Kiállás Ángyán József mellett

2012. január 23. 13:04

Zöldszervezetek levele Orbán Viktorhoz. Arra kérik a miniszterelnököt, erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium lemondott államtitkárát. Az Élőlánc, és az Agrárkamara is írt nyílt levelet.

2012. január 23. 13:04
Zöldszervezetek
greenfo

Dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott el, különösen sújtva a környezetügyi és vidékfejlesztési területeket.

Feltehetően ez is közrejátszott abban, hogy a minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József benyújtotta a lemondását.

Az idén januárban hatályba lépett Alaptörvény büszkén vállalja, hogy „..  a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.” Emellett kimondja, hogy „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A Darányi Ignác Terv bemutatásán az elmúlt napokban Ön azt nyilatkozta, hogy az országok biztonsága a jövőben egyre inkább az élelmezési és élelmiszer-biztonságtól, az ivóvíz- és energiaellátás biztonságától és a környezetbiztonságtól függ, és attól, ki birtokolja, ki alakítja mindezt. Az Alaptörvény szövege és a kormány nyilatkozatai a környezetbiztonság és a vidéki emberek védelmében csak írott malaszt marad, amennyiben a védelmet nem testesíti meg egy erős állami intézményrendszer és hatásos jogi szabályozás.

A fent említett elbocsátások ellehetetlenítik a magyar államnak a környezetvédelem, a természeti erőforrások megőrzése és a vidékfejlesztés érdekében végzett munkáját. A magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát abban a szellemben, amelyben a társadalmi vitára bocsátott tervezet íródott.

Mindezek tükrében tisztelettel kérjük, hogy a kormány állítsa le a szakemberek elbocsátását, erősítse meg a környezetügy és a vidékfejlesztés intézményeit, továbbá erősítse meg pozíciójukban azokat a vezetőket, akik a fenntarthatóság elvei szerinti vidékfejlesztést hitelesen tudják képviselni, mint Ángyán József államtitkár.

Tisztelettel

Biokultúra Szövetség, CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Csermely Környezetvédelmi Egyesület, Greenpeace, Magyarország Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Ifjú Botanikusok Baráti Köre, KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Pécsi Zöld Kör, Reflex Környezetvédő Egyesület, Serpentes Alapítvány, Védegylet, WWF, Magyarország Zöld Kapcsolat Egyesület.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. január 24. 03:57
Szeretném megkérni ,hogy valaki irja már le itt konkrétan mit tett államtitkárként prof.doktor Ángyán az elmult két évben a magyar agrárium fejlesztéséért, az agrárgenetika, alapkutatások, szerkezetfejlesztés terén. Szerintem semmit, de meggyőzhető vagyok.
Biomechanoid
2012. január 23. 22:57
Ha most Matolcsy hirtelen lemondana, mellette is kiállnának, mert a lényeg, hogy a lemondás orbán-ellenességet feltételez.
Faqtya ezredes
2012. január 23. 22:53
Greenpeace, Magyarország Ja, jóvan.
bookmark
2012. január 23. 13:42
A hazai zoldek csatlakoztak Cohn-Bendithez. Mindent ertunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!