Miért Matolcsy?

2013. március 08. 19:22

A kormányfő a jelölés múlt pénteki bejelentésekor elmondta a legfontosabbat: ez volt a legkevésbé kockázatos lépés. A politikai kormányzás logikájában valóban így volt.

2013. március 08. 19:22
Török Gábor
Heti Válasz

„Az elmúlt három évben kétségtelenül lehetett volna sokkal mérsékeltebben, lágyabban, gesztusokat gyakorolva, konfliktusokat elkerülve kormányozni. Lehet, hogy ebben az esetben ma több szavazója és kevesebb ellensége lenne a Fidesznek. Ha azonban így politizált volna a második Orbán-kormány, számos fontos hatalmi-politikai célt nem ért volna el. Nem lenne új közjogi szerkezet, nem ülnének fontos közjogi pozíciókban - az évtized végéig tartó mandátummal - a kormányfőhöz lojális vezetők, nem sikerült volna jelentős erőátrendezést végrehajtani a gazdaság világában.  A politikusnak persze a választó a legfontosabb: általa, vele nyerhet választást, kerülhet döntéshozatali pozícióba. Ugyanakkor van valami, ami ennél is fontosabb: azokkal az eszközökkel való rendelkezés, amelyek akár még a szavazók megnyerésében is segíthetnek, de a politikai hatalmat – az ellenakaratok legyőzését, a cselekvés lehetőségét – biztosan megalapozzák.

Ebben a logikában nem lehetett kétséges, hogy a kormányfőnek – ha lehetősége van arra, hogy változtasson – olyan ember kell a jegybank élére, aki alapvetően hozzá lojális, aki a független nemzeti bank vezetőjeként sem lesz önjáró, esetleg ilyen-olyan – akár saját politikai táborán belüli! - érdekcsoportok embere. Egy ilyen ember kormányzati pozícióban hatalmas erőforrás, de ellenzékbe kerülve sem használhatatlan. Hat hosszú éven keresztül hoz politikai hasznot: a kormányfőt fontos tartalmi célokban segítheti, az esetleges ellenzéki politikust – saját politikai táborán belül is! - felemeli, védi, alkuerejét növeli.

Matolcsy György az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal bizonyította, hogy erre a feladatra tökéletesen alkalmas. A kormányfő a jelölés múlt pénteki bejelentésekor elmondta a legfontosabbat: ez volt a legkevésbé kockázatos lépés. A politikai kormányzás logikájában valóban így volt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2013. március 09. 15:11
Az ausztrál nemzeti bank a “Reserve Bank of Australia” jelenlegi működését a rá vonatkozó 1959-es törvény szabályozza. A törvény a Bank igazgatótanácsának kötelezettségéül írja elő, hogy a Bank monetáris és banki politikája az ausztrál lakosság hasznát kell, hogy szolgálja. Ezt a mindenkori kormánnyal való konzultáció alapján tegye. Az igazgatótanács saját hatalmát úgy fogalmazza meg, hogy az segítse: 1, az ausztrál pénznem stabilitását, 2, a teljes foglalkoztatottságot Ausztráliában, 3, a gazdasági haladást és a jólétet az ausztrál nép számára. (Forrás: angol nyelvű Wikipaedia: Reserve Bank of Australia, kinyomtatva 2012 január 3.) Látjuk: függetlenségről egy szó sincs. Ellenben: Ausztrália nagyvárosai, ahol a magyarok túlnyomó többsége él rendre a világ legélhetőbb városainak listája élén találhatóak. Maga az ország, Ausztrália, a világ népei szemében a legjobb márkanevet jelenti. Az emberi fejlődés mutatóinak világrangsorán is előkelő helyen található Ausztrália társadalma. Egyszóval az Európai Unió tagállamainak többsége csak hátulról bámulhat Ausztrália után.
Fakutya őrnagy
2013. március 09. 14:47
Csak.
OberEnnsinnen
2013. március 09. 10:31
"a választó a legfontosabb: általa, vele nyerhet választást, kerülhet döntéshozatali pozícióba." Az unió helyzete meglehetősen ingatag. Eljöhet az a pont, mikor Európa napi érdekei megkívánják bűnbak megnevezését. Amennyiben sikerül a "Választó" karakterét kormányellenes beállítódás felé vinni, bukik a kormány, s vele a pozitív irányváltás esélye. Mondhatjuk, ekkor: Magyarország számára game over. A Békemenet most mindent megelőz fontosságban. Olyan, mint az eső a Szaharában.
énis
2013. március 09. 00:13
Ez miről szólt? Tudja az aki írta? Segítsen valaki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!