Beindítjuk a lovaskultúra oktatását

2012. április 25. 07:32

Az iskolai oktatásnak nem csupán a sportág tömegbázisának a növelése a célja, mert a diákok a ló mellett fegyelmet, rendszerességet és környezetvédelmet is tanulhatnak. Interjú.

2012. április 25. 07:32
Lázár Vilmos
Magyar Hírlap

– Széles körű szakmai összefogás eredményeképpen megszületett a lovasprogram, amelyet a kormány elfogadott. Miből fogják végrehajtani?
– A kormány közvetlenül nem rendelt anyagi forrást a programhoz, ezt nekünk kell majd megszerezni. Pél­dául pályázatokból biztosíthatunk pénzt a végrehajtáshoz. Fel kell térképezni az uniós támogatásokat is. Elsőként ebből épülhet fel például a Szilvásváradi Lovasközpont, amelyben nemzetközi viadalokat és kulturális eseményeket is lehet majd rendezni.

– Mi az első, legfontosabb lépés?

– Az alapok megerősítése, szélesítése. Szeptembertől az iskolákban beindítjuk a lovaskultúra oktatását, amelynek célja, hogy a fiatalok megismerjék és megszeressék a lovat. Természetesen ez csak fokozatosan történhet meg, hiszen a tanintézetek közelében színvonalas lovasiskolákra és felkészült szakemberekre van szükség. Ezért szeptembertől körülbelül harminc iskolában kezdődhet meg a lovaskultúra oktatása. S ez a szám évente emelkedhet. Az iskolai oktatásnak nem csupán a sportág tömegbázisának a növelése a célja, mert a diákok a ló mellett fegyelmet, rendszerességet és környezetvédelmet is tanulhatnak.

– Visszatérve a jelenbe, az olimpia évében melyek a sportág legfontosabb céljai?

– Az olimpiai szakágakban nem állunk túl jól, s kevés az esély arra, hogy magyar lovas indulhasson a londoni olimpián. Pedig legalább tíz olyan lovasunk van, aki már bizonyította, hogy ott a helye a nemzetközi mezőnyben. Lóproblémák miatt azonban eddig nem tudták kvalifikálni magukat a nyári játékokra. Ez elsősorban anyagi kérdés, mert egy olimpiás ló több százmillió forintba kerül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. április 25. 15:15
A kötelező hittannál sokkal többet ér.
RAMBO
2012. április 25. 11:00
Annál a résznél, hogy a lovaglás a környezetvédelemre nevel, gurultam a nevetéstől. Biztosan az intenzív zabtermesztési rendszerek, a betonozott karámok, a versenyeztetésre kocsival, repülővel utaztatott lovak környezkímélő hatására gondolt a szerző. :DDDD A nyilatkozat pont olyan, mint bármelyik apparátcsik nyilatkozata arról, hogy miért előnyös a bármi. Összehord mindent, ami eszébe jut. Egészen nyilvánvaló, hogy ezt az üzletet is szeretnék lenyúlni újgazdagék, és honnan érkezne ebbe forrás, ha nem az államtól - ezúttal az iskolákon keresztül. Lovagolni, állatokkal foglalkozni faja dolog, és tényleg neveli a kiskrambókat. Matekot tanulni nem kiégett, a mindennapos megélhetési gondoktól nem gyötört, elhivatott tanároktól meleg iskolákban - legalább ilyen faja dolog. És ez utóbbi lenne a sulik alaptevékenysége. Szóval amíg az alaptevékenységre nincs elegendő pénz, addig talán nem a kormányzatközeli csókosoknak kéne elfolyatni a forrásokat.
Vmint...
2012. április 25. 10:49
Mint kreatív igazgató kap fizetést.Mint tulajdonosok a Lázár fivérek meg lenyúlják a bevételt.Azon az eseményen, ahol a kocka kövön többé nem halnak meg lovak.Vagy ha igen akkor gyurcsányahibás.Te is csak gyülölködni jöttél.
G. Pantyelejevics
2012. április 25. 09:56
Azért, kedves polgártársak, gyanítom, hogy ez a lovas terv is a fokozatosság elvére épül. Azaz Átlag Béla honpolgár előbb a ló egy bizonyos részét kapja szeretett kormányunktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!