Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Félsiker

2012. december 19. 17:48

Úgy tűnik, marad a hallgatói szerződés, marad a röghöz kötés.

2012. december 19. 17:48
addicted to politics
addicted to politics

„Mielőtt az 55 ezer fős számot hallva elégedetten csettintenénk, tegyük hozzá gyorsan, ebbe beleszámítandóak a mesterképzésbe és doktori képzésbe (Ph.D) állami támogatással felvehető hallgatók is. Így - ha az alapképzéseket vesszük figyelembe - vissza is érünk a nagyjából 33 ezer államilag támogatott helyhez. Márpedig érdemes az alapképzést a középpontba helyezni, hiszen az osztatlan képzések száma elhanyagolható, mester és doktori képzésre alapképzésben szerzett diploma nélkül nem lehet jelentkezni. A felsőoktatáspolitika legizgalmasabb kérdése pedig mégiscsak az, hogy mennyiben segíti az első diploma megszerzését. A kormány tehát minden bizonnyal azért hangoztatja szívesen az 55 ezres számot, mert a hallgatók követelései között a két évvel korábbi férőhelyekhez való visszatérés igénye szerepelt, akkor pedig 53 ezer hallgató tanulmányait támogatta száz százalékban az állam, a jelenlegi tanévben ez a szám már nem érte el a 34 ezret.

Továbbá, úgy tűnik, marad a hallgatói szerződés, marad a röghöz kötés. Az ok, hogy »Magyarország közpénzből nem jóléti államok orvosait, és egyéb értelmiségeit akarja kitaníttatni.« Szép elv, jó elv, érthető is, magyar pénzből magyar értelmiséget! Csak kissé visszás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. december 19. 20:51
Senki sincs röghöz kötve! Lehet menni mosogatni, az összes büfé-szakosnak!
narmer
2012. december 19. 20:34
A cikkírónak azt üzenem hogy, ha Magyarország neki egy rög, akkor menjen a p....ba.
kálmi
2012. december 19. 20:05
Ezt a szerződést elvárjuk a kormánytól!
bini
2012. december 19. 19:02
Na jó. Csettintés helyett azon kellett volna gondolkodni, hogy a diákokat jól behuztátok a csöbe. A kormány ajánlata a korábbi törvényben is rögzitett teljes és rész ösztöndíjak rendszere előnyösebb volt adiákoknak, mivel volt 10600, meg 46.000, és 16500 mesterképzés. összesen kb 73.000 előfinanszirozott hely. Ez olyan ajánlattal, hogy aki közszférában(biztos) vagy a piacon adókedvezmény formájában visszatéritik részösztöndíj öszegét, vagyis biztosan többen végeztek volna ingyen a lemorzsoládásokkal együtt, mint most. Állitólag kb 30% os a lemorzsolódás. Ha számolnak a nagy okosok akkor rájőnnek, hogy kiharcoltak egy rosszabb poziciót. Szerintem sokan rá fognak jőnni még az intézmények is. Dehát ilyen az élet. Egy részösztöndíjjal motivált és hazai munkavállalást preferáló szisztémát felváltatták egy motiválatlan rendszerre. Nem véletlen volt, hogy a parlament modosította a felsőoktattási törvényt ahol eltörölték a keretszám rendszert, mivel ezzel az akcióval a harmadik lépcsöt előrehozták, Mivel egyre kevesebb lesz a potenciális diák a demográfiai helyzet miatt egy ídő után torzitott volna a keretszám meghatározás. Az intézmények azon oktatói és Rektorai akik nem láttak az oruknál tovább nem vették észre, hogy a teljes és a részösztöndíj számukra lett volna előnyösebb az intézmény finanszirozása szempontjából, mivel az állam előfinanszirozással kiveszi az egyetemek főiskolák bizonytalan finonszirozását. Ezzel a minőségi oktatás és a hallgatok felelöség vállalása az ami ezt biztosította volna. Hiába sokaknak az Orbán fobiája és gyüllölete képes arra is, hogy saját jól felfogott érdeke ellen tenni elfogultsága okán. Mivel törvény szerint a belépési pontszámok alsó határát szakonként eddig is a kormányzat határozta meg minden év dec 30-ig ez így volt már a tavalyi esztendőkben sőt régebben is nem is értettem, hogy mi van. Mivel már tavaj is volt részösztöndíj, de rosszabb kondiciók mellett és a kormány most egy kedvező konstrukcíót kinált fel mi nem tettszett. Elöszőr papoltak a szegény szülök szegény gyerekérő, mikor kiderült, hogy ez nem szempont az állam előfinanszirozása miatt és csak a teljesítmény és a diploma megszerzése fényében értékelhető, akkor jöttek a keretszámokkal. Na ma meg este a diákok már a jogászok és közgazdászok miatt replikáltak. Szóval szegény gyerekek, ha tisztába lenének vele, hogy magukkal szurtak ki a végelszámolásnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!