Súlyos problémákat okozhat a gáztárolók körüli helyzet

2013. november 18. 13:29

A kormányzat színrelépése éppen hogy nem növelte, hanem csökkentette a hazai gázellátás biztonságosságát. Interjú.

2013. november 18. 13:29
Holoda Attila
Népszava

A kormányzat az E.ON cégek megvételével több mint négymilliárd köbméteres tárolókapacitáshoz jutott. Ám a tárolók feltöltöttsége piaci hírek szerint nem éri el az 50 százalékos szintet sem. Okozhat-e ez gondot a téli gázellátásban?

Súlyos problémák forrása lehet az a helyzet, amit a kabinet a gáztárolók körül teremtett. E létesítményeket ugyanis úgy tervezték, hogy a nyár folyamán fel kell tölteni őket, hogy ősztől, a fűtési idény elejétől elkezdődhessen a bennük lévő gáz kitárolása. Most azonban a kormányzat által az E.ON-tól átvett négy kereskedelmi gáztároló csupán mintegy 1,7 milliárd köbméter gázzal van feltöltve, miközben az összes kapacitásuk eléri a 4,3 milliárd köbmétert. Ez a feltöltöttségi szint pedig kevés, mert télen megugrik a gázfogyasztás, s ilyekor szűkösnek bizonyulnak az importkapacitások, a meglévő vezetékeken nem lehet egyszerre annyi gázt juttatni a rendszerbe, amennyire egy hideg napon szükség lehet. Ezért a felhasználók biztonságos ellátáshoz kell a tárolókba betárolt gáz is. A most bennük lévő mennyiség pedig még egy átlagos télre sem elegendő. Így a kormányzat színrelépése éppen hogy nem növelte, hanem csökkentette a hazai gázellátás biztonságosságát.

A kabinet a rezsicsökkentés költségeit részben fedezendő, mintegy 120 millió köbméter úgynevezett párnagázt dob piacra. Megszokott dolog-e az ilyen »alapgáz« értékesítése, illetve milyen következményekkel jár? Bezárhatják-e esetleg a bennük lévő párnagáz kinyerése miatt valamelyik kereskedelmi gáztárolót?

A párnagáznak az a szerepe, hogy segítsen a földgáztárolók rugalmas működésének a fenntartásban, a mobilkapacitás rendelkezésre állásában. Egyebek mellett ne engedje betörni a földalatti tároló kőzetének pórusaiba a rétegvizet. Ha ezt a gázt kitermelik, akkor csökken a tároló mobilkapacitása, tehát a földgáztároló értéke is. Így a párnagáz átminősítése mobilgázzá és eladása nem szokványos lépés. Felmerül a kérdés, hogy a kormányzat miért veszi meg az adófizetők pénzéből óriási összegért a tárolókat, ha szinte azonnal tönkre is teszi azokat. Akkor pedig, ha a hatalmas költséggel megszerzett tárolók valamelyikét bezárná a kormány, a hűtlen kezelés gyanúja is megállná a helyét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. november 18. 16:29
Más meg mást mond. "Tudna még mihez nyúlni a kormány, ha némi olcsó gázzal szeretné kiegészíteni a novemberi rezsicsökkentést. Az általunk megkérdezett, a tárolókat jól ismerő szakértők szerint ugyanis még összesen körülbelül 200 millió köbméter párnagáz vehető ki a négy korábbi E.ON tárolóból úgy, hogy az semmilyen gondot nem okozna a létesítményekben. A párnagáz a tárolókban arra szolgál egyrészt, hogy fenntartsa az optimális nyomást a létesítményben, valamint ezáltal biztosítsa, hogy ne törjön be talajvíz a tárolóba, ami végérvényesen csökkentené annak kapacitását. Ára pedig – mivel a gáz bekerülése óta nem jutott ki a tárolóból – jóval kedvezőbb, mint a mai tarifa mellett beszerzett fűtőanyagé. Mint ismert, az E.ON még 2010-ben 200 millió köbméter párnagázt minősíttetett át tárolóiban kereskedelmi készletté egy technikai fejlesztésnek köszönhetően. Miután idén az MVM megvásárolta az E.ON magyarországi gázüzletágát, megszerezte a pusztaedericsi, a kardoskúti, a hajdúszoboszlói és a zsanai földalatti tárolókat, illetve a hozzájuk tartozó párnagázt is. Mivel az E.ON a 200 millió köbméter kedvező árú fűtőanyagból csak 80 milliót értékesített, egy miniszteri rendelet lehetővé tette, hogy a maradék 120 millió köbmétert az MVM felhasználja..." A folytatás itt olvasható: http://www.energiafocus.hu/hirek/van-meg-parnagaz-tartalek/
világbéka
2013. november 18. 14:50
Én még emlékszem 2009 telére és az akkori gázszámláimra. Úgyhogy az ellenzéknek kuss.
hátakkor
2013. november 18. 14:46
A gázellátás elég biztonságos.
tango47
2013. november 18. 14:21
Ideje lenne orvoshoz fordulni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!