Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ismét a gazdasági szuverenitásról

2012. április 27. 10:54

Van egy kis bibi: „közös piaci” tagként hazánk csak a többi tagországgal egyeztetett módon tudna változtatni a kialakult adószabályokon. Eddig az egyeztetés nem volt erőssége a kormánynak.

2012. április 27. 10:54
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Heti Válasz

„(A)z elmúlt napokban fontos kormányzati tényezőktől olyan adókezdeményezésekről hallhattunk, amelyek áru- és pénzmozgással kapcsolatosak: ötkulcsos áfát vezetnénk be, tranzakciós adót vagy illetéket vetnének ki a pénzműveletekre. Most tegyük félre, hogy van-e ráció a mainál is több szociálpolitikai tartalmat vinni az általános forgalmi adózásba. Szerintem nincs, és szembemegy az egyszerűbb adózást és arányosságot hirdető dicséretes kormányzati ígéretekkel. Hogy érdemes-e egy új adót bevinni a pénzmozgások világába, erről a részletek és a tovagyűrűző hatások ismerete hiányában nehéz lenne megalapozottan állást foglalni pró vagy kontra, különösen úgy, hogy minálunk a hírek szerint komoly állami jövedelmet várnának az újabb adótételtől. Minderről persze nagyot vitázhatnánk magunk között, csak éppen van egy kis bibi: »közös piaci« tagként hazánk - mely különösen nyitottnak számít közgazdasági-kereskedelmi-pénzügyi vonatkozásokban - csak a többi tagországgal egyeztetett módon tudna változtatni a kialakult adószabályokon. Eddig az egyeztetés nem volt erőssége a kormánynak, pénzügyi kérdésekben pedig hatóságaink feltűnően kihagyták Frankfurtot, az Európai Központi Bankot.

Holott pontosan az ilyen gazdasági kérdésekben jutottak el a klubtagok több évtizedes gyakorlatukkal a hátuk mögött a most érvényes európai adórendszerig. Ebbe a rendbe egyik újabb javaslat sem illik bele; de ha komoly a szándék, akkor meg kell kérdezni a partnereket. Ám még ha nem lenne egyeztetési kötelezettségünk (és mifelénk mind a közember, mind a kormánytag leplezetlen ellenszenvvel tekint a klubtagságból fakadó kötelezettségekre), az újabb ötletek akkor is ütközhetnek a piacgazdaság logikájával. Azon pedig nem érdemes erőszakot tenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2012. április 29. 09:21
Vegyük figyelembe, Bod Péter Ákos esetében is, hogy akik mindenkinél okosabbnak képzelik és állítják be magukat, amíg kibicelnek csak, mondhatnak akármit. Amikor a felelősség terhe alatt kell tevékenykedniük, amikor a teljesítményük a tények nyelvére fordítódik, az ő bölcs vezetésük alatt országunk nem változik tejjel-mézzel folyó Kánaánná. Bod Péter Ákos is volt már miniszteri pozícióban és akkori tevékenysége más kívülállóktól rengeteg nyílt kritikát kapott. Most ők vannak a kívülálló helyzetében. Nem kell pápai kinyilatkoztatásnak tekinteni minden állítását. Ilyeneket állít, anélkül, hogy állításait alávetné a valóság kontrolljának: „csak éppen van egy kis bibi: »közös piaci« tagként hazánk - mely különösen nyitottnak számít közgazdasági-kereskedelmi-pénzügyi vonatkozásokban - csak a többi tagországgal egyeztetett módon tudna változtatni a kialakult adószabályokon.” Ciprus, vagy Málta, vagy Luxemburg talán nem része az EU-nak? Ha igen, hogyan lehetséges, mégis, hogy más adózási szabályok vannak, mint mondjuk Németországban? Miért gondolják sokan hozzáértő emberek mondjuk Németországban, hogy Ciprus, vagy Málta, vagy Luxemburg „adóparadicsom”, amelyet „adóoptimalizálásra” használnak fel furfangos emberek? Megértem, hogy Bod Péter Ákos mindenkinél okosabbnak képzeli magát, de annyira butának se nézzen mindenkit, hogy ilyen állításokkal be meri piszkolni a papírt, illetve a képernyőt.
asi
2012. április 27. 23:40
A Fidesz kormány hibás társadalom irányítása akár egy modernkori tatárjárást eredményez ha tovább ütik a népet. -
Tündér_Lala
2012. április 27. 19:29
Nos, ez a Bod Péter Ákos volt Antall gazdasági főtanácsadója (a legkényesebb időszakban). Önnálló véleménye nincs (mindig annak ad igazat akivel éppen beszél) viszont a "fogadjunk szót" lelkes híve, mert az EU okos és kipróbálta (csak mások az érdekei). Csodálkozunk, hogy itt tartunk ?
bolá
2012. április 27. 19:10
Mi az? Bod félti a segge alatt a tanszéket, vagy mire veri a nyálát? De azért jó kis hányingert okoz így a hosszú hétvége előtt. A Dimitrov téri fiúk 40 évi neoliberális ámokfutása nyomán, amely eladta a magyar gazdaságot a nemzeti vagyonnal együtt bagóért a külföldieknek, és aminek az eredménye a másfél millió megszűnt munkahely valamint az az adat, hogy ma a rendelkezésre álló összjövedelem a 90%-a az 1989-esnek – most azzal jönnek: mit ugráltok, eladtuk a gazdaságot a külföldieknek, úgysem lehet egyénieskedni, nincs alternatíva. Ez a TINA (= there is no alternative (a gyengék kedvéért)). Már az ancienne régime-ben is ezt kellett hallgatnom: a párt vezetésének nincs alternatívája. Ma ugyanazok mondják a globális neoliberalizmusnak nincs alternatívája. De van, mindig van választás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!