Hülye ne legyél!

2012. április 16. 12:59

Sem Amerikában, sem Magyarországon nincs, mert nem is lehet törvény arra, hogy ki mit és hogyan vitathat meg online.

2012. április 16. 12:59
Donáth Mirjam
Magyar Narancs

„Egy hónappal később a CNN kirúgta két évtizedet becsülettel leszolgáló közel-keleti tudósítóját. Octavia Nasr húszéves CNN-karrierjének egy a Twitteren megosztott két mondata vetett végett: »Elszomorít Sayyed Mohammad Hussein Fadallah halála. A Hezbollah egyik óriása volt, nagyra becsültem«. Twitter-szabvány, száz karakter. Nem volt hely kifejteni, hogy Fadallah, akit a Nyugat-ellenes muszlim katonai párt, a Hezbollah spirituális atyjának tekintettek, a muszlim nők jogainak élharcosa volt. Az a világ, amely osztja a hivatalos washingtoni álláspontot, elutasítja, hogy a CNN-nél egy terrorista szervezet ideológusáról jó szó essék. Az a csatorna pedig, ahová a nagyvilág legelőször kapcsol nagyvilággal kapcsolatos hírek esetén, nem engedheti meg magának, hogy elfogultság árnyéka vetüljön rá. Más kérdés, vajon lett volna-e ügy abból, ha egy karizmatikus izraeli vezért gyászol az a komment. Hiába, kénytelen vagyok Vincentet ismételni a Ponyvaregényből: ugyanaz a szar van itt is, mint otthon. Mert ugyan elegánsabb az amerikai közszolgálati rádió (NPR) »szerkesztőségi párbeszédben« született etikai ajánlása az MTI utasító körlevelénél, de a tartalmuk ettől még ugyanaz. (...)

Sem Amerikában, sem Magyarországon nincs, mert nem is lehet törvény arra, hogy ki mit és hogyan vitathat meg online. A nagy BBC és a New York Times etikai szakijai sem tudták okosabban megfogalmazni, hol van a határ szabad és tiltott között, mint hogy a mindenki hallgasson a józan eszére-elv alapján kódexükbe a következő útmutatást adják: »Don’t be stupid« – azaz csak »hülye ne legyél!«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilice
2012. április 20. 20:10
Donnáth Nirjam írásában - az én olvasatomban - nem elsősorban a hírportálokról van szó, hanem az olyan oldalakon való megszólalásokról, mint ez az oldal, illetve a hírportálokon a híreket követő hozzászólási lehetőségekről, ezek legfőbb "szabályáról", mint »Don’t be stupid« – azaz csak »hülye ne legyél!«” Meglátásom szerint itt sokan nem tartják be ezt a szabályt... :-)
slomovicz
2012. április 20. 20:01
Akkor beszélhetünk itt korrekt elfogulatlan médiáról, ha valamennyi ellenzéki politikus diplomamunkáját ugyanazzal a hévvel túrják föl, amikor kideritik a cigánygyilkosságok és az akkori titkosszolgálat kapcsolatát. Amikor közlik a névsorát a 2006- októberében REBISZes kötelékben kegyetlenkedő rendőröknek. Amikor a BKV-s és egyébb szoci botrányok ugyanolyan fontosak lesznek a most ellenzéket játszó szoci kötődésü sajtónak. Csak a gazdasági ellehetetlenülésre és a valódi rendszerváltásra számithatunk amint látom.
Zokni
2012. április 20. 12:20
Ez tévedés. Amerikában is abból csinálnak botrányt az üzleti és bulvár lapok, amiből akarnak, illetve amire akár a politikai beállítódásuk készteti őket. Ahol viszont vagy üzleti szempontból, vagy jogilag (államilag fenntartva, állami tulajdonlással) a tágyilagosság és a függeltenség a legfőbb ismérv, ott viszont nem (pl. CNN, BBC). Szerző írja, hogy egyébként erre tételes előírás nincs, mert nem lehet, de a kívánalom legalább, hogy a nyilvánvaló "hülyeségtől" tartózkodjanak... Az MTI-nél meg tárgyilagosságról és függetlenségről SZÓ sincs! Az külön jellemző, hogy viszont ott igenis úgy döntenek, hogy a korlátozást mégis előírják, mégpedig gyakorlatilag rendőri eszközökkel, és önkénnyel, mert persze itt egy szabadidős tevékenységet tiltanak...
smogger
2012. április 20. 00:07
Te hiszel egy zsidógyereknek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!