A Sólyom-ügy

2012. augusztus 08. 10:19

Ha a balközép ennyire intoleráns és rosszhiszemű, akkor ugyan mit lehet várni majdani kormányzásától, amely – az ígéretek szerint – majd visszaállítja a demokráciát, elhozza a jólétet, a békét és általában a közboldogságot?

2012. augusztus 08. 10:19
Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu

Amikor pedig egy konzervatív tudós és államférfi – nyilvánvaló: a maga katolikus és konzervatív módján, hogyan másképp? – élesen megbírálja a jelenlegi jobboldali kormány alkotmányellenes, törvénysértő, antidemokratikus, antiliberális és antiszociális politikáját, kétféle balközép hírmagyarázattal találkozunk: az egyik instrumentalizálja Sólyom beszédét, hasznosítani próbálja a jelenlegi ellenzéki politika számára (s ezért figyelmen kívül hagyja a volt köztársasági elnök érezhető viszolygását ettől az ellenzéktől); a másik (bocsánat az illetlen kifejezésért, de ez illik ide) hisztizni kezd, mert eszébe jut, hogy a múltban Sólyom hányszor sértette meg a balközép helyes vagy helytelen előítéleteit, bántotta érzékenységét vagy politikai érdekeit.

Nem is idézem a Sólyom Lászlónak címzett különféle sértéseket és illetlenségeket. Ahelyett, hogy méltányolnák, hogy valaki leküzdi a láthatólag mélyen gyökerező politikai identitásából származó tartózkodást, és elfordul az identitását osztó, de elveit sértő társaitól, semmit nem fogadnak el, ami kevesebb, mint a szociálliberális balközéppel való teljes és hiánytalan azonosulás, politikai szolidaritás (bűnbánat, töredelem, megtérés).

Azon fölül, hogy ez meghökkentő politikai ügyetlenség, szembetűnő: a tűrhetetlen rossz modor intoleranciáról, sőt: bosszúvágyról árulkodik. Sólyom professzornak nyilván nehezére esik fölrónia a konzervatív jobboldalnak a vétkeit. Az ilyesmi a közélet drámai pillanatai közé tartozik, megérdemelne némi tapintatot, megértést. Sólyom László nem a jobboldal árulója, nem renegát, akit mind az elárultak, mind az új szövetségesek jól-rosszul leplezett megvetéssel szoktak üdvözölni. (Ennek ellenére a balközép épp ezt követeli: tessék árulónak lenni, akkor számíthat némi baráti hátbavágásra, barackra és fülhúzásra.)

Ha a balközép ennyire intoleráns és rosszhiszemű, akkor ugyan mit lehet várni majdani kormányzásától, amely – az ígéretek szerint – majd visszaállítja a demokráciát, elhozza a jólétet, a békét és általában a közboldogságot?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. augusztus 08. 16:37
"...a maga katolikus és konzervatív módján..."???????? Eztmostígyhogy? Katolikus módon lehet megynilvánulni egy általános politikai témában úgy, hogy semmiféle utalást sem tesz a szerző (Sólyom) a vallásra? Avagy eztet itten burkolt nemzsidózásnak kellene értékelni TGM részéről, hogy jelezze minden pro és contra érzékeny oldalra, hogy a volt KE úr nem zsidó? És avagy van-e ennek a konkrét témában jelentősége?
elfelejtette
2012. augusztus 08. 16:31
"Ha a balközép ennyire intoleráns és rosszhiszemű, akkor ugyan mit lehet várni majdani kormányzásától,..." Én ettől nem félnék. A legfőbb erőjük az MSZP, miközben pont ennek az erőnek a hatalmi beágyazódása rekordsebességgel erodálódik.
enrico palazzo
2012. augusztus 08. 14:58
Zavar van az Erőben, vagy csak a kánikula? A jobboldali Sólyom a jobboldalt ekézi, a (szélső)bal TGM megvédi őt.... a balközéppel szemben... fel sem fogják, hogy ezzel hogy összezavarják az egyszeri , fekete/fehér , barát/ellenség , jobb/bal - náci/komcsi kategóriákban gondolkodni képes hívőket, mindkét oldalon. Felelőtlen hazaárulók ezek, mind a ketten, mi lesz így a szekértábor hangulattal? Mondjuk a veszélye annak, hogy Sólyom szavait a Fideszben, vagy TGM írását pl a szocik komolyan veszik , vagy hogy bármelyikük bármilyen gondolata eljut a szélesebb tömegekhez, na, az a 0-hoz konvergál.
hunmohikan
2012. augusztus 08. 13:11
na, bassz a meg, teljesen egyet kell értenem TGM-mel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!