Miért van igaza Schiffer Andrásnak?

2012. november 23. 09:27

Hogy mi az az Együtt 2014, senki nem tudja, maga az Együtt 2014 sem.

2012. november 23. 09:27
Ádám Zoltán
HVG

„Ha az LMP betagozódna az Együtt 2014-be, majd annak részeként közös választási alternatívát alkotna az MSZP-vel – ami nélkül semmi értelme az egész Együtt-projektnek, mivel nem segítené, hanem a szavazatok megosztása miatt akadályozná a baloldali kormánytöbbség kialakulását – az 1994 utáni, végső soron a magyar demokrácia bukását eredményező helyzetbe jutnánk vissza. Egyik oldalon a demokratikus politikai értékeket képviselő, szerencsés esetben akár kétharmados parlamenti többséggel – és vele korlátlan politikai felelősséggel – rendelkező kormány, a másikon a nemcsak a kormánnyal, hanem a liberális demokráciával is szemben álló ellenzék. A kormány veresége – ami egy demokráciában előbb-utóbb elkerülhetetlen, különösen ha fájdalmas gazdaság- és társadalompolitikai lépéseket kell tennie, ami 2014 után aligha lesz elkerülhető – a demokrácia vereségével volna egyenlő. Ennél összehasonlíthatatlanul előnyösebb volna, ha a mai demokratikus ellenzék pártjai együttesen kétharmados többséget szereznének, de a kormányban csak egy részük venne részt. Lehet, hogy erre kicsi az esély, de nem kisebb, mint hogy egy közös, a Fidesztől balra található pártok mindegyikét magában foglaló alternatíva jár ebben sikerrel.

Ettől persze az LMP-ben és másutt politizáló antikommunista demokratáknak egyszer majd dönteniük kell arról, hogy az antikommunizmust vagy a liberális demokrácia iránti elkötelezettséget tartják-e fontosabbnak. És ha rosszul döntenek, lehet, hogy nem lehet majd más a politika Magyarországon, mint amilyennek 1994 után megismertük. A zsigulink meg marad ott ahol van, mindörökre, mozdíthatatlanul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. november 23. 16:06
"Miért van igaza Schiffer Andrásnak?" Mert, megtévedt!
Fakutya tizedes
2012. november 23. 15:56
http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/magyar-gyartasu-tuzoltojarmuveket-adott-at-pinter-sandor
enes
2012. november 23. 15:36
Schiffer A. "jelentette" fel Sukorót ( Gyurcsányt ). Nem csodálom, hogy S.A. nem akar ott lenni az E14-ben. Ugynais előbb-utóbb ott lesz Gy.F.
bini
2012. november 23. 14:01
HVG eszmefutattása hajaz a 92-93 as fideszre, mikor is az szdsz és az mszp is környékezte a 94 es választások előszeleként. És Szájerék nemet mondtak. Ezzel teremtették meg a váltópárt alapjait, vagyis a két polust. A cikk arra hajaz, hogy Schifferék bejárhatják ezt az utat mégpedig annak a ténynek a figyelembe vételével, hogy a 14 nem más, mint a párállami utodalakulatainak a prominenseiből probálja az ellenpolust vagyis kormányváltú eröt léttrehozni, ami lényegileg fából vaskarika és sikertelen probálkozás. Ellenben Schifferékből kinöhet négy-nyolc-tizeven belül egy vültópárt a baloldalon tehermentesítve a mult eröitől. Ezt nyíltan nem mondja ki, de mikor az antikommunista és a liberális demokrata erökről beszél akkor világos minden. Egyben téved a jelenlegi kormány bukása nem törvényszerü az intézkedései nyomán, mivel a társadalom érzékeli, hogy nem őncélu, hanem az örökség, valamint az unioban lejátszodo folyamatok határozzák meg mozgásterőket. A kormányzásuk nagyságrendekkel nagyobb teljesítménye és intézkedéseinek íránya és célja a hibáik ellenére a nemzeti érdekeket szolgálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!