A hajléktalanság kötődik a bevándorláshoz

2012. április 16. 18:45

A kelet-európai bevándorlók nagy része nem beszéli a fogadó ország nyelvét, nem rendelkezik hasznosítható képzettségekkel, és nem számít rá, hogy egy erős munkaerőpiaci versenybe fog csöppeni kvázi esélytelenül.

2012. április 16. 18:45
Kopiás Attila Steve
KA_Steve

„A legtöbb célországban a hajléktalanság kifejezetten erősen kötődik a szegényebb országokból történő bevándorláshoz. Különösen igaz ez Nyugat- és Észak-Európára, ahova az EU »emberek szabad mozgása« elve miatt könnyű kijutni, EU állampolgárként pedig számíthat rá az ember, hogy legrosszabb esetben is a helyiekkel egyenrangú szociális ellátásban részesül. A helyi szociális- és hajléktalan-segítő szervezetek tapasztalatai szerint azonban a szociális segély náluk sem elég ahhoz, hogy valaki stabilan meg tudjon élni belőle, mint ahogy az emberek túlnyomó része nem is emiatt érkezik, hanem munkaszerzés céljából. Viszont a kelet-európai bevándorlók nagy része nem beszéli a fogadó ország nyelvét, nem rendelkezik hasznosítható képzettségekkel, és nem számít rá, hogy a gazdasági válság miatt egy erős munkaerőpiaci versenybe fog csöppeni kvázi esélytelenül. Szintén gyakori, hogy bár a kivándolók itthon rendelkeztek valamiféle minimális egzisztenciával, magasabb jövedelem ígéretével hagyták hátra családjukat, és addig nem mernek hazamenni, amíg ezt nem teljesítik, akkor sem, ha ez teljesen sikertelen és odakint sokkal rosszabb körülmények között kell tengődniük.

Nyilván ez önerőből kiutazott embereket is rávesz, hogy olyan bandákhoz lépjenek be, mint amiről az origos cikk is szól. Itt a megoldás szerintem egyértelműen egy tanácsadó szolgálat lenne, proaktív kommunikációval. Nyilván nem lehet csodát tenni, ha valaki annyira okos, hogy bármiféle alap nélkül kiutazik valahova, mert ott majd kolbászból lesz a kerítés, azon nehéz segíteni. De ha lenne egy olyan információs központ, ahol elérhetőek lennének a fent leírt információk, ahol összegyűlhetne egy feketelista a csalókról és akár a sikertelen kiutazási stratégiákról, ahol előre tájékoztatnák az embereket mindazokról, amikről jelenleg a kinti hajléktalan-segítők tudnak, akkor már elég jól meg lehetne határozni a veszélyeztetett csoportokat, és munkásszállókon, hajléktalanszállókon, munkaügyi központokban, iskolákban faliújságokra elhelyezett plakátokkal, külföldi álláshirdetések közé berakott hirdetésekkel el lehetne érni, hogy legalább a kiutazni kívánó emberek egy része először gondoljon bele, kerülje el a necces szitukat és készüljön fel a szükséges dolgokkal.“

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hatodik Béla
2012. április 17. 11:20
"Nyilván ez önerőből kiutazott embereket is rávesz, hogy olyan bandákhoz lépjenek be, mint amiről az origos cikk is szól" És a kanadai emberkereskedők is a kilátástalan helyzet miatt csinálták azt, amit...
Finale*
2012. április 17. 09:02
Egy biztos ,hogy mi otthonrol sokkal jobbnak gondoljuk a nyugat europai orszagok helyzetet ,mint a valosag ( es ez forditva is igaz ,ok pedig sokkal rosszabbnak hiszik a mi helyzetunket ). Nagyon sokszor leirtam mar ,hogy meg se probaljon valaki ugy kimenni dolgozni ,hogy nem ismeri az adott orszag nyelvet. Alulkepzett emberekbol pedig kulfoldon is van eleg. A munkanelkuliseg a nyugati orszagokban is egyre novekszik es az ottelok is egyre tobben elvallanak olyan munkakat ,amit idaig a bevandorlokkal vegeztettek el. Azonban a magasan kepzett embereknek is nehez elhelyezkedniuk ,ha nem beszelik jol a nyelvet.Jopar kulfoldi baratom - epitesz ,gyerekorvos ,gyogyszeresz -ment vissza a hazajaba mert itt nem tudtak elhelyezkedni,mivel a nyelvtudasuk nem volt tokeletes .
Grüezi
2012. április 16. 23:17
Inkább örüljünk, hogy nem nekünk kell fizetni a segíjt! Azért rövid úton meg lehet mondani ki az aki dolgozni vagy élősködni megy ki...
Feyszáll
2012. április 16. 20:57
”csöppeni ” A szcientológiai főiskolán nem tanitották, hogy ez két enn?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!