Nem érdemes félni

2012. március 14. 08:37

A köztévé soha nem látott mélységbe süllyedt, a helyzete önmagában is bizonyítja, hogy baj van a sajtószabadsággal. Interjú.

2012. március 14. 08:37
Polyák Gábor
NOL

– Akkor mi a gond?

– Az, hogy ezeket a lapokat egy szűk elit olvassa. A többség az apolitikus TV2-ből és az RTL-ből tájékozódik. Na meg a közszolgálati tévéből, ahol egy – vélhetően – utasításba adott operatőri trükk elhiteti az emberekkel, hogy egy tüntetésen nem százezren vesznek részt, hanem hárman lézengenek.

– Ez a trükk megbukott, s a köztévé kínos magyarázkodásra kényszerült.


– E trükk meg is bukott meg nem is. Jelenleg is van másfél millió néző, akik kizárólag a két kereskedelmi és a közszolgálati tévé műsorait érik el, és egyébként sem aktív fogyasztói a közéleti híreknek. Ők nagyrészt elfogadják a köztévé magyarázatát, és továbbra is hisznek a köztévének. Egyébként a köztévé soha nem látott mélységbe süllyedt. Az agónia már rég elkezdődött, a mostani kormány viszont megadta a kegyelemdöfést. A köztévé nem látja el alapvető feladatát, jelesül azt, hogy elősegítse a párbeszédet a társadalomban. Az önállóan gondolkodó riportereket és szerkesztőket elküldték, akik megmaradtak, azok meggyőződéssel vagy félelemből kiszolgálják a kormánypárti érdekeket. A köztévé helyzete önmagában is bizonyítja, hogy baj van a sajtószabadsággal. Mellesleg az a kérdés is egyre inkább erősödhet bennünk, hogy szükség van-e Magyarországon drága pénzért fenntartott közszolgálati tévére. Képesek vagyunk-e ebből a helyzetből újjáépíteni a közszolgálatiságot? Kikkel? (...)

– A szavaitól nem jár át az ünnepi hangulat, mégis: retorziótól való félelem nélkül beszélhetünk a rendszer kínálta visszaélésekről.


– Nem is érdemes félni. Nyíltan beszélni és írni kell arról, ami elfogadhatatlan, és tüntetni ellene. A félelem nem segít rajtunk. A magam tapasztalata is egyelőre az, hogy ha hangos vagy, akkor békén hagynak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. március 16. 13:31
Szerintem a mandinert pont az emeli ki a hasonló site-ok közül, hogy moderálás nélkül, szabadon írhatja le mindenki a véleményét. Ennek sajnálatos mellékterméke az anyázós, csak trágár trollkodás. Ez az ára a szabad kommentelésnek. Ha elkezdik kimoderálni a nem ide valókat, akkor könnyen átcsaphat ez egy cenzúra ízű ellenőrzésbe. Én inkább eltűröm a galagenyo, pikkpakk, El Topo stb fazonokat. Ha nagyon zavar ugord át a hozzászólásaikat.
heep
2012. március 16. 13:26
Abban sajnos egyet értek, hogy (bár ez elképzelhetetlennek tűnt)a királyi TV színvonala még a ballib időszakhoz képest is mélyrepülésben van. Kedves Fidesz, a párthűség mellett a szakértelem is szempont lehetne a munkatársak, a műsorok kiválasztásánál. Biztos van jobboldali és a tévézéshez is értő ember bőven a munkaerő piacon. Kicsit kevesebb párthűség de sokkal több hozzáértés még a szavazók számára is pozitív hatással lenne.
őshonos
2012. március 16. 12:24
Ezek az újságírók teljesen agyamentek.Kormányt még nem szidtak ennyit a ballib oldalról,mint most.Ráadásul sokszor meglehetősen ordenáré hangnemben.Mi a baj akkor a sajtószabadsággal?Gyalázzák a magyart ahol lehet,akkor mi a jó Istent akarnak még?Ráadásul nagy részük képzetlen,gazdasági ügyekben teljesen felkészületlen,pártoknak elkötelezett félművelt bunkó.Önkritika semmi,mert ha lenne nem írnának ilyen baromságokat.
bonoka
2012. március 16. 11:05
Polyák MSZP 8-évi regnálása alatt milyen kiegyensúlyozott közszolgálati TV működött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!