Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A devizahitel probléma megoldása – magyar észjárással

2012. október 25. 13:18

A devizahiteleseket nem lehet „megmenteni”, csak segíteni őket, hogy megoldják a problémájukat.

2012. október 25. 13:18
Doubravszky György
Heti Válasz

„Ahogy a botnak is két vége van, úgy a problémát is a két végen kell megragadni. Egyrészt segíteni kell a hiteleseket abban, hogy megszerveződjenek, és igazságukat hatékonyan képviseljék a bíróságokon. Ez egy havi tízmillió forint költségvetéssel működő irodával megoldható lenne. Következményként a sikeres perek száma exponenciálisan nőne, a végrehajtásokat pedig a bankok leállítanák.

Másrészt alapítani kell egy alternatív, magyar érdekek mentén mozgó civil-állami bankot, amely indulhat kicsiben, mert az ügyfelek majd naggyá teszik. Ez az államtól indulásként másfél milliárd forint befektetést jelentene. Következményként a bankok egyoldalú erőfölénye gyorsan olvadna és valódi versenyhelyzet jönne létre.

Tehát itt van egy magocska, amelyet ha most elvetnénk, akkor fél év múlva már termőre fordulna. Nyilván megoldani a problémát ennyi idő alatt nem lehet, de mederbe terelni, reményt adni és tanulsággal szolgálni igen.

Másfél milliárd: magyar észjárás szerint ennyi kell az induláshoz. Addig is keresd, lásd, vedd észre, mi mindenre van másfél milliárd forint. És mindig jusson eszedbe, hogy erre nem volt. Mindig jusson eszedbe...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2012. október 26. 07:23
Alapvetően tetszik az irány, de kicsit még csiszolnék az ötleten: 1. A szerzőnek igaza van abban, hogy a bankok jelenleg azért nem tudnak hitelezni, mert túl nagy a rossz hitelek állománya náluk, és ez a korábbi felelőtlen hitelezési gyakorlatukkal függ össze. 2. Megalapozott a gyanú, hogy a "devizahitelesek megmentése" bármilyen pénzpumpával a rossz hitelezési gyakorlat folytatására bátorítaná a bankrendszert. 3. A piaci megoldás olyan új piaci szereplők fölbukkanása, akiket nem terhelnek ezek a rossz hitelek. 4. Tehát zöldmezősen alapított bankokra/takarékpénztárakra van szükség, ill. a magánszemélyek közötti, akár interneten szerveződő hitelezés törvényi kereteinek a megteremtésére. 5. Ha a bankok nem hiteleznek, mert nem tehetik/nem akarják tenni, akkor le kell építeni a kamatszedést magánszemélyeknek jelenleg tiltó állami törvényeket azzal, hogy az infláció mértékét mondjuk négyszeresen meghaladó kamatok nem törvényesek, és az infláció mértékét kétszeresen meghaladó kamatok is csak bizonyos törvényi feltételek fennállása esetén.
vomit
2012. október 26. 07:01
Guest Post: The Dark Age Of Money http://www.zerohedge.com/news/2012-10-25/guest-post-dark-age-money "Today the U.S. and much of the world’s economies are operating under what I call Monetary Fascism: a system where financial interests control the State for the advancement of the financial class."
aztabazta
2012. október 25. 20:29
"Addig is keresd, lásd, vedd észre, mi mindenre van másfél milliárd forint. És mindig jusson eszedbe, hogy erre nem volt. Mindig jusson eszedbe...”" A felcsuti falabuakra akar tobbszor masfel milliard is akad !!! Csak a Fidesz !
aztabazta
2012. október 25. 20:28
"A devizahiteleseket nem lehet „megmenteni”" = ORBAN ISMET HAZUDOTT !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!