Adójaj

2013. május 22. 15:33

Az adószakma számára nem újság, hogy az ingyenes juttatás mind az elfogadó, mind a juttató részéről adókötelezettséggel jár, na de hogy katasztrófa idején is?!

2013. május 22. 15:33
Michnai Attila
Heti Válasz Online

„Íme, a legfrissebb adócsemege, a Nemzetgazdasági Minisztérium minapi közleménye »...a kormány a mai napon kezdeményezi, hogy a katasztrófa-helyzetben önzetlenül segítséget nyújtók esetében ne fordulhasson elő, hogy közreműködésének következményeként pótlólagos közteher-fizetési kötelezettség keletkezzen«. Tetszenek érteni? (Még ha a szó szerint idézett szöveg anyanyelvi lektor után kiált is.) Tehát a kormány rendkívüli intézkedésére van szükség ahhoz, hogy az immár 25 éve farigcsált adótörvényeink ugyan meg ne büntessék, vagyis adóztassák azt, aki ingyen és bérmentve vesz részt valamely katasztrófa elhárításában, avagy netán áldozatként részesül bármiféle segítségben. Az adószakma számára az persze nem újság, hogy az ingyenes juttatás így, vagy úgy, de mind az elfogadó, mind a juttató részéről adókötelezettséggel jár, na de hogy katasztrófa idején is, és hogy ez csak magának a kormánynak tűnt fel, annak is úgy két és fél évtized múltán?!

Vagy ott vannak a személyi jövedelemadó 1%-a körüli, mind botrányosabb ügyek. Lapunk tárta a nyilvánosság elé, hogy a rákos gyerekek képeivel ilyen felajánlásokat gyűjtő két nagyobb szervezet 2012-ben mindösszesen 534 millió forintot kaszált adóhivatali segédlettel, ám hogy, hogy nem, ebből a hatalmas summából egy fillér sem jutott a legnagyobb hazai gyerekklinikának. Persze, az alapítványok egészen biztosan és pontosan el tudnak számolni a kapott összegekkel, ahogy azt annak az újságíró kollégának az esete is bizonyítja, aki ügyeiknek megpróbált egy kicsit komolyabban utánajárni. Hogy utána járhasson a bíróságokra évekig...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. május 22. 17:36
mihaszna ado jajajajajj
tributum
2013. május 22. 17:27
- Bakker, eddig - szerény megfigyelésem szerint - a szex és az adó volt a hozzászólók között a legnépszerűbb téma. Ehhez képest ez az itteni 2 db. hozzászólás egészen másról tanúskodik. - Mindenki rá(...)ott volna, így május 20-a táján az adózás témakörére...?!
miloka
2013. május 22. 16:55
Az adótani elmélet és az adóhivatali gyakorlat teljesen eltér! vannak akik a NAV-nál sajátosan értelmezik a jogszabályokat! "... Egészen pontosan egy részük így látja, a másik meg úgy. A korábbi nyilatkozataikkal, kiadott törvénymagyarázatukkal homlokegyenest ellenkező információ látott napvilágot ugyanis a Magyar Nemzet május 8-i számában, miszerint bátran levonható a teljes megengedett összeg, a magánhasználattól függetlenül. Miközben birtokunkban van egy szintén a NAV-tól származó, ezzel teljesen ellentétes álláspontot képviselő nyilatkozat. Több mint egy hete kerestük meg a NAV illetékeseit, az ellenmondást feloldandó, ám válasz, sürgetésünk ellenére, a mai napig nem érkezett. Vagy talán majd ezt is a kormány intézi?" A kormánynak egy dolga lenne. A NAV vezetését sürgősen leváltani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!