Záródnak a kiskapuk?

2013. január 18. 07:25

Hazánkból a rendszerváltás óta legalább az államadósságunk duplájának megfelelő összegeket vittek ki adóparadicsomokba. Ha ez igaz, akkor az eddigi megszorítások szükségtelenek voltak.

2013. január 18. 07:25
Szabó Anna
MNO

„A svájci anonim számlákat ma már Franciaország és Olaszország is tűz alá vette, és válaszút elé próbálják kényszeríteni az ide menekített pénzek tulajdonosait. Svájc a ránehezedő óriási nyomás miatt az eddigi forrásadót 30 százalékkal felemelte. Ennél több azonban csak akkor történne, ha az unió tagállamai nem egyesével kötnének kétoldalú szerződéseket az alpesi állammal, hanem következetesen és egységesen lépnének fel az összes adóparadicsom ellen. Már az is döbbenetes, hogy erre eddig nem került sor, és az általánosságokat tartalmazó irányelvek hangoztatásán túl Brüsszel nem volt képes többet felmutatni. Aligha véletlen, hogy a társadalmi nyomás eddig csak a tagállamok politikusait érintette, ezért is maradhatott a probléma kezelése tagállami szinten.

Egy ilyen fajsúlyos kérdés esetében látszik igazán az uniós vezetők iránti bizalmi deficit, amely a társadalmi felhatalmazottságuk hiányának egyenes következménye. Az összefogás felelőssége óriási: a Nemzetközi Adóigazságossági Hálózat adatai szerint hazánkból a rendszerváltás óta legalább az államadósságunk duplájának megfelelő összegeket vittek ki adóparadicsomokba. Ha ez igaz, akkor az eddigi megszorítások szükségtelenek voltak. Még belegondolni is félelmetes.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. január 18. 13:40
Szabó Anna ismételten csúsztat, nincs tisztában az alapvető dolgokkal és ismételten bebizonyította, hogy lövése sincs a pénzügyekről és a gazdaságról. "A svájci anonim számlákat ma már Franciaország és Olaszország is tűz alá vette" Nincsenek Svájcban anonim számlák. " Svájc a ránehezedő óriási nyomás miatt az eddigi forrásadót 30 százalékkal felemelte." Mert az adóbevétel nem érdekli őket, csak külföldi nyomásra hajlandóak adóztatni. :-)Még valami a forrásadó 35% és nem 30. "Ennél több azonban csak akkor történne, ha az unió tagállamai nem egyesével kötnének kétoldalú szerződéseket az alpesi állammal, hanem következetesen és egységesen lépnének fel az összes adóparadicsom ellen. " Adóparadicsom? Svájc? Hol él maga? 35%-os forrásadó mióta adóparadicsom? Egyáltalán tudja, hogy mi az az adóparadicsom? Delaware állam az igen, ahol gyakorlatilag semmilyen helyi adót sem kell fizetni és a cég tulajdonosainak adatai is titkosak. " az államadósságunk duplájának megfelelő összegeket vittek ki adóparadicsomokba." Nem csak adóparadicsomba. Ráadásul az utóbbi két évben fokozódik a tőkekimentés pont azért, mert senki nem hiszi, hogy itt biztonságban lenne a pénze.
von Schreckendorf őrnagy
2013. január 18. 13:24
Inkább legyen a pénz Svájcban mint az élősködöknél.Nincs az az összeg amit politikusaink ne tudnának elbaszni 20 centis kilátókra, piripócsra vezető autópályákra és nyugdíjemelésre.
drkovax
2013. január 18. 09:37
Néhány dolgot mindenkinek a figyelmébe ajánlanék: 1. Svájcnak van ilyen jellegű szerződése több uniós tagországgal (D,GB,A,...) 2. Ennek végrehajtása során, nevet címet, bankszámlaszámot ugyan Svájc nem ad ki, de a pénzt (igen, azokban a szerződésekben is 35%-ot) simán leveszi a bankszámláról és átutalja a jogosult államnak. 3. A Közlönyben már hetekkel ezelőtt megjelent a megkötendő adóügyi megállapodás végleges szövegének megállapítására adott meghatalmazásról szóló kormányhatározat nemcsak Svájc, de pl. Liechtenstein esetében is ...
SLI0010
2013. január 18. 09:16
Stabil (tervezhető, kiszámítható, nem ad-hoc változó) és mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára normális szintű adók kellenének, akkor jóval kevesebb pénzt és vállalkozást vinnének ki. Ez az intézkedés egyébként szerintem látszatdolog. Egyrészt Svájc csak akkor ad infót, ha névvel és megalapozott gyanúval fordulnak hozzá, másrészt pedig annyi hely van még, ahol el lehetett dugni ezeket a pénzeket és azok az országok még annyira sem készségesek, mint a svájciak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!