Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Inkább az IMF!

2012. október 02. 07:15

Az IMF nem is a megmentőnk és nem is a megszorítónk. A Nemzetközi Valutaalap nem köti diktátumokhoz a hitel folyósítását, hanem a gazdasági szerkezet korszerűsítését várja el tőlünk.

2012. október 02. 07:15
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Hagyján, hogy e kérdéskörben bárkit megzavar a sokszor nehezen követhető kormányzati kommunikáció, mert a lényeg talán nem is ez. Hanem: az IMF nem is a megmentőnk és nem is a megszorítónk. A Nemzetközi Valutaalap nem köti diktátumokhoz a hitel folyósítását, hanem a gazdasági szerkezet korszerűsítését várja el tőlünk. Amennyiben pedig utóbbira garanciát látnak a szakértői, akkor mintegy négy százalékkal olcsóbb hitelt kaphatunk a piacinál – ez az előny jelenik meg Magyarország oldalán, ha megköti a hitelszerződést.

Ha pedig pecsét kerülne a »magyar ügyre« Brüsszelben és Washingtonban, és nem a török kártya következő várományosaként emlegetnének bennünket, a megegyezés a kockázati tényezők jelentős csökkenésével járna, és megnyugtatólag hatna a beruházókra, a piaci szereplőkre. Még akkor is, ha a magyar gazdaság és a költségvetés pozíciója, továbbá az államadósság-finanszírozás tartalékai jobbak a 2008-as helyzetnél. Tegyük azért hozzá: ebben a szituációban a magyar befektetési eszközök (államkötvény, forint) erejét az adja, hogy a nagy jegybankok (EKB, Fed), valamint Kína öntik a pénzt a piacokra, illetve új fejezet nyílt az európai integrációban is, a bankunió és a költségvetési integráció ügyében. Eközben viszont a magyar gazdaság teljesítménye aggasztóan zsugorodik, magas a munkanélküliség és az infláció mértéke, s nem jön be a működő tőke. A legnagyobb baj pedig az, hogy a reálgazdaság ilyen kondíciókkal nem is fog beindulni. Legfeljebb a mostani állapot minimális javulása vagy stabilizálódása várható 2013-ban is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bonzo
2012. október 02. 13:22
Tul sok balliberós elvtársat hivsz meg a müsorodba. Ha azt hiszed elismernek az elvtársak, nagyon tévedsz. Széles gabo rendez neked agy bucsu estet, majd repülsz aztán te is ajvékolhatsz zitácskával együtt az ATV-n. És akkor te is hiteles, valamint mértékado leszel, mint lengyel laci, zitácska férjével egyetemben stb.
KannibálTatárÚr
2012. október 02. 09:58
"A Nemzetközi Valutaalap nem köti diktátumokhoz a hitel folyósítását, hanem a gazdasági szerkezet korszerűsítését várja el tőlünk." Ezt megtehette volna már 1990-ben. akkor nem ment volna tönkre a magyar gazdaság. Akkor viszont az volt a cél, hogy a nyugati bankoknál meglevő pénzt rásózhassák a volt szoci államokra. Ennek érdekében tönkretették a gazdaságukat. Ha jól tudom, ma sem a termelés fejlesztésére, hanem a költségvetés segítségére kell a pénz. Amit majd a termelsben dolgozókkal fizettetnek meg.
sky.net
2012. október 02. 09:58
imf hitelért plusz hatalmat, és befolyást kér , ez persze a demokrácia tagadása ...dehát a buxásnáci rohadék szarik a demokráciára
Senye Péter
2012. október 02. 09:52
Az IMF úgy ad kölcsönt egy országnak, hogy fogalmuk sincs arról, mit kell annak tennie gazdaságának gatyába rázásához. Ezért csak a kiadások csökkentésében tudnak gondolkodni, ésszerű beruházások lehetőségének felmérése és segítése meg sem fordul fejükben. Nem jobbak egy nagy fővárosi banknál, akiknél egy gazdálkodó traktorvásárláshoz kilincsel kölcsönért. Egy IMF kölcsön eredménye csak annyi, hogy a következő hullám nem borítja fel az ország hajóját. Ez is valami, de mi lesz az azután végigsöprő hullámmal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!