Agyaglábakon áll a rezsim

2013. június 15. 14:25

A NER addig nem stabilizálható, amíg Magyarország az Európai Unió tagja, amíg a centrális erőtér peremén léteznek ellenzéki pártok, amíg a szabadságjogokat nem számolják föl teljesen.

2013. június 15. 14:25
Kis János
Népszabadság

− A negatív forgatókönyv szerint a Fidesz megnyeri a választást, és a győzelemmel éppen a köztársaság lerombolását legitimálhatja.

− A Fidesz minden bizonnyal úgy értelmezné választási győzelmét, hogy az állampolgárok áldásukat adták az általa teremtett rezsimre. Időbe tellene, míg a demokrácia hívei magukhoz térnek a vereségből. A kulcskérdés azonban szerintem nem az, hogy az esetleges Fidesz-győzelem rövid távon milyen következményekkel járna, hanem az, hogy a nemzeti együttműködés rendszere konszolidálható-e.

Orbán már 2012-t a konszolidáció éveként harangozta be, aztán 2013-ra ígérte meg a konszolidációt, és minden bizonnyal ezt fogja ígérni a következő évekre is, ha kormányon marad. A NER azonban összeegyeztethetetlen egy kifelé nyitott piacgazdaság működési feltételeivel. Vagyis nem stabilizálható, amíg Magyarország az Európai Unió tagja, amíg a centrális erőtér peremén léteznek ellenzéki pártok, amíg a szabadságjogokat nem számolják föl teljesen. Mindezzel egyszerre kellene szakítani ahhoz, hogy a NER stabil rendszerré válhasson. A belátható jövőben ilyen éles fordulatot végrehajtani nem lehet súlyos politikai válság előidézése nélkül.

− De – tegyük hozzá – az agyaglábakon álló rezsim is hosszan elvegetálhat.

− Csak közben soha nem lehet tudni, melyik nap jön el az igazság pillanata, amikor az, ami nagyon szilárdnak látszott, egyszer csak magába roskad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. június 16. 11:15
Janika! Önkritikátok nincs és nem is volt!Már régen eltüntetek a sülyesztőben.Nem kell elméleteket gyártani,mert mind nyögvenyelős, mint ez a riport is.Persze nehéz tudomásul venni, hogy senki sem értékel már benneteket.Kár erőlködni,inkább végleg húzzatok el!!
Toportyán tiszteletes
2013. június 16. 09:55
Mára pontosan látható,a narancsmaffia híján van tudásnak,erkölcsnek,szakértelemnek.Csak hazudni tudnak és bérbirkáikkal,bértollnokaikkal terrorizálni a józan becsületes magyarokat!Érdekes lesz nekik a ceauceskus élmény nemsoká...
perszekutor
2013. június 16. 09:35
"A maffiaállam építkezésének logikája egyszerű: először felszámolják az autonóm politikai és társadalmi pozíciókat, mindenekelőtt látszatképviseletté alakítják a parlamentet, ahol ettől kezdve a keresztapa által jóváhagyott, egyedi megrendelések alapján születhetnek testre szabottan a törvények. Majd korlátozzák a pártok parlamenten kívüli mozgásterét: a finanszírozás és a médiához való méltányos hozzáférés ellehetetlenítésével. Egyúttal valamennyi, az állammal bármilyen kapcsolatban lévő kulcspozícióba pártkatonákat, értsd: „családtagokat” ültetnek. Ennek a folyamatnak egy-egy újabb állomása a liberális demokrácia különböző kontrollszervezeteinek lebénítása és elfoglalása, az Ügyészségtől az Állami Számvevőszéken át a Versenyhivatalig és a Nemzeti Bankig, és még lehetne sorolni. A bíróságok teljes megszállása egyelőre nem történt meg, bár a felső pozíciók elfoglalásán már túl vagyunk. Ha kijjebb lépünk, a kultúra és az oktatás világának államosítását látjuk: a pedagógusok szolgáló rendbe szervezését, az egyetemek autonómiájának felszámolását, illetve a zsarolhatóság körülményeinek kialakítását. Hasonló a helyzet a kulturális életben, ott az intézmények többségét az állami és önkormányzati kinevezések révén már uralják, a többit kiéheztetik. A források radikális megkurtításával, a pártalapú kontroll felerősítésével a rezsim kritikusait kiszorítják az intézményes hátteret biztosító pozíciókból. Hasonló folyamatok zajlanak a munka világában is: az érdekvédelmi szervezetek jogait megnyirbálják, korlátozzák a sztrájk lehetőségét, felszámolják a társadalmi párbeszéd és az érdekek liberális demokráciákra jellemző ütköztetésének a fórumait. Ez természetesen nem eredményez olyan totális némaságot, mint amilyen a klasszikus diktatúrákban volt, de nincs is rá szükség, elég gazdaságilag ellehetetleníteni a kritikus hangvételű médiát, illetve belőni, hogy a társadalom egy szűk körén kívül ne legyen hallható a hangja. Ezután már csak a választási törvényt kell a kormányzati erők számára kedvező módon átírni, a választási eljárási szabályokat úgy megváltoztatni, hogy ha „szükség lesz rá”, akkor csalni is lehessen, ráadásul következmények nélkül. Ahogy a posztszovjet államokban olykor teszik is, amikor a választások egy részét – a nemzetközi megfigyelők jelentései szerint – elcsalják."
catalina9
2013. június 16. 08:18
Hát dícey ez inkább úgy volt, hogy ezeknek a hősöknek a szülei igencsak támogatták a ruszki ideológia és jelenlét embertelenségét. A fiaik/lányaik messze elkerülvén az akkor mintának tartott esztergályos, traktoros példaképeket símán elvégezték a szokásos büfészakokat -filozófus, szociológus, újságíró stb. stb. és elfoglalták a gondolkodó bástyákat. 56 környékén kicsit lázongtak, de a fegyvert messzire elkerülték és amikor visszajöttek a ruszkik gyorsan térdre estek előttük lásd Heller és társai. Aztán mikor látták, hogy nyugaton jobb az élet és adott esetben tárt karokkal fogadnák őket a gazdagabb "elvtársak" akkor szamizdatoztak egy sort, majd kimenekültek nyugatra...Ma ugyanezt csinálják, szaladgálnak Cohn bendithez, Soroshoz...ja és némelyikük közben csápol a Hitgyüli dzsemboréin..és persze látványosan játszák az üldözöttet, Heller, Radnóti, Schiff, Alföldi, Gerendás stb. stb. " dicey [Hozzászóló kiszűrése] 2013. június 15. 18:50 Ezt az embert a hetvenes években a rendszer kritizálásáért elbocsátották az állásából, emlékeim szerint 87-ben írta le nyomtatásban, hogy Kádárnak mennie kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!