Választási matematika haladóknak

2012. február 27. 18:42

Lehet-e demokratikusnak tekinteni egy választási rendszert, ahol a fideszes szavazók szavazata többet ér, mint az ellenzékieké? Szerintem nem.

2012. február 27. 18:42
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Bontsuk le a kétharmadot!

„Éppen az a legnagyobb baj, hogy a magyar választási rendszer nem felel meg ezeknek a kritériumoknak és éppen ezért nem nevezhető demokratikusnak. Tisztában vagyok azzal, hogy ezek súlyos szavak. Ilyet az ember csak akkor mond, ha tudja is bizonyítani az állítását. (...)

Az egyéni választókerületek kijelölésekor a Fidesz a gerrymandering klasszikus eszközeit alkalmazta, amiket több mint kétszáz éve ismer a történelem. Ennek alapvetően többféle technikája van, ezek közül kettő releváns számunkra: (1) a saját szavazatok súlyának növelése azáltal, hogy a biztosnak számító saját körzetekben kevés szavazó legyen, (2) az ellenfél szavazatinak »elpazarlása« azoknak a választókerületeknek a felnagyításával, amelyeket úgy is az ellenfél nyerne. Hogy valóban ez történt, az világosan látszik abból, hogy az új választókerületi beosztásban annál kisebb egy választókerület, minél jobban szerepelt ott a Fidesz a 2010-es választáson.

Ezt onnan tudjuk, hogy a Haza és Haladás Alapítvány vette a fáradtságot és megnézte, hogy a csaknem 12 ezer szavazókör korábbi választási eredményei milyen eredményt adnak ki az új választókerületi beosztásban. Bár voltak, akik a HAHA bizonyos kijelentéseit kétségbe vonták, azt azonban senki nem kérdőjelezte meg, hogy a számításaik alapjául szolgáló adatbázis hiteles. (...) A számítások eredménye világos. A Fidesz akkor is megszerezheti a legtöbb mandátumot, ha nem rá szavaznak a legtöbben. Lehet-e demokratikusnak tekinteni egy választási rendszert, ahol a fideszes szavazók szavazat többet ér, mint az ellenzékieké? Szerintem nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. február 28. 12:38
Ha most vasárnap lennének a választások, annak eredményét a közvélemény kutatók elég pontatlanul jósolhatnák meg ma. A 2014-es választásokról ki merne számszerű előrejelzést adni? A szavazatok akkori területi eloszlása meg a teljes bizonytalanság. Angliában, talán máshol is, vannak választói körzetek, ahol valamelyik párt a várható győzelem biztonságával jelölheti fontos politikusait. Nálunk ez még(?) nem így van.
Necoure Yamakee
2012. február 28. 12:31
Persze, csak akkor igazságos, meg européer, meg demokrata meg mittommi még a választási rendszer, ha Budapest a lélekszámából adódó 17% helyett 50%-ot delegálhat, pláne ha egész Lipótvárosból jön, ugye Karácsony(?, nane) ?
Scarlet Crusade
2012. február 28. 10:00
1. Hogy a francba lehet vkinek ilyen szep magyar neve, hogy Karacsony? Nekem is kell ilyen. 2. Karacs elvtars! Inkabb egy szep nagy kozos lista kellene, mint regen a szep idokben es azon lehetne indulni mindenkinek ugye? Es a vegen TI nyernetek a valasztast 99,9%-al... Hej, bizony azok voltak a jo idok en mondom; SZEB a nyakunkon, vagtuk a szalamit, utottuk a kulakot, nyuztuk a reakciosokat, lekoptuk a klerikalisokat, B-listas szavazosdi... Te paprikajancsi, szdsz2.0 klon; TI itt a budos eletben nem fogtok nyerni, barhova is szaladsz arulkodni, hogy a rohadas olne meg a hazaarulo fajtad..
Göbbels
2012. február 27. 23:39
Kedves @egysegelem! Töröljük el teljesen a listákat, csak egyéni kerületek és független jelöltek legyenek! Ekkor minden párt udvarol annak, aki egy területről bekerül. Így tényleg a helyiek választanának. Persze a visszahívhatóságot is be kellene vezetni, hogy nehogy elkurvuljon a képviselő! A probléma ekkor abban jelentkezne, hogy nem lehet kormányt alakítani, hiszen mindenki csak egyéni képviselő! DE ITT A LÉNYEG!!! A pártok kormányprogramot csinálnának, aminek részprogramjait vállalva a szakértő képviselők lehetnének miniszterek. Vagy ami még ennél sokkal jobb: nem képviselőkből, hanem szakértőkből álló kormány, de sűrű parlamenti beszámoltatással!! Na, ekkor kezdene a rend lenni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!