Kétfejű totalitarizmus

2012. augusztus 24. 07:34

Európának rég el kellett volna jutnia odáig, hogy kell egy emléknap. Mindkét diktatúra áldozatainak emlékére.

2012. augusztus 24. 07:34

„2008 júniusában Prágában egy konferencián Václav Havel elnök a barna és a vörös diktatúra azonosságairól beszélt. Hogy miért csak akkor merült föl, hogy kellene egy közös emléknap az áldozatok iránti tiszteletből, arra csak a történelem megismerése ad választ. A Nyugat, különösen a hidegháború idején megkereste és hirtelen keblére ölelte azokat a történészeket, írókat, akik a két embertelen, gyilkos rendszer közé kitették az egyenlőségjelet, de amikor a diplomácia a magaspolitika szintjén mást diktált, nem átallott visszavonulni, nem foglalni állást, vagy akár tanújelét adni a nagy Szovjetunió iránti nagy tiszteletének.

A logika azt diktálná, hogy a kettős mérce álságossága csak addig tartott, amíg a szovjet birodalom össze nem omlott, s az általa megszállt országok vissza nem nyerték szabadságukat. De ez nem így volt. A rendszerváltozás után, talán, hogy a köznép el ne juthasson a totalitárius államok hasonlóságának felismeréséig, egyesek a »Ki a fasiszta?« és az »Ipi-apacs, te vagy a rasszista« hányingert keltő társasjátékra kényszerítették az immár szabad országot. Amikor Párizsban megjelent A kommunizmus fekete könyve (1997), nyugaton nagyobb botrány tört ki, mint a Gulag szigetvilág megjelenése után. Nálunk, a hat évtizeden át nevelgetett tabuerdőben hogyne tört volna ki az »osztályharc«! Tessék csak megnézni a könyv magyar megjelenésének (2000) sajtóját, fogadtatását. Százmillió halott a kommunizmus miatt? Hát az hogy lehet? Nem arról volt szó, hogy »reggel vadászok, délben halászok, este kritikát írok« (Marx)?

S elkezdődött akkor a világ legméltatlanabb licitje. Pedig az Auschwitzban megégetett, vagy Kolimán megfagyott halottakkal folytatott számháború helyett Európának már akkor, az 1997-es francia megjelenéskor el kellett volna jutni odáig, hogy kell egy emléknap. Mindkét diktatúra áldozatainak emlékére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ál48mos
2012. augusztus 24. 18:13
Még egy utolsó dolog borzasztó dolgok történtek mind a két rendszer alatt. A holokauszt azért történt mert Hitler a zsidókat mint egy fajt akarta kiirtani. A másik a kommunizmusban a vezetők kommunisták voltak jó lehet hogy voltak zsidó gyökerekkel rendelkező vezetők de ők már nem zsidókként éltek hanem kommunistaként. Ők nem a kommunizmus által akartak elégtételt venni a fasisztákon. Csak úgy mellesleg az összes fasiszta aki részt vett a holokausztban az azonnal a háború után elmenekült nyugatra a kommunizmus elől lásd Csatáry, Zentai,. Szerencsére nyugaton se lehetett nyugtuk ezeknek az embereknek mert létrejött a Simon Wiesenthal központ. Hát remélem hogy létre jön egy hasonló szervezet a kommunizmus elkövetőinek felkutatására mert egyik rosszabb volt mint a másik. És a bűnösöknek bűnhődniük kell.
Parasztvakítás
2012. augusztus 24. 15:23
Tényleg ennyire képmutató az összes írástudó??!! A DEMOKRÁCIA áldozatai,és ezen rendszer nevében megkínzottak,legyilkoltak,kifosztottak,megaláztak,táborokba zártak,stb NEM LÉTEZNEK??Vagy őróluk TABU beszélni,megemlékezni,esetleg ÁLDOZATNAK TEKINTENI őket??
Ficzak
2012. augusztus 24. 14:27
Holokauszt nem létezett.A zsidók által énekelt formában.Túl van lihegve az egész.
sky.net
2012. augusztus 24. 12:50
emléknapokkal nem lehetséges kompenzálni , hogy nincs korrekt jogállami válasz, ameddig biszku ott ül , miközben csatárit hajkurásszák miről beszélünk ? ügynökaktákon 20 éve ülnek , majd a komcsi áldozatok emléknapja , pár kibaszott üres ócska beszéd, és hülye cikkek tömege valós választ ad , megold akármit ? hülye politikai pótcselekvés ... teljesen hatástalan is ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!