A tíz éve tartó kísérletsorozat most jutott a harmadik fázisba: a kiválasztott klón nálunk csak kadarka lehet, nem kadarka közeli szőlő, s bár a szelektálás folyamatos, a legjobb oltványok mind több helyre jutnak el, hogy másutt is megismerjük az egyes változatok jó és rossz tulajdonságait. Még legalább 10-15 évre szüksége van a fajtának a finomhangoláshoz. Nálunk alapvetően hét típus került végleges telepítésre a harminc változatból. Elsősorban a fűszeresebb, vibrálóbb vonalat szerettük meg, amilyenek a 120-as sorozat borai (P122, 123, 124), de szépen színezik a kadarkát a tanninosabb, markánsabb klónok is, mint a 147-es vagy a 173-as.
Ma még a P9-es adja kadarkánk gerincét, de az új telepítésekkel 60%-ra növekszik az új klónok aránya, és ez a többszínűség reményeink szerint a készülő borok előnyére válik majd. Itt, Szekszárdon óriási lehetőséget látunk a fajtában. Nagy fajtaborként önállóan, bikavér-alapanyagként, a helyi sillerben, a Fuxliban vagy vibráló rozéként is meghatározó és felismerhető fajtája lesz a borvidéknek.”