Az IMF Kötcsén

2012. szeptember 10. 09:57

A 2012-es kötcsei beszéd valójában erről szólt: egy olyan politikai és kommunikációs térről, amelyben bármi, amit Orbán tesz, az jó, pusztán attól, hogy ő – és nem mondjuk Bajnai vagy Gyurcsány – csinálja.

2012. szeptember 10. 09:57
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

Amikor Orbán Viktor Kötcsén kijelenti, hogy az ország stabilan áll a lábán, az a hírfogyasztó – és gondolkodó – többség számára olyasmit sugall, hogy nagy lépéssel közelebb került hozzánk a baj. Ez a mostai kötcsei beszéd – a második Orbán-kormány programnyilatkozatának tekinthető 2009-eshez képest – első hallásra üresnek tűnt. A sorok között azonban ott voltminden, ami ebben a helyzetben elmondható. A kormányfő gondolatai szinte kizárólag az IMF-hitel körül forogtak: a centrális erőtérben a tervezés már nem a következő tizenöt-húsz esztendőre, hanem csak az MNB kulcsainak jövő évi átvételére koncentrál. És minden mondat, amelyet a valutaalap kölcsönéről a miniszterelnök elmondott, annak leplezésére szolgált, hogy most is kölcsöntől kölcsönig élünk. Orbán szerint ezúttal nem olyan rossz megállapodást kell kötni, mint 2008-ban, hanem sokkal jobbat. Előre szólunk: nehéz lesz. (...)

A »jó megállapodás« annyival lehet jobb a »rossznál«, hogy ezt most Orbán Viktor írja alá. A 2012-es kötcsei beszéd valójában erről szólt: egy olyan politikai és kommunikációs térről, amelyben bármi, amit Orbán tesz, az jó, pusztán attól, hogy ő – és nem mondjuk Bajnai vagy Gyurcsány – csinálja. A nemzetárulásból így lesz nemzetmentés, az ország eladósításából biztonsági garancia – legalábbis annak a 18 százaléknyi választónak a szemében, aki még hisz a varázslatban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pörcz Vajk
2012. szeptember 10. 16:57
A Népszabadság végtelenül aljas társaság. Nem olvasom már régóta, ha itt beidéznek egy cikket, azt sem olvasom el. Az sem érdekelne, ha lángolna az egész Bécsi úti trágyadomb.
imres
2012. szeptember 10. 13:13
"A »jó megállapodás« annyival lehet jobb a »rossznál«, hogy ezt most Orbán Viktor írja alá." Nézd, Miklóska! Most kellene, ehhez a ponthoz, megerősítés gyanánt némi konkrétum. Mondjuk összevetni Bajnai 13. havi nyugdíj elvétele (csak mondtam egy példát) intézkedését egy olyannal, amit majd az Orbán kormány végre fog hajtani. Nos?
Zokni
2012. szeptember 10. 12:18
Egész jó szöveg. Ez az, amit a baloldal mondandójáról, a média elszigetelésével senki sem hallhat a másik oldalról. Még az a (bal...) szerencse, hogy a kormány feje mindent megtesz, hogy az elnémítás falai mögül átszűrődjön a botrányok zaja...
KannibálTatárÚr
2012. szeptember 10. 12:17
...."amit Orbán tesz, az jó, pusztán attól, hogy ő – és nem mondjuk Bajnai vagy Gyurcsány – csinálja." Viszont ha azt teszi, amit Bajnai, vagy Gyurcsány csinálna, akkor miért a kritika Bajnai és Gyurcsány támogatóitól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!