Farkasok és emberek

2012. augusztus 09. 16:51

Nem hiszem, hogy Sólyom László politikai pozíciót akar elfoglalni. De van egy világos és érthető politikai világnézete.

2012. augusztus 09. 16:51
Balázs Zoltán
hvg.hu

„Nem mondható, hogy Sólyom László aszófői beszédét különösebb rokonszenv és megértés fogadta volna. A kormánypárti sajtó tudomásul sem igen vette, a baloldali pedig többnyire, ha nem is kivétel nélkül, fanyalogva, bosszúsan, sőt helyenként ingerülten reagált. Sólyom nem tért meg, nincs minek örülni – ami kritikát pedig megfogalmazott a regnáló kurzussal szemben, azt korábban kellett volna, most már fölösleges, köszönjük, nem kérünk belőle. Tamás Gáspár Miklós ezt a sivár provincializmust – nem először – elég részletes bírálatban részesítette. A magam részéről a provincia mögött az erdőt is látni vélem. Most erről, röviden.

Első ránézésre az ügy politikai alapképlete egyszerű: Magyarországon, mint mindig, ma sem lehet középen állni, mivel ilyen hely egyszerűen nincs. Vagy velünk van valaki, vagy az ellenséggel. Belgákra nincs szüksége senkinek. Bármit mond, csak abból a szempontból számít, hogy nekik vagy nekünk használ-e. Bírálatot legföljebb zárt ajtók mögött, s kizárólag választási meg kommunikációs szakértőktől fogadunk el.

Nem is állítom, hogy ez a diagnózis téves, hiszen politikai, ott pedig igazság és tévedés gyakran valóban metaforák. Az azonban talán belátható, hogy ez a diagnózis csökevényes. Lényege leegyszerűsítve: a közép nincs. Ez érthető, de meglehetősen semmitmondó állítás, akárhány flekkben fejtjük is ki. Csak arra alkalmas – arra viszont nagyon –, hogy a célszemélyt érdektelennek, fölöslegesnek, véletlenszerűnek mutassa be. Aszófő és Sólyom – a hely és a személy nagyon is jól illik egymáshoz a politikai lényegtelenség szempontjából. A terepet fölosztottuk, a határvonal mint terület nem létezik. Aki oda akar állni, nem áll sehová. Csak a barát és az ellenség van húsból és vérből, mindenki más csak árnyék.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
L066H
2012. augusztus 09. 20:30
sólyomlacc egy hiteltelen senkiházi hazug képmutató ballib sziamang.
nemormester
2012. augusztus 09. 18:32
"A terepet fölosztottuk, a határvonal mint terület nem létezik. Aki oda akar állni, nem áll sehová. Csak a barát és az ellenség van húsból és vérből, mindenki más csak árnyék." Zoli, akkor te most hova is?
gvarga10
2012. augusztus 09. 18:23
Tiszteltetem a volt Elnök urat,de egyetlen cselekedete megmutatta,hogy hiába áll mellette a JOG és az IGAZSÁG,az úton végig kell menni.. (mondta :Buci Gyuri) A HID arra való,hogy átmenjünk rajta.Hiába ment volna a Köztársasági Elnök,ha a jogtudós -bizva a JOG mindenekfelettiségében nem ment tovább. A Magasságos Brüsszel és Strassburg kárörvendve nézte,hogy a pozsonyi sumák tótok egy blöffel megállitsák A Magyar Köztársaság Elnökét! A "hatot,vagy vakot" játszma a tótoké lett. A JOG és az IGAZSÁG vesztett.Mi is. Egyre inkább hajlok arra a kültelki jassz mondókának az igazára,hogy:..."mert a Törvény csak maszlag, s velünk mindig kib....nak!
balint60
2012. augusztus 09. 18:21
Engem, mint jobboldai (de már nem Fidest-támogató!) kötődésü polgárt nem igazán érdekel a ballib reakció SL elemzésére. Én azt várom, hogy a jobboldali értelmiség hallassa a szavát és szomorú, hogy ezt Stumpf Andráson kívül senki mem tette meg eddig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!