítás és -ellátás rendszere semmiben nem változik, ebben a jelenlegi kiadók továbbra is szerepet játszanak.

Tankönyvtörvényünk szabályozza az ingyenességnek és az állami pénzügyi szerepvállalásnak a kérdését úgy, ahogy ezt a nemzeti köznevelési törvény megállapította. Az általános iskolás tanulók felmenő rendszerben ingyen kapják a tankönyvet, a következő tanévtől az 1. és 2 évfolyamon. Természetesen ezen túlmenően a rászorulók köre sem változik, ők továbbra is térítésmentesen kapják meg a tankönyvet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. december 18. 15:49
"Az államilag irányított, garantált és kontrollált tankönyvellátás lehetővé teszi, hogy ne legyen olyan nehéz az iskolatáska, amiről évtizedek óta minden szeptemberben joggal panaszkodnak szülők és gyerekek." Itt mire kell gondolnunk? Bent hagyják a tankönyveket az iskolában? Vékonyabb könyvek lesznek?
Karcolt
2013. december 18. 15:23
"a pedagógus döntötte el, hogy miből tanított, vagyis eddig sem a szülő választott, hanem az iskola a szülők véleményezése után;" Milyen szörnyű is volt, hogy akinek a feladata és felelőssége a gyerek oktatása, az választott ehhez eszközt. De a kormány lépett, felszámolja a tnakönyv-bűnözést, ahogy a nyelvoktatás-bűnözést is.
tatka46
2013. december 18. 14:14
Eljövé az új kommunista rend, szigorúan tilos önállóan gondolkodik, csak amit az új kommunista párt a Fidesz parancsol. Fideszes vezetők képeit az oktatási intézmények falaira. Orbán szobrokat minden térre.
nyugalmazott tanár
2013. december 18. 14:08
Nagyon jó és szemléletes az összevetés. Csak az agyomó, nívótlan és használhatatlan kiadányok üzleteőinek, a haszonelven gondolkodó kalmárszelleműeknek nem tetszik, mint ahogy az már kiderült. Ami itt eddig tankönyvpiac címén zajlott az a családok kizsebelésére és a gyermekek módszeres butítására volt alkalmas. Sok pedagógus, nb. iskolavezető veszti el a tankönybizniszben szerzett érdemtelen hasznát, de ez legyen az ő bajuk. Bevett gyakorlat volt a pedagógusok jutalmazása, aminek köszönhetően drága és használhatatlan könyveket vetettek a szülőkkel az erre kaphatók, amiket egész évben elő sem vettek. Úgy vitték évvégén a papírgyűjtésbe, ahogy hozták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!