Az antináci tüntetés utóélete

2012. december 10. 08:32

Az első lövést a balközép sajtó adta le, és ennek az ódiumát nem moshatja le magáról. Ez a rosszhiszeműségnek – és a kettős mérce használatának – sajnos nem az első példája.

2012. december 10. 08:32
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„A Fidesz-KDNP jelentős fordulatának olyan erős volt a hatása, hogy a Jobbik egysége fölbomlott: a szélsőjobboldali párt meggyöngült. (Ha nem áll a HÖOK tiltakozásai mögé, elveszett. Remélem, nem fog, mert akkor viszont az egyetem – és a magyarországi értelmiségi fiatalság – vész el.) Mindenki tudta és mondta, hogy a Jobbikot csak a Fidesz állíthatja meg, s erre mutatkozott is némi remény. A magyarországi balközép – és nyomában a rá rosszul reagáló nemzeti konzervatív – sajtó mindent megtett azért, hogy ezt a reményt meghiúsítsa, annak ellenére, hogy néhány baloldali és liberális politikus (szerencsétlenségünkre nem a többségük) értelmesebbnek bizonyult, mint a művelt tollforgatók.

A Fidesz-KDNP pozitív, ígéretes fordulatát még a társadalmi emlékezetből is kiirthatják ezek a fejlemények, s így ez a jelentős fordulat nem gyógyíthatja a konzervatív – nem fasisztoid – véleményközösségen belüli, nagyon veszélyes, enyhén paranoid tüneteket. (Például azt a jórészt alaptalan meggyőződést, hogy a mérsékelt baloldal mintegy »összeesküszik« a külfölddel a nemzetet egyedül képviselő Fidesz-KDNP ellen. Mintha a jobboldal nem próbálná külföldön is terjeszteni és érvényesíteni az álláspontját. Ez mindkét esetben elkerülhetetlen – és triviális.)

A két nagy ellenfél, Szekfű Gyula és Bibó István annak idején komoran és egybehangzóan állapította meg, hogy a magyar »elitekből« föltűnően és végzetesen hiányozni látszik a politikai tehetség. Ez valamiért az istennek se akar megváltozni. Pedig az óra ketyeg, s a legjobb ifjúság egyre nagyobb számban és egyre gyorsabban menekül az elviselhetetlen Magyarországról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frederick
2012. december 14. 17:35
"Ugyanakkor a nagyon is tudatos, nagyon is okos Kodolányi János, aki fanatikus sztálinistából lett fanatikus fasiszta, egyik ideológusa volt a Hitler-barát magyar szélsőjobboldalnak. Mégse tiltakozott tudtommal senki amiatt, hogy fontos főiskola viseli a nevét, a maga korában befolyásos, mérgező vezércikkeire senki sem emlékszik – tekintettel arra, hogy a Kádár-érában sokat publikáló, sikeres író volt. Tehát a „balliberális” közírászat számára a Kádár-korban rehabilitált fasiszták, kollaboránsok és „megtévedtek” szalonképesek, az akkori rehabilitálásból kimaradtak meg nem, mintha a Kádár-kori művelődéspolitika volna még mindig az érvényes mérce." Ezzel a kijelentéssel (véleménnyel) nem lenne gond, ha nem egy olyan ember írná, aki mostanában a tanulmányaiban előszeretettel hívatkozik Lukács Györgyre. Ha majd TGM végre meri kritizálni Lukács György életművéből és életútjából azt, ami kegyetlen, beszélhet arról, mennyire gázos alak Kodolányi János a magyar irodalom- és kultúrtörténelemben. Addig hamis a baba...
krisztoforo48
2012. december 10. 15:52
Egy kérdés:miért nem támogatta a magyar kormány a palesztinok megfigyelői státuszba vételét az ENSZ-ben?
Wazze
2012. december 10. 13:32
"tudta és mondta, hogy a Jobbikot csak a Fidesz állíthatja meg" Nem, te ingyenélö betegagyú zsidó! Bárki megállíthatja a Jobbikot a parlamentben! Ehez csak a következö dolgokat kell tenni: 1; Abbahagyni a hazudozást (amint a kormányon, úgy az ellenzékben)! 2; Abbahagyni a lopást, rablást a közpénzekböl! 3; Elkezdeni a munkát a nemzet épülésére! Ha valamelyik párt vagy formáció ezt a zászlójára tüzi, a Jobbiknak esélye nem lesz! Addig viszont, míg együtt hazudoznak és együtt lopnak a nemzetet nácizva, addig a Jobbik bizony sikeres lesz!
reginaaolsen
2012. december 10. 13:31
A Kuruc.info egy cikkéből (ha csak a fele igaz, TGM elmehet utóéletével meg előéletével együtt az anyjába): "...minden izraeli személyigazolványban és útlevélben kötelező jelleggel írják be a „nemzetiséget”, azaz az etnikumot vagy rasszt. Ez a zsidóknál „zsidó” (jewish), az araboknál az „arab”, a nem araboknál a „nem zsidó” jelölést eredményez az említett igazolványokban. A „nem zsidók” esetében ott áll a származási ország is (Belgium, Brazília stb.). A „nemzetiség” kategória neve héberül le’om, arabul „kaumijja”. Ezen túlmenően az izraeli belügyminisztérium hivatalosan nyilvántartást vezet az Izraelben élő egyéb kisebbségek tekintetében a saját kategóriái szerint: örmény, asszír, drúz, cserkesz, héber (az utóbbi a szamaritánus zsidókat jelöli)". További részletek: http://kuruc.info/r/39/105220/#ixzz2EeSA0JzS
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!