A zsidó zongora

2013. augusztus 04. 12:21

Vajon lehet-e antiszemitizmusok között különbséget tenni aszerint, hogy mennyi szociális érzékenység, társadalmi szolidaritás áll mögöttük?

2013. augusztus 04. 12:21
Révész Sándor
Mozgó Világ Online

„Vajon lehet-e antiszemitizmusok között különbséget tenni aszerint, hogy mennyi szociális érzékenység, társadalmi szolidaritás áll mögöttük? Ha ez utóbbiakat értékeknek tartjuk, akkor nemcsak lehet, muszáj. De miként lehetne a legiszonyatosabb következményekkel járó vagy járható dolgokkal összekapcsolódó értékeket elismerni úgy, hogy ezeknek a következményeknek, veszélyeknek a súlyát ne csökkentsük? A szolidaritás motivációja ugyanis a rasszizmust nem kevésbé, hanem még inkább veszélyessé teszi, mert olyan tömegindulatokat állít mögéje, melyek öntudattal és jó lelkiismerettel vállalhatónak látszanak. Aki bármilyen rasszizmus kezelését el akarja választani egy társadalom legsúlyosabb problémáinak a kezelésétől, aki a közöttük lévő kapcsolatot nem feltárni, hanem tagadni próbálja, aki posszibilis magyarázatoktól menekül, mert összetéveszti őket az igazolással, az biztosan nem jut semmire.

De az sem jut semmire, legalábbis semmi jóra, aki a problémák kezelése alatt társadalmi igazságtalanságok felszámolását, valamilyen társadalmi igazság elérését érti. A társadalmi igazságnak a történelmi lehetőségeken túli kergetése a legborzalmasabb következményekhez vezet. Az antiliberális, antikapitalista indulatok mögött éppoly reális, mint amilyen szörnyűségesen veszélyes igazságérzet áll. Ungváry könyve után sokkal nehezebb tagadni, hogy szoros összefüggés van a rasszista, fasiszta, államszocialista-államkapitalista veszélyek között, melyek előidézéséhez ezt az igazságérzetet használták fel. A liberális kapitalizmusban érdem, teljesítmény és társadalmi-gazdasági pozíció között nyilvánvalóan erősebb összefüggés van, mint a kapitalizmus előtti korokban volt. De ez az összefüggés ugyancsak nyilvánvalóan nagyon is részleges, esetleges.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. augusztus 04. 22:57
Kérem szépen! Az ember semmi más, mint ember. Éppen ezért nem veszi észre, hogy a bolygó urai most abban a szakaszban vannak, hogy hamarosan learatják a "munka gyümölcseit" . Amíg a tömeg a kezébe, fülére, szemére adott kütyükkel foglalkozik TERMELŐ MUNKA helyett, amíg nem a józan ész szabályai, hanem a trend szerint él, addig lesz rasszista és antiszemita. Majd a végén zombi.
zolka50.50
2013. augusztus 04. 22:33
Talán a zsidóknak kellene inkább leszokni a rasszizmusról, mert ha már a főrabbi is rasszista, akkor milyen a többi? http://www.dailymail.co.uk/news/article-2382504/Israels-newly-elected-chief-rabbi-provokes-fury-accused-making-racist-remarks-professional-basketball-players.html
ciseaux
2013. augusztus 04. 22:17
A "mai" antiszemita verkli mellé, miközben sóvárogva várom a holnapit, erre szeretnék valami magyarázatot: http://www.youtube.com/watch?v=sw19OlhzudA Mert ugye, ha itt dúl-fúl a rasszista-antiszemita bla-bla-bla, vajon kik veszik meg a Duna Terasz lakóparkot? Csak nem ezek?: http://www.youtube.com/watch?v=RtQEygIZFzI
Autofocus
2013. augusztus 04. 22:01
Már megint megtévesztő a cím, nem is arról szól. http://m.cdn.blog.hu/kr/kreten/image/zongora.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!