Válasz a miniszterelnök nyilatkozatára

2012. december 16. 11:03

A keretszámok eltörlése jól hangzó javaslat, de önmagában nem oldja meg a problémát.

2012. december 16. 11:03
Oktatói Hálózat
Facebook
„A miniszterelnök a mai napon bejelentette, hogy a kormány eltörli a felvételi keretszámok rendszerét. Az Oktatói Hálózat ezzel kapcsolatban a következőkre hívja fel a közvélemény figyelmét:

A keretszámok eltörlése jól hangzó javaslat, de önmagában nem oldja meg a problémát. A bemeneti korlátozás elhagyása csak akkor jó hír, ha párosul a felsőoktatás megfelelő színvonalú finanszírozásával és a diákok röghöz kötésének eltörlésével. Anyagi feltételek hiányában az egyetemek és a főiskolák nem tudnak a rendszer kapacitásait messze meghaladó számú hallgató számára minőségi képzést nyújtani. A drasztikus forráskivonások miatt a felsőoktatás elemi feltételei sincsenek biztosítva, a rendszer a jelenlegi alulfinanszírozás következtében az összeomlás felé tart.
Követeljük, hogy a kormány haladéktalanul tisztázza, hogyan kívánja biztosítani a továbbiakban a felsőoktatás finaszírozását!
Követeljük, hogy a kormány érdemi egyeztetéseket folytasson az érintett szakmai, érdekképviseleti és civilszervezetekkel!

Emlékeztetőül megismételjük a december 10-i hallgatói fórumon elfogadott 6 korábbi követelést is, amelynek 4 pontjára a miniszterelnöki nyilatkozat egyáltalán nem ad választ:

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GeoCracker
2012. december 16. 22:59
Orbán most az egymásnak feszítést próbálja kiprovokálni a szervezeteknél. http://endresy.blogspot.hu/2012/12/diakok-es-kerdesek.html
PPK
2012. december 16. 21:19
ez egy no win game volt szegény Viktornak: ha nem változtat, vaskalapos kritikátlan bunkó, ha igen: elképzelés nélküli analfabéta. Hát persze. (nem mintha túl okosan csinálták volna ezt az akciót - is...néha úgy gondolom, szeretik vágni a fát a fiúk maguk alatt). Kiből áll a HH: Eltés libsi oktatók gyerekei? A stílus hasonló. Csak sokkal butábbak. Sajnos. Valami ott is korcsosul.
Potymog
2012. december 16. 20:54
1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját! - ez folyik, követelés nélkül is :) 2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre! - ennél sokkal többet ígértek, így ezt követelni a továbbiakban értelmetlen, azt kell kérni, amit ígértek 3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat! - a megtett ígéretet csak így lehet megvalósítani, így ezt már talán nem kell követelni 4. Töröljék el a hallgatói szerződést! - szerződés miért ne lehetne, csak a tartalmakat kell vizsgálni. Szerintem, ha az egyenesen külföldre menőknek meg kell utólag téríteni a költségeket, azzal egyet lehet érteni. 5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát! - az egyetemi autonómia és az állam, mint fenntartó beleszólása a pénzek elköltésébe értelmes egyensúlyon kell, hogy alapuljon, és átláthatónak kell, hogy legyen. Dolgozzanak ezen a rektorok és a fenntartó. 6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.” - ha nincsenek keretszámok, akkor ezzel ez a követelés maximálisan teljesül
stüszivadász
2012. december 16. 20:49
Nagyokosok! Húzzanak ki egy szál szőrt a tenyerükből! No,ugye,hogy nem megy? Az elvtársak kiürítették a kasszát az elmúlt évtizedekben........de nyugodtan verjék csak az asztalt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!