Proliretorika

2013. szeptember 01. 12:41

A tömeg az orbáni politikai kommunikációban mindig nagy, kardinális kérédések köré rendezett, differenciálatlan csoport.

2013. szeptember 01. 12:41
Professzor Pizka
Ráérünk blog

Eszembe jutott rögtön azután, hogy a fentieket gondoltam a magyar társadalom végletesen dezintegrált állapota. Hajótörött társaságként kapaszkodik egy deszkába a magyar és nem nyúl senki a süllyedőért mert a deszka elengedése neki is a süllyedést jelenti. Az, hogy van-e egyáltalán deszka, érdekes filozófiai kérdés, amelyet sokáig tartana megválaszolni, el is megyek mellette, mert ezen az úton újabb kérdéshez jutunk. Meddig lehet büntetlenül a tömegbe lődözni?

A tömeg az orbáni politikai kommunikációban mindig nagy, kardinális kérédések köré rendezett, differenciálatlan csoport. A devizahitelesek. Azok a szerencsétlenek, akiknek fizetni kell a gázért és a villanyért. Némi túlzással épp csak az oxigént nem akarja nemzeti megmentés tárgyává tenni ez a logika, hiszen azt is mindenkinek, kivétel nélkül, és egyformán “adhatná” a kormány.

Ezek a tömegek, mint írtam, differenciálatlanok, azon a felismerésen alapulnak, hogy a gyapotszedőket nem érdeklik, mint csinálnak a krumoliszedők és viszont. Gond nélkül lehetett leszalámizni a rendőröket, a katonákat, a tűzoltókat, az orvosokat, a diákságot, holott ezek mind-mind jelentős csoportok, meglehetős öntudattal. Öntudatuk és érdekérvényesítő képességük azonban legfeljebb pár tüntetés megszervezésére volt elegendő, arra nem, hogy a kormány akár csak elkezdjen kompromisszumokon gondolkodni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2013. szeptember 01. 23:21
Te figyelj már, bazmeg. A proliretorika az az, amikor a Mesterházi úgy beszél a tévében, rádióban, hogy Orbánt elküldeni a bús francba. Na, az proliretorika. Igazi, útszéli, csulázós, rezselőshangú, borgőzös proliretorika. Ez, amiről írsz, nem az.
geraz51
2013. szeptember 01. 19:49
Flozófiát hallgattál az egyetemen?Azok szoktak ilxen zagyvaságot írni.
kjkj945
2013. szeptember 01. 18:29
""" proli (főnévként) Eredetileg munkásembert jelentett, a "proletár"-ból rövidült. Mostanra jelentése negatív irányba csúszott el, jelzőként használva: közöns"" Persze a nyulkapiszka nem szereti a munkás szlenget!
OrangeOrder
2013. szeptember 01. 18:12
Ez egy megrögzött MSZP-s, szóra sem érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!