Mégis, kinek az érdeke?

2012. június 06. 13:12

Valamennyiünk érdeke, hogy megerősödjön nemzeti burzsoáziánk, különben saját hazánkban is legfeljebb alvállalkozók lehetünk. És az ugyan kinek az érdeke?

2012. június 06. 13:12
Borókai Gábor
Heti Válasz

„Hogy a nemzeti érdekek képviselete az unióban nem valamiféle magyar, polgári folklór, amit sürgősen el kellene felejteni, arra számtalan példát tudnék említeni az első Orbán-kormány időszakából. Hogy vezető politikusok hogyan igyekeztek védeni, képviselni országuk érdekeit, helyzetbe hozni hazájuk vállalkozásait. A történetek közül egyet említek csupán, amely a konferencia nyitó előadására felkért Wolfgang Schüsselhez kötődik. A kancellár a 2000-es évek elején azt a kérdést tette fel Orbán Viktornak, hogy osztrák autópálya- építő cégek mikor dolgozhatnak újra Magyarországon. Mire a válasz úgy szólt, hogy amint magyar autópálya- építő cégeknek is esélyük lesz megrendeléshez jutni Ausztriában.

És a két kormányfő tökéletesen értette egymást. Ahogy mások is értik ezt a szemléletet. Legfeljebb jobb szeretik, ha partnerük nem birkózik velük. Ha »együttműködő«. Ha a pillanat hasznait minden másnál többre értékeli. Az Orbán által beígért idő eljövetelét például megakadályozta a kormányváltás. A 2002-es választások után nyomban visszatértek az osztrák autópálya-építők, a magyarok pedig nem mentek sehová sem. Nem hagyták, hogy vetélytárssá nőhessék ki magukat.

Pedig nemzeti érdek, hogy legyenek minőségi teljesítményű, tőkeerős hazai vállalkozások. Magyar Strabagok, Swietelskyk, Suezek vagy Nokiák. Valamennyiünk érdeke, hogy megerősödjön nemzeti burzsoáziánk, különben saját hazánkban is legfeljebb alvállalkozók lehetünk. És az ugyan kinek az érdeke?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fedor
2012. június 07. 09:23
Borókai (vagyis pontosabban Orbán) érvelése ot sántít, hogy a lehetőséghez jut nemzeti cégek valahogy mind-mind a FIDESZ gazdasági holdudvarához tartozik még akkor is, ha mondjuk ők adják a legrosszabb ajánlatot...
StG
2012. június 07. 07:10
Tényleg érdekelne, mit gondol magában a szerző, hogyan néz a tükörbe, miután leadta ezt a kiváló szerecsenmosdató írást.
Jack Torrance
2012. június 07. 00:05
Gyurcsány is magyar nagytőkés, akkor őt miért nem szereti Orbán??? És ha már azt mondja Borókai úr, hogy nemzeti érdek a Közgépet tömni pénzzel, akkor mi a fenének pályáztatni? Simán meg lehetne mondani, hogy úgyis Simicska Nemzeti Burzsoáé a pénz, nem kéne behülyíteni a többi pályázót. Gyenge próbálkozás ez a poszt
=nessuno=
2012. június 06. 23:03
Nem is értem az egészet. Tudtommal pályáztatás van (kellene) és a legjobb ajánlat nyer. Ár, minőség, stb. Ki nyer vele? Mi. Az ország. A nemzet. Mert jó minőségű autópályákhoz, hidakhoz stb jutunk a legjobb áron, feltételekkel. Nekem nem érdekem Simicskát gazdagítani. Heti Választ (is) pénzeli?;):))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!