Rend vagy káosz

2013. december 11. 08:06

A „szocialista” és a „szociális” egymással szögesen ellentétes tartalmakra utalnak.

2013. december 11. 08:06

„Miként az állam nem mondhatja, hogy »te csak gondoskodj önmagadról«, ugyanúgy az állampolgár sem várhatja passzívan, hogy ő majd az adófizetők pénzéből eléldegél, legyen az állam gondja gyermekeinek fölnevelése. S ha megosztott értelmiségünk nem azzal lenne elfoglalva, miként lehetne a sárdobálásban felülmúlni a hazánkat támadó itthoni és külföldi lobbiképviseleteket, akkor azért esne néhány szó a baloldalon is arról, mennyire nem mindegy, hogy a családi adókedvezmény révén egy kétgyermekes, átlagkeresetű családban havonta 40-50 ezer forinttal több marad a háztartási kasszában, vagy ez a pénz eltűnik a hanyag elosztás lyukas zsákjában. Nem igaz, hogy a kormány csak a gazdag szülőknek kedvez, hiszen például egy háromgyerekes családban, ahol a szülők ketten együtt 300 ezer forintot keresnek, a családi adókedvezmény miatt 51 ezer forintra rúg a havi megtakarítás, 2014 januárjától pedig az adókedvezményt a járulékokból is le lehet vonni. Bírálói azt is elfelejtik megemlíteni a »maffiakormányról«, hogy idehaza több százezer családnak egyáltalán nem kell fizetnie személyi jövedelemadót a családi adókedvezmény miatt. Jó lenne látni csak egyetlenegyet az MSZP–SZDSZ-kormányok intézkedései közül, amely fölér ezzel a szociális eredménnyel. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz–KDNP-kormánynak egy sor korábbi helytelen intézkedést, megvonást kellett korrigálnia.

A baloldal tanácstalan, és nem a jövő megalkotásában, hanem csak a rágalmakban kreatív. Sem markáns, közbeszéd tárgyát képező, vitára alkalmas, értékelhető programja, sem miniszterelnök-jelöltje nincsen. Néhány hónappal a választások előtt csak várják, hogy mint Vénusz a habokból, megszülessen egy még nem kompromittálódott baloldali párt?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. december 11. 09:11
"mennyire nem mindegy, hogy a családi adókedvezmény révén egy kétgyermekes, átlagkeresetű családban havonta 40-50 ezer forinttal több marad a háztartási kasszában, vagy ez a pénz eltűnik a hanyag elosztás lyukas zsákjában." Nem, de ezt sem kellene adni külön, ha nem tűnne el mindenki fizetésének első körben a fele a "hanyag elosztás lyukas zsákjában", hogy azután a maradék elköltésének is a 27%-a eltűnjön. Mindez azért, mert az állam épp az " adófizetők pénzéből eléldegélő" polgároknak kedvez, hogy legyen nekik ingyen EÜ, mindenféle támogatás, utazási kedvezmény, meg ingyen bölcsőde, óvoda és iskola. "A baloldal tanácstalan, és nem a jövő megalkotásában, hanem csak a rágalmakban kreatív." Mert a legbaloldalibb eszméket, mint az államosítást a piac és tőkeellenességet, az állami csöcsön élősködők kiszolgálását lenyúlta a Fidesz, így nem maradt nekik semmi, ami baloldali lenne és amit felvethetnének. Marad a méltatlankodás és az "én nagyobb rezsicsökkentést adnék" jellegű rálicitálás a populizmusra.
Zokni
2013. december 11. 09:05
Ezt miért csinálja? A szőke nő például azt hazudja amit csak köll, de tízszer annyiért, mint Ön. Ez a kérdés, nem "szavazat" kérdése, hanem tények kérdése. Önnek már el kéne olvasnia az erről szóló anyagokat. Itt van mindjárt ez a megállapítás a 2010-13 közötti időszakról:"Vizsgálatainkból kirajzolódik, hogy az adóreform összességében évi 444 milliárd forinttal csökkentette az állam bevételeit. Az összeg 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli. Bár a három vagy több gyermeket nevelők 63 százaléka az adóreform nyertesének számít, az alsó hat jövedelmi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben. Összességében tehát a jövedelem és gyerekszám közül elsősorban az előbbi befolyásolta, hogy az adóreform következtében miként változott a magánszemélyek adókötelezettsége." (http://www.asz.hu/penzugyi-szemle-cikkek/2013/nyertesek-es-vesztesek-a-magyar-egykulcsos-adoreform-vizsgalata-mikroszimulacios-modszerrel) Ugyebár ez a tanulmány arról szól, hogy bár az Ön kiragadott példái helytállóak lehetnek, MÉGIS a vizsgált időszakban, "összességében" az adózás utáni jövedelemnövekedés a bevétel, és NEM a gyerekszám függvénye volt. K. Szerző! Azt is mondja, hogy a "„szocialista” és a „szociális” egymással szögesen ellentétes tartalmakra utalnak." És ez nagyon igaz. Van a jelenségre - a hasonlók különbözőségére - más példa is. Itt van például a kétféle baromfi: a kacsa és a liba. Illetve a nevük átvitt értelme. Az egyik egy ápolási segédeszközt, a másik meg egy intellektuális kihívásokkal küzdő hölgyet takar. Nahát?!
nyugalmazott tanár
2013. december 11. 08:51
Kedves Körmendy Zs.! "S ha megosztott értelmiségünk nem azzal lenne elfoglalva, " biztosan Ön is tudja, hogy van különbség a napszámos, a béres és az értelmiség között. Az értelmiséget az különbözteti meg a napszámostól, hogy van felelősségtudata, elkötelezett a nemzete iránt, amit tesz azt a társadalom jövője érdekében teszi, és nem egy külső erővel szövetkezve bomlasztja, támadja azt. Magyarországon, a mostani baloldalnak nevezettek válsága idején be kell látnunk, hogy az az értelmiség felszámolta önmagát. Nem tegnap, nem 20 éve, hanem folyamatosan, amióta a közösségellenes marxi-lenini balliberális eszmék bűvöletébe került. Sokkal inkább lehetne antiértelmiségnek nevezni őket. Talán fogalmuk sincs arról, hogy a saját szellemi sírjukat ássák, miközben militáns szellemben és módszerekkel rohamozzák az ellenségnek kikiáltott értelmiséget. Ezen keresztül a társadalom összetartó erőit, magát a demokráciát támadják és rombolják. Olyan kifinomult álcákkal leplezve valódi mivoltukat, ordas eszméiket és szándékaikat, amelyekre csak nagy sokára jöhetett rá a gondolkodó és a saját tapasztalatait is értékelő polgár. A korunk fegyverét képező, és ezeket a "balliberális" idolokat dícsőitő média, túlsúlyával és túlhatalmával visszaélve még a mai napig is el tudja fogadtatni, különösen azért, mert nem csak a határainkon belül, hanem Európa-szerte alakult így a történet.
*ufó*
2013. december 11. 08:42
bezzeg a „focialista” és a „szociális” meg viszont egymással jól megférő tartalmakra utalnak, nemdebár :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!