Szavak a folyóban

2013. június 01. 10:00

Ennek a rendszernek még egy teljes éve van hátra. Legalább. Lesz módunk leírni a működését, mielőtt megdől.

2013. június 01. 10:00
Szentpéteri Nagy Richard
Népszava

„A három éve elfogadott program ugyanakkor még a korábbi kormányfőjelöltek programjánál is elnagyoltabb és rövidebb volt. Megállapításait kettes sorközzel szedték, nagy bekezdésekkel, hatalmas margókkal, sok ismétléssel és pontokkal. Így sem érte volna el azonban a nyolcvanöt gépelt oldal terjedelmet, ha Orbán nem veszi fel a szövegbe a méreteiben a teljes program egyharmadát kitevő bevezető részt, az úgynevezett nemzeti úgynevezett együttműködés úgynevezett nyilatkozatát. Ez a dokumentum – akkor már elterjedt nevén a nenyi – nem számított újnak a kormányalakítás bejelentésekor.

Orbán ugyanis e nyilatkozatot már hetekkel korábban elfogadtatta a Házzal a közvélemény általános derültsége – vagyis a széles körű közröhej – ellenére. Szövegét nemzeti színekben pompázó háttérrel minden közintézmény falára ki kellett függeszteni okulásul és nevetség gyanánt, továbbá a kormány korlátlan hatalmát szimbolizálandó. A dokumentum nyelvi nívójáról sokat elárul, hogy Schmitt Pál írta alá, akkori minőségében éppen házelnökként.

A nenyi szövegének elfogadását rövid vita előzte meg a Házban, mialatt kiderült, hogy közhelyes, erőltetett, semmitmondó és túlírt. Orbánnak ugyanakkor ennél több mondandója a kormányzásról akkoriban nem volt. Ez is soknak és jelentősnek számított ugyanis ahhoz képest, hogy előzőleg, a választások előtt semmiről nem árult el semmit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neven
2013. június 02. 11:13
Csak szeretnétek komcsik..lassan a véka fenekére kerültek, alig van már egyharmados támogatottságotok a társadalomban!!!!!!!!!!!!
puszika
2013. június 02. 10:47
Ez az ember oktat a Corvinus egyetemen?Egek!!
Next adósság
2013. június 02. 08:46
A folyóból ilyen szavak hallattszottak régen kutykurutty, brekeke háp, háp, gá, gá. Mamár a gá-gá ritkábban hangzik áldásos tevékenységetek folytán, Ricsi. Hümm!
ballada
2013. június 02. 08:09
Besúgó elvtársnő http://mno.hu/ahirtvhirei/rytko-emilia-elvtarsno-sugott-hankiss-agnesrol-1164566#comments
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!