Fehéroroszországból szeretettel

2012. november 19. 08:46

Pajzánul ránk kacsintott a belorusz cár: bejön neki, ahogy bontjuk a jogállamot és a piacgazdaságot. Van élet Európán kívül is, és szemez velünk.

2012. november 19. 08:46
Tóta W. Árpád
HVG

„Amikor Orbán a maga képére kezdte reszelni az országot, elhangzottak idehaza és világszerte különböző hasonlatok. Próbálták belőni a nemzeti együttműködés rendszerét Berlusconi, Putyin, Türkménbasi és a többi rosszfiú között, és felmerült az elemzés közben Aljakszandr Lukasenka neve is. Akkor a többi retorikai túlzással együtt legyintettek a mérsékelt és higgadt elemzők: ugyan már, a vak is látja, hogy alaptalan félelmek ezek.

Erre most bejelentkezik a legilletékesebb, a belorusz elnök, és ujjongva helyesel: igen, ez olyan otthonos! Hiszen ezek a magyarok feltalálták az én rendszeremet! Bizonyára értesült a keleti nyitásról, figyelemmel kísérte az azeri és a kínai haverkodást. Megszólítva érezte magát – mert bár erősnek próbálnak tűnni, a diktátorok mindig magányosak, és felragyog a kicsi szívük, ha lelki társat sejtenek valakiben. Mindenki szeretne olykor diktatúrákkal üzletelni, és ennek érdekében némi beszélőviszonyt kell velük teremteni. A nyugati diplomácia azonban – és erre a maga képességeivel törekedett a magyar külügy is – ügyel arra, hogy ha már muszáj keletre nyitni, akkor az országot és népét dicsérje, a demokráciadeficitet pedig inkább hallgassa el, vagy legalább igyekezzen kisebbíteni. Helyeselni, azt nem szokás. Ha kedveskedni kell, akkor méltassuk a konyhájukat, kultúrájukat, esetleg gazdasági gyarapodásukat.

Belarusz elnökének ellenben kifejezetten az tetszik, ahogyan szerinte »a magyaroknak« elegük lett a demokráciából. Teljesen megért minket, hogy választottunk magunknak egy főtitkárt, és még inkább megérti Orbán Viktort, hogy minden eszközzel ragaszkodik a hatalmához.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. november 19. 15:50
"Aljakszandr Rihoravics Lukasenka (belarusz betűkkel: Алякса́ндр Рыго́равіч Лукашэ́нка; oroszosan: Alekszandr Grigorjevics Lukasenko [Алекса́ндр ..." Hümm!
Next adósság
2012. november 19. 15:43
Hát ennek a szerencsétlen kommunista Totának minden országgal problémája van. Dehogy miért? Az elvtársainak sem tetszett a Romanov cári család, megelőző csapásként kiírtották a családot gyerekeivel együtt. Ha ezt a Cár tudja előre megalapította volna a Romanov központi bizottságot a 144 póttaggal együtt. Lehet ez az esemény rán- Tot(t)a W-t magával. Hümm!
OmegaMale
2012. november 19. 15:34
"Pajzánul ránk kacsintott a belorusz cár: bejön neki, ahogy bontjuk a jogállamot és a piacgazdaságot. Van élet Európán kívül is, és szemez velünk." Végül is, miért ne tarthatnánk meg mindkét rendszerből azt a mi jó benne: a nyugatiból a demokrata jogállamot (plusz a jogokkal járó kötelességet, jaj de tud ez fájni, ha nálunk be se vezettük őket!), a diktatúrából meg a rendpártiságot. Amúgy meg mit tud egy belorusz cár a jogállamról/piacgazdaságról, akkor se ismerné fel, ha szembe jönne az utcán. Megmondom, mit lát Ő: azt a bohóckodást, amit a posztkommunista államok mímelnek jogállam és piacgazdaság címen. Nem kell messzire menni: szlovák állampolgársági törvény, Benes-dekrétumok, IMF-hordozórakétával is csak egy helyben pörgő román gazdaság (akiknek amúgy a mi levelező érettségink a legnagyobb gondjuk). Éppen egyikük sem képes a piacot és demokráciát is egyszerre hozni (trend az EU-nál, hogy akinél a piac pipa, az felmentést kap az utóbbi alól). TWÁ-t sem kell félteni, hogy pont Luki-t tartja alkalmasnak arra, hogy megítélje a fent említett értékeket. Bár ez ma divatos kompenzáció: keressünk magunknak valami rögeszmét, kapaszkodjunk körmünk szakadtáig minden kis valóságdarabkába, amibe bele tudjuk magyarázni az igazunkat és minden mást nyilvánítsunk nemlétezőnek/hibásnak/nevetségesnek/droidságnak. Nővérke, több Thorazine-t a zsurnalista úrnak, nem aludt a 2010-es választások óta ! XD
Next adósság
2012. november 19. 15:31
Inkább Fehérorosz cár kacsingason mint a fehérlibás billerbeck Bajnai másodpercenként 2-szer. Hümm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!