Dézsy Zoltán oknyomozó újságíró, nagyon kedves ember

2013. május 16. 13:16

A film munka, nem politizálok, és senkinek a luftballonját nem akarom fújni. Interjú.

2013. május 16. 13:16
Ujlaki Dénes
Magyar Narancs

„Mi a véleménye a [Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét alapul vevő - a szerk.] film körüli felhajtásról? A sok negatív szakmai és politikai kritikáról?

Megcsináltam eddigi életemben hetven nagyjátékfilmet, és nem érdekelt egyszer sem a film visszhangja. Munkának tekintem. Dézsy Zoltán tudomásom szerint egyébként oknyomozó újságíró, nagyon kedves ember, nem volt vele bajom. Ezt egy játékfilmnek szánta, tehát egy fikció. Miután kitalált történet, semmiféle dokumentarizmust nem lehet keresni benne. Azt, hogy maga a film szakmailag miként sikerült, sok minden befolyásolja: hogy milyen profi az operatőr, a rendező vagy az asszisztens. A két nap alatt, amit forgattunk, talán az asszisztens volt a legprofibb. Egyébként pedig, mint minden filmnél, drukkolok, hogy legyen visszhangja. Akár pozitív, akár negatív: mindegyik reklám. Zolival beszéltem azóta telefonon, tudom, hogy rengeteg támadás érte a filmmel kapcsolatban; bántják mindkét oldalról. (...)

A minőségi megvalósításon túl fontos pont az is, hogy többé-kevésbé aktuálpolitikai témát akar a film feldolgozni vagy kommentálni. Ilyen helyzetben mennyire minősül a produkció politikai szerepvállalásnak?

Nekem eszembe nem jutott. Nem éreztem, hogy ezzel bármiféle politikai állásfoglalást kell tennem. Elegem volt már abból, hogy az ember akármit csinál, vagy megszólal valahol, akkor azt kicsavarják, szétszedik. 2010-ben, amikor Kerényi megírta azt a számomra ízléstelen levelet a Magyar Nemzetben, akkor arra reagáltam, mert szükségesnek éreztem, hogy kiálljak egy válaszlevélben az említett rendezők mellett. Akkor is azt tapasztaltam, hogy olyan dolgok történnek a mai világban, amelyek újságíró-etikailag elfogadhatatlanok. De a film munka, nem politizálok, és senkinek a luftballonját nem akarom fújni. Ezen a forgatáson már régen túl vagyok, már a nyári munkákon gondolkodom.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2013. május 21. 17:49
Úgy van. Fiatal feleség és kisgyerek.Hol itt a probléma?
rocsa1971
2013. május 21. 17:49
Jobb ha tudod te tudatlan,hogy Újlaki mindig is jobbos volt sőt néha túlzottan is de az igazsággal ne foglalkozz az titeket ostoba fidesznyikeket soha nem zavart azaz titeket csak az igazság zavar
leech
2013. május 21. 17:48
Tisztességes jószándékú ember az szdsz-ben sosem volt !
marko11
2013. május 21. 15:13
Te pl. valószínűleg nem ismered. '56 miatt börtönben ült. Tisztessége, jó szándéka megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul nagyon jó színész is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!